alp15eren
Yetkin
- Makaleler
- 1
Belki Battlefield serisine yeni başlayıp bilmiyor olabilirsiniz ama Battlefield aşırı derecede CPU tüketen bir oyun. Yeni nesil işlemciler de kullansanız, işlemciyi yoğun şekilde kullanır ve bu da sanki stres testindeymiş gibi aşırı ısınmasına sebep olur. Kendi oyunumda stutter gibi problemler yaşamıyordum; 100-140 FPS arası, haritaya bağlı olarak akıcı bir şekilde oynayabiliyorum. Fakat işlemcim stres testindeymiş gibi, havalar sıcak olunca biraz fazla ısınıyordu. Bu sayede bunun önüne geçtim ve yaklaşık 7 derecelik bir düşüş yaşadım. Bazı kişilerde, işlemcileri iyi olsa da işlemci kullanımları %100 civarına ulaştığı için oyun takılıyormuş; onların da çözümünü sağlamış. Bu rehberde CPU kullanımını, işlemcinizin gücüne bağlı olarak belirli bir oranda düşürmeyi göstereceğim.
İlk olarak oyunun ana konumuna user.cfg isimli bir dosya oluşturuyoruz. Windows’tan Dosya Adı Uzantıları ayarını açın; .txt olmaması gerekiyor. Ardından bu dosyaya vereceğim kodları yazıp kaydediyoruz. “6” yerine işlemcinizin çekirdek sayısını, “12” yerine ise thread değerini yazıyoruz. Örneğin, R5 5600 — 6 çekirdek, 12 thread — bir işlemci olduğu için bu şekilde yazdım.
Dosyayı kaydedip direkt oyuna girebilirsiniz. Bende ortalama %30’luk bir işlemci kullanımı düşüşü yaşattı ve FPS kaybı olmadı. Aksine %1 FPS ve frametime değerlerim daha stabil oldu.
Ayar yapılmadan önce:
GPU: %70–%90 arası kullanım
CPU: %80–%95 arası kullanım
Ayar yapıldıktan sonra:
CPU: %50–%65 arası kullanım
İlk olarak oyunun ana konumuna user.cfg isimli bir dosya oluşturuyoruz. Windows’tan Dosya Adı Uzantıları ayarını açın; .txt olmaması gerekiyor. Ardından bu dosyaya vereceğim kodları yazıp kaydediyoruz. “6” yerine işlemcinizin çekirdek sayısını, “12” yerine ise thread değerini yazıyoruz. Örneğin, R5 5600 — 6 çekirdek, 12 thread — bir işlemci olduğu için bu şekilde yazdım.
Thread.ProcessorCount 6
Thread.MaxProcessorCount 6
Thread.MinFreeProcessorCount 0
Thread.JobThreadPriority 0
GstRender.Thread.MaxProcessorCount 12
Thread.MaxProcessorCount 6
Thread.MinFreeProcessorCount 0
Thread.JobThreadPriority 0
GstRender.Thread.MaxProcessorCount 12
Dosyayı kaydedip direkt oyuna girebilirsiniz. Bende ortalama %30’luk bir işlemci kullanımı düşüşü yaşattı ve FPS kaybı olmadı. Aksine %1 FPS ve frametime değerlerim daha stabil oldu.
Ayar yapılmadan önce:
CPU: %80–%95 arası kullanım
Ayar yapıldıktan sonra:
CPU: %50–%65 arası kullanım