Cay 1 Lira

Başarılı
Selam, BIOS'ta BCLK fresansını arttırsam herhangi bir sorun oluşur mu? Fiziksel ya da kararsızlık gibi. Sebebi M.2 dönüştürücüsü kullanıyorum frekansı arttırınca SSD'den aldığım hız artıyor.

BCLK'yi arttirdiginizda sadece islemcinizin frekansi artmiyor ornegin, sistemde birbirine bagli olan cogu seyin hizi etkileniyor. Ornegin BCLK frekansini arttirdiginizda hem CPU'nuzun, hem de belleklerinizin frekansinin yukseldigini fark edeceksiniz. Her BCLK artisinda butun parcalar bu artisa ayak uyduramayabilir, bu yuzden de stabilite sorunlari yasayabilirsiniz. Temkinli olmanizda fayda var. BCLK overclock oldukca guclu bir arac ancak bir o kadar da dikkatli kullanilmasi gereken ve emek isteyen bir arac.

Eskiden biz buna FSB derdik, sonrasinda bellek kontrolculerin islemcilere tasinmasi ile BCLK oldu ismi.

Az biraz Ingilizce biliyorsaniz ve teknolojik terimlere asinaysaniz, BCLK hakkindaki Wikipedia sayfasi oldukca detayli aslinda.

Evet arttırdığımda işlemci ve RAM frekansı artıyor onların hızını düşürüp blck arttırsam sıkıntı olur mu?

Acikcasi bu konuda da kesin bir sey diyemem. BCLK overclock'dan ekran karti genelde etkilenmiyor ancak sizin de dediginiz ve gozlemlediginiz gibi diger PCI cihazlarinin hizlari artabiliyor. Aslinda sizin durumunuzda yuksek ihtimal CPU'ya degil de, cipsete daha cok yuk biniyor. M.2 donusturucu taktiginiz bir PCI slotunun CPU'ya bagli oldugunu pek sanmam. BCLK arttirdikca CPU ve RAM frekansini dusurup, sadece M.2 donusturucu icin BCLK arttirmaniz daha saglikli bu arada, evet.

Pek sorun olacagini sanmiyorum ancak suyunu cikarmamanin faydasi var. Bolca deneme yanilma kisacasi. :hehehe:

Sitede LGA1151 ile 102,7 hızına ulaşıldığı yazıyor fakat ben LGA1155 ile 115 de kullandım gözetimimde bir sıkıntı çıkmadı 120 yaptım yine bir şey olmadı sonra otomatik moda aldım.

Acaba kararsızlık olup olmadığını test etmek için bir program var mı?

O 102.7MHz hizi, stok hiz zaten. 10. nesile kadar stok BCLK hizinin 102.7MHz oldugunu belirtmisler. Bu arada bu dedigime Wikipedia'da kaynak belirtmemisler sanirim, haberiniz olsun. Siz su an stok hizin ustunde kullaniyorsunuz aslinda yani. Otomatik modda da yuksek ihtimal bu degere aliyordur anakart kendini.

LGA 1155'de yapabilme sebebiniz BCLK artisindan o nesilde PCI hizlarinin da etkilenmesi bu arada, daha yeni nesillerde olmuyor genelde bu olay.

Edit: Duzenlemenizi simdi gordum. Kararsizlik testi icin aslinda CrystalDiskMark veya ATTO Disk Benchmark yapmaniz yeterli. Ciddi bir sorun olursa yuksek ihtimal mavi ekran yersiniz zaten, ozellikle de o M.2 SSD'ye Windows da kurduysaniz. Nasil olsa asil amaciniz M.2 donusturucuyu test etmek ve acikcasi BCLK artisindan asil nasibini alan da o parcaniz.

Cevaplarınız için teşekkür ederim acaba fazla yapıldığı zaman yanma gibi bir risk olur mu?
Cogu anakartin BCLK overclock olsa bile bu degerleri stabil degilse geri cekme korumalari oluyor. Hem stabil olmayan bir degere vurursaniz yuksek ihtimal CMOS reset atmaniz gerekeceginden yanacagini pek zannetmiyorum. Yine de temkinli olmakta fayda var. 120 guzel bir artis, mutluysaniz kalabilirsiniz.