Okullarda kaç sene öğretilmesine rağmen hala bilmeyen arkadaşlar var. İnsanın kendi dilini yazamaması çok kötü.
Okulda her sene işlense de öğrenciler sadece sınavı geçmek için ezberliyor ve üstüne düşmedikleri için de unutuyorlar. Kaç kişi normal şekilde yazarken yazım kurallarını önemsiyor ki?

Burada zorunluluk olduğu için mecburen bu konunun üstüne düşmek gerekiyor, yazılan her mesajda da kurallara dikkat edildiği için bir süre sonra insan iyice alışmış oluyor. Sadece öğretme/öğrenme pek bir işe yaramıyor, uygulamaya konmadıkça unutulması normal.

Bu yüzden insanın uyarılar ile öğrenmesi taraftarıyım:devilish: ama böyle bir konunun olması da çok iyi tabii.

Konu sahibinin eline sağlık ama bunlar basit şeyler.
Ya cümleyi yanlış kurdun kendini ifade edemedin, ya da konuda söylediğim şu şeyi okumadın...
İlkokul konusu olan bu muhabbet hakkında bir konu açmak istemezdim ama, madem rehberler yapıyoruz ve burayı bir kaynak haline getiriyoruz, ben de bu konu hakkında küçük ve akılda kalıcı bir konu açmak istedim.

Okulda her sene işlense de öğrenciler sadece sınavı geçmek için ezberliyor ve üstüne düşmedikleri için de unutuyorlar. Kaç kişi normal şekilde yazarken yazım kurallarını önemsiyor ki?
Ben WhatsApp veya Discord'da konuşurken büyük harfe dikkat etmem. Noktalama işaretlerine de çok dikkat etmem. Ama de da yazımına dikkat ederim. Bu ezberlenecek veya üstüne düşülecek bir şey değil, Türkçenin kulağa doğal gelmesiyle alakalı. Çok basit bir konu zaten hemfikir olduğumuz gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:

Burada zorunluluk olduğu için mecburen bu konunun üstüne düşmek gerekiyor, yazılan her mesajda da kurallara dikkat edildiği için bir süre sonra insan iyice alışmış oluyor. Sadece öğretme/öğrenme pek bir işe yaramıyor, uygulamaya konmadıkça unutulması normal.

Bu yüzden insanın uyarılar ile öğrenmesi taraftarıyım:devilish: ama böyle bir konunun olması da çok iyi tabii.

Katılıyorum, Technopat ve Techolay'da takıldığım için artık edebiyat sınavlarında dil bilgisi çalışmıyorum artık ve Techolay'da bir tık daha az uyarı veriliyor gibi yazım yanlışlarına.

Küçük bir hatırlatma daha yapayım: ''Türkçe'nin'' değil; ''Türkçenin'' olacak.

bknz: Özel adlara gelen yapım ekleri.

''UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin, Müslümanlıkta, Hollandalıdan, Hristiyanlıktan, Atatürkçülüğün vb.''

Son bir hatırlatma daha yaparak bu akşamki ''grammar nazi''liğimi sonlandırayım: ''Abi'' değil; ''ağabey'' olarak yazılmalı. Zamanla, konuşurken ''abi''ye kaymış, yazı dilinde yanlış kullanılan kelimelerden biridir.

Benzer bir konuyu ilgi zamiri ''-ki'' için de açmanız lazım.

Ayrıca gereksiz virgül kullanıyorsunuz ve "lâzım" diye bir sözcük yok diye biliyorum güncel sözlükte.