Belki de tanrı aslında düşündüğümüz gibi geleceği kesin olarak bilmiyordur

Yer
32°40’34.19″N 117° 9’27.58″W
Bilirsiniz bazen düşünürüz "neden ben tüm bu hayata katlanıyorum" diye. Çünkü bazı insanlar geleceğimizin tanrı tarafından kesin bilindiğini ve sonda ne yapalımsa yapalım tanrının öngürdüğü gibi kişiye göre ya cennete gidecek ya da cehenneme. Ama belki de aslında tanrı geleceği tam olarak kesin bilmiyordur. Yani kim bilir belki de tanrının da yetkileri sınırlıdır ama bu durum bizim kavramlarımızı aştığı için anlam veremiyoruzdur. Mesela her birimize evrende birkaç son verilmiştir ve biz de bizim sınırlı irademizle bu sonlardan birini seçiyoruz.

Açıklamak gerekirse bir oyunun kötü veya iyi sonla bitmesi gibi düşünün(aslında bunu daha kapsamlı olarak da düşüne bilirsiniz). Yani oyun için yazılmış 2 kesin senaryo var biz de oyuncu olarak kendi seçimlerimizle bu sonlardan birine ulaşıyoruz ve bu sonlardan birisi olacağı kesin ama hangisi olacağı değil. Böyle düşünürsek tanrı da bize birkaç son vermiştir bizlerse binlerce parametre içerisinden bu sonların birine ulaşıyoruzdur. Yani tanrı bizim gidebileceğimiz olası tüm gelecek seçimlerimizi biliyordur ama bizim hangi yolla ilerleyeceğimizi bilmiyordur ve tanrının tek görevi bizim "yanlış" veya "doğru" seçimlerimize göre yargılamaktır.

Bu konu kendimce "tanrı geleceğimizi biliyorsa neden bizi sınava sokuyor?"un cevabı. Ya da her şey sadece bizim hayal dünyamızdan ibarettir ne tanrı vardır ne de öteki dünya.

Son düzenleyen: Moderatör:
İfadeler: 29
Hocam iyi olanı veya kötü olanı seçersen ona göre bir gelecek şekillenir. Etme bulma dünyası diye bir söz var bence çok doğru. Tabi iyi insanlarda bazen kötülükler ile karşılaşabilir ama fenalık edenler gün sonunda fenalık buluyor.

Hiç öyle bulanı görmedim duymadım şu ana kadar. Ayrıca herkese olsaydı, resmen bilinen bir kural haline gelirdi bu tarz söylentilerden çıkıp. Kötü olursan, insanlar senden çekinir ve cenneti yaşarsın.

Yani şimdi bu sistemin daha kompleks ve binlerce parametreye sahip olduğunu düşünün tanrı varsa ve bu sistem gerçekse tanrı olmak çok yorucu olmalı

Tanrı her şeyi bilendir, eğer her şeyi bilmeseydi tanrı diye bir varlık olmazdı. Olsa olsa insanları yaratan insanüstü bir varlık olurdu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tanrı her şeyi bilendir, eğer her şeyi bilmeseydi tanrı diye bir varlık olmazdı. Olsa olsa insanları yaratan insanüstü bir varlık olurdu.
Ben de diyorum ki tanrı her olası hareketimizi biliyor ama sadece bize bu olasılıklar içinde kendi yolumuzu çizmemize olanak sağlıyor ve bizi gözlemleyip sonda yargılıyor.

Bir şey ortaya at -----> "İnsan aklı bunu algılayamaz" de -----> Sınırsız sonuçlar silsilesi.

Felsefe bu değildir. İnsan anlayamıyorsa bahse konu şey ne vardır ne de yoktur, üzerine düşünmek saçma olur. Tanrı gibi "sınırsız kudreti" olan bir varlık eğer bir imtihan ortaya attıysa bunu insan algısının sınırları içerisinde sunmalı. Aksi taktirde benim gibi imansız komünistler gelir ve bu çelişkiler zincirinin üzerine yama yapmaya devam eder.

Bana kalırsa eğer tanrı gerçekse bizim neyi algılayıp neyi algılayamayacağımız pek umurunda değil ve bir görevi varsa sadece ona bakar. Ve bizlerse bu durumu aşıp bir insana göre olayları daha algılanabilir duruma sokmalıyız.

Tanrı'nın musluk gibi şekillendirmek mantıksız, arada sıcak, şimdi çok v.s. Nasıl belirtildiyse öyledir senin inancına göre, inanmak inanmamak sana kalmış bişidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…