Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

alp15eren

Yetkin
Makaleler
1
Belki Battlefield serisine yeni başlayıp bilmiyor olabilirsiniz ama Battlefield aşırı derecede CPU tüketen bir oyun. Yeni nesil işlemciler de kullansanız, işlemciyi yoğun şekilde kullanır ve bu da sanki stres testindeymiş gibi aşırı ısınmasına sebep olur. Kendi oyunumda stutter gibi problemler yaşamıyordum; 100-140 FPS arası, haritaya bağlı olarak akıcı bir şekilde oynayabiliyorum. Fakat işlemcim stres testindeymiş gibi, havalar sıcak olunca biraz fazla ısınıyordu. Bu sayede bunun önüne geçtim ve yaklaşık 7 derecelik bir düşüş yaşadım. Bazı kişilerde, işlemcileri iyi olsa da işlemci kullanımları %100 civarına ulaştığı için oyun takılıyormuş; onların da çözümünü sağlamış. Bu rehberde CPU kullanımını, işlemcinizin gücüne bağlı olarak belirli bir oranda düşürmeyi göstereceğim.

İlk olarak oyunun ana konumuna user.cfg isimli bir dosya oluşturuyoruz. Windows’tan Dosya Adı Uzantıları ayarını açın; .txt olmaması gerekiyor. Ardından bu dosyaya vereceğim kodları yazıp kaydediyoruz. “6” yerine işlemcinizin çekirdek sayısını, “12” yerine ise thread değerini yazıyoruz. Örneğin, R5 5600 — 6 çekirdek, 12 thread — bir işlemci olduğu için bu şekilde yazdım.

Thread.ProcessorCount 6
Thread.MaxProcessorCount 6
Thread.MinFreeProcessorCount 0
Thread.JobThreadPriority 0
GstRender.Thread.MaxProcessorCount 12

Dosyayı kaydedip direkt oyuna girebilirsiniz. Bende ortalama %30’luk bir işlemci kullanımı düşüşü yaşattı ve FPS kaybı olmadı. Aksine %1 FPS ve frametime değerlerim daha stabil oldu.

Ayar yapılmadan önce:
GPU: %70–%90 arası kullanım
CPU: %80–%95 arası kullanım

Ayar yapıldıktan sonra:
GPU: %70–%90 arası kullanım
CPU: %50–%65 arası kullanım

2042'de, 12900K'nın 8 performans çekirdeğine 5.3 sabit, 8 verimlilik cekirdeğine de 4.1 çarpan sabit vermeme ragmen (çarpan dışında baska ayar ellemeden) İşlemci kullanımı 1080p'de 70-80'lere fırladigi oluyordu. O yuzden grafikleri biraz yukseltiyordum ama FPS etkileniyordu bu sefer de. Bunu bir ara deneyeceğim.

2042'de, 12900K'nın 8 performans çekirdeğine 5.3 sabit, 8 verimlilik cekirdeğine de 4.1 çarpan sabit vermeme ragmen (çarpan dışında baska ayar ellemeden) işlemci kullanımı 1080P'de 70-80"lere fırladigi oluyordu. O yuzden grafikleri biraz yukseltiyordum ama FPS etkileniyordu bu sefer de. Bunu bir ara deneyeceğim.

Muhtemelen düzeltir sorunu. Çünkü DDR5'te X3D işlemciler bile o kullanımlara vurduğu oluyor.

Beta olduğu için daha çok hata çıkacaktır bu oyunda zamanla hepsini düzeltirler ama.

Bu betayla alakalı değil aslında. Neredeyse tüm BF oyunlarında olan bir şey. BF5 ve BF2042'de aynı kodlar kullanılıp CPU kullanımı düşürülüyor.

Muhtemelen düzeltir sorunu. Çünkü DDR5'te X3D işlemciler bile o kullanımlara vurduğu oluyor.

Bu betayla alakalı değil aslında. Neredeyse tüm BF oyunlarında olan bir şey. BF5 ve BF2042'de aynı kodlar kullanılıp CPU kullanımı düşürülüyor.

Diğer oyunlar hakkında bilgim yok ama BF6 için 9950X ve 9070XT ile test videosunda ( YouTube canlı yayında ) gördüm bugün. İşlemci oyunu görmüyor render alıyormuş gibi tüm çekirdekleri çalıştırıyordu.

Diğer oyunlar hakkında bilgim yok ama BF6 için 9950X ve 9070XT ile test videosunda ( YouTube canlı yayında ) gördüm bugün. İşlemci oyunu görmüyor render alıyormuş gibi tüm çekirdekleri çalıştırıyordu.
Diğer oyunlarda da dediğiniz gibi oluyor. İşlemci stres testi gibi çalışıyor. Aslında bu kodda tüm çekirdekler yine aktif oluyor yani biz oyuna daha az çekirdek vermiyoruz ama aşırı yüksek kullanılmasını önlüyor.

Diğer oyunlarda da dediğiniz gibi oluyor. İşlemci stres testi gibi çalışıyor. Aslında bu kodda tüm çekirdekler yine aktif oluyor yani biz oyuna daha az çekirdek vermiyoruz ama aşırı yüksek kullanılmasını önlüyor.

Oyunun serilerini oynamadığım için çok tecrübem yok ama haklı olabilirsin.