İster şahıs şirketi kur ister benim gibi serbest meslek erbabı ol fark etmez, vergi kaydını açtırdığın zaman otomatik olarak 4B'li (Bağ-Kur'lu) oluyorsun. Yani sigortan hemen başlıyor. Özel olarak SGK'ya gidip bir bildirimde bulunmana gerek yok.
Bağ-Kur primlerini ödesen de aynı şeyleri yaşayacaksın. Yine sıra alacaksın veya almakta problem yaşayacaksın. Primlerini yatırdığında sadece muayene ücreti yatırmayacaksın ve eczanede ilaçları ücretsiz alacaksın. İlaç konusunda ufak bir fark çıkabilir sadece. Ama Bağ-Kur primlerini yatırmazsan ufak bir miktar muayene ücreti ödersin ve ilaçları direkt ücretli olarak alırsın.
Ayrıca evet, Bağ-Kur primlerini yatırmazsan yaş ve prim gün sayısını doldursan bile prim borcun olduğu için emekli olamazsın. Zamanı geldiğinde prim borçlarını toplu olarak ödersen o zaman emekli olabilirsin.
İşin tavsiye kısmına gelirsek, aslında sen bilirsin. Ben de yatırmıyorum, benim de yıllardır prim borcum var.
Özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik yaparak da hayatına devam edebilirsin.