Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
104
Yer
İstanbul
Arkadaşlar şahış şirketini açtıktan sonra kendime hiçbir sigorta ödemesi yapmadım ve şu anda sigorta sisteminin dışındayım. Öte yandan az önce baktım, sanırım şahış şirketi kurunca otomatik olarak sigortaya dahil oluyomuşuz ve SGK'ya borcum var mış.

Şimdi sorum şu: Ben devletin verdiği sağlık hizmetinden bir türlü yararlanamıyorum. Sıra alamıyorum, kayıtlı olduğum halde moloz memur bana randevu vermiyor vs. vs. Yani devlete para ödüyorum ama karşılığında hizmet alamıyorum.

Acaba Bağ-Kur'a (ya da adı her ne shitse) hiç para ödemeyip yerine özel sağlık sigortası mı yaptırsam?

Bunun tek kötü yanı şu: Vize başvurusunda SGK dökümü istediklerinde veremeyeceğim ama vermek zorunda mıyım?

İşin bir de emeklilik boyutu var tabi. Emekliliği de dolar bazlı BES ile yapabilirim SGK/Bağ-Kur yerine.

Özetle:
  • Devlete para ver, sağlık alamama, emekli olunca rezil bir para al?
  • Özele para ver, özelden sağlık al, özelden emekli ol?
Sizce hangisi?

Çözüm
İster şahıs şirketi kur ister benim gibi serbest meslek erbabı ol fark etmez, vergi kaydını açtırdığın zaman otomatik olarak 4B'li (Bağ-Kur'lu) oluyorsun. Yani sigortan hemen başlıyor. Özel olarak SGK'ya gidip bir bildirimde bulunmana gerek yok.

Bağ-Kur primlerini ödesen de aynı şeyleri yaşayacaksın. Yine sıra alacaksın veya almakta problem yaşayacaksın. Primlerini yatırdığında sadece muayene ücreti yatırmayacaksın ve eczanede ilaçları ücretsiz alacaksın. İlaç konusunda ufak bir fark çıkabilir sadece. Ama Bağ-Kur primlerini yatırmazsan ufak bir miktar muayene ücreti ödersin ve ilaçları direkt ücretli olarak alırsın.

Ayrıca evet, Bağ-Kur primlerini yatırmazsan yaş ve prim gün sayısını doldursan bile prim borcun olduğu için emekli olamazsın. Zamanı geldiğinde prim borçlarını toplu olarak ödersen o zaman emekli olabilirsin.

İşin tavsiye kısmına gelirsek, aslında sen bilirsin. Ben de yatırmıyorum, benim de yıllardır prim borcum var. :) Özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik yaparak da hayatına devam edebilirsin.
Kesinlikle özel, devlete hem para ödeyip hem rezil olmaktan daha iyi.

Vize olayına gelirsek onun bir çözümü var diye biliyorum özel sağlık sigortası yaptıranlar için.

Son düzenleme:
İster şahıs şirketi kur ister benim gibi serbest meslek erbabı ol fark etmez, vergi kaydını açtırdığın zaman otomatik olarak 4B'li (Bağ-Kur'lu) oluyorsun. Yani sigortan hemen başlıyor. Özel olarak SGK'ya gidip bir bildirimde bulunmana gerek yok.

Bağ-Kur primlerini ödesen de aynı şeyleri yaşayacaksın. Yine sıra alacaksın veya almakta problem yaşayacaksın. Primlerini yatırdığında sadece muayene ücreti yatırmayacaksın ve eczanede ilaçları ücretsiz alacaksın. İlaç konusunda ufak bir fark çıkabilir sadece. Ama Bağ-Kur primlerini yatırmazsan ufak bir miktar muayene ücreti ödersin ve ilaçları direkt ücretli olarak alırsın.

Ayrıca evet, Bağ-Kur primlerini yatırmazsan yaş ve prim gün sayısını doldursan bile prim borcun olduğu için emekli olamazsın. Zamanı geldiğinde prim borçlarını toplu olarak ödersen o zaman emekli olabilirsin.

İşin tavsiye kısmına gelirsek, aslında sen bilirsin. Ben de yatırmıyorum, benim de yıllardır prim borcum var. :) Özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik yaparak da hayatına devam edebilirsin.

Çözüm
Bu arada SGK borcu birikiyomuş ama onu da ödemeyeceğim. Bu enflasyonda ödemek ***yilik :) Ona da bir af çıkar nasıl olsa. Bu ülkede keriz olmaktan bıktım.

Çok güzel tavsiyeler verdiniz arkadaşlar, sağ olun. Ben özelden devam. Prim borcu biriksin, çok da fifi.

Bu arada SGK borcu birikiyormuş ama onu da ödemeyeceğim. Bu enflasyonda ödemek ***yilik :) Ona da bir af çıkar nasıl olsa. Bu ülkede keriz olmaktan bıktım.

Abi sana mail attım sana destek çıkmak istiyorum bu zor zamanlarda birbirimize destek çıkmamız gerekiyor bence.

Bu arada bana 50 bin TL borcu SGK 680'in TL oldu :) Af bekliyorum ben de.

Son düzenleyen: Moderatör: