Velayete sahip velinizle 18 yaşına girmeden de banka hesabı açtırabilirsiniz. Sorunuzun cevabı ise 17'yi bitirip 18'e girdiğiniz anda reşit oluyorsunuz, o zaman banka hesabı açabilirsiniz herhangi birisine tabii olmadan.

Soruna Google ile cevap verenlerden ziyade ben sana direkt söyleyeyim: Ziraat'ten açılıyor ama ailenle git. 17 yaşındaysan, Garanti Bankası'nda da açılıyor. (Her şube açmayabiliyor çalışanlar uğraşmak istemiyor) Çalışanın üstüne gidin. Bizzat başıma geldi.

Not : Ziraat'te internet bankacılığı 18 yaşına kadar çalışmaz ama Garanti'de sorun yok.

Gün almak, yaşını doldurmak kadar kafa karıştırıcı ve saçma ifadeler olamaz. Doğum günlerinde insanlar yeni yaşlarına girer, bu kadar basittir.

Örneğin, 01.01.2000 tarihinde doğmuş bir insan 01.01.2018 tarihinde 18 yaşına girip reşit olmuş sayılır ve çocukken sahip olamadığı her hakka sahip olur. 31.12.2017 tarihinde hala 17 yaşında sayılır ve reşit sayılmaz.

Bir örnek daha vereyim: 18.11.1976 tarihinde doğmuş bir insan 18.11.1994 tarihinde 18 yaşına girip reşit olmuş sayılır. 17.11.1994 tarihinde hala 17 yaşında sayılır ve reşit sayılmaz.

Yok ben gün aldım, yok doldurdum yok içindeyim, dışına çıktım vs. bunları unutun, kullanandan da uzak durun.

Son düzenleme:
Yok ben gün aldım, yok doldurdum yok içindeyim, dışına çıktım vs. bunları unutun, kullanandan da uzak durun.
Yanlış. "Doldurma" tabiri doğrudan kanunlarda geçer. Halk arasında herhangi bir "yaşa girme" veya "gün alma" tabirleri sıkça kullanılsa da resmi işlerde kanundaki tanımlama kullanılır ve yapılacak yaş hesaplamaları yine kanunlardaki tanımlamalara ve şartlara göre yapılır. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.

Örnek olarak Türk Medeni Kanununun 11. Maddesi erginlik yaşını belirlerken "doldurma" tabirini kullanır.

Screenshot_20250429_130446_Chrome.webp

Başka örnekler de verebilirim elbette. Dediğim gibi, insanlar kendi aralarında yaşlarını ifade ederken ne kullanıyorsa kullansın sorun yok ama resmi işlerde durum böyledir.

Yanlış. "Doldurma" tabiri doğrudan kanunlarda geçer. Halk arasında herhangi bir "yaşa girme" veya "gün alma" tabirleri sıkça kullanılsa da resmi işlerde kanundaki tanımlama kullanılır ve yapılacak yaş hesaplamaları yine kanunlardaki tanımlamalara ve şartlara göre yapılır. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.

Örnek olarak Türk Medeni Kanununun 11. Maddesi erginlik yaşını belirlerken "doldurma" tabirini kullanır.

Eki Görüntüle 144562

Başka örnekler de verebilirim elbette. Dediğim gibi, insanlar kendi aralarında yaşlarını ifade ederken ne kullanıyorsa kullansın sorun yok ama resmi işlerde durum böyledir.
Tabir o şekilde fakat insanlar o şekilde kullanmıyor. 01.01.2000 doğumlu bir kişi 01.01.2015 tarihinde hayatındaki 15. yılı tamamlamış/doldurmuş olur. Halk arasında ise saçma bir şekilde gün aldı denir, oysaki hayattaki 16. yılın günlerini yaşıyor o kişi.