Madem öyle istediğin gibi olsun. Bir din hakkında konuşmam o dine karşı her zaman ilgilendiğimi göstermez. Benim felsefi inancım agnostisizmdir. Tanrının var olup olmaması beni veya onu ilgilendirmiyor. Eğer ilgilendirse idi evrendeki kaos ortamı çözülebilirdi ve bizi de başı boş bırakmazdı. Eğer derseniz zaten başıboş değiliz, şu an olan bütün dinler 10.000 yıl önce neden yoktu diye sorarlar adama.

"İnsan, başıboş bırakılacağını ve yaptıklarından hesâba çekilmeyeceğini mi sanıyor?"
Bunu söyleyen bizzat allahtır. Allah kitap göndermiş, peygamber göndermiş, başımıza şeytanı musallat etmiş, iyilik ve kötülüğü yaratmış. Dilersen iyi ol dilersen kötü ol demiş. Dilersen iyi ol dilersen kötü ol demek başıboş olmak değildir özgürlüktür. Tabii verilen özgürlüğün bedeli de doğru tercih yapmaktır. Tek din vardır kalanı sapıklıktır bozulmuştur. Allah'a inanman yetmez doğru dini ve doğru mezhebi de bulman gerek misal şiiler Hz Ömer'e hakaret eder. Allah'ın halifesine hakaret Allah'a hakarettir. Şu satırları yazmamın bana bu dünyada zerre faydası yok ancak sende zerre miktar imanla ilgili olumlu şüphe dahi uyandırsa ahiret için çok büyük kazançtır. Bu yüzden zevk alıyorum anlatmaktan sen dinlemekten sıkılmadığın sürece kıyamete kadar anlatırım.

"İnsan, başıboş bırakılacağını ve yaptıklarından hesâba çekilmeyeceğini mi sanıyor?"
Bunu söyleyen bizzat allahtır. Allah kitap göndermiş, peygamber göndermiş, başımıza şeytanı musallat etmiş, iyilik ve kötülüğü yaratmış. Dilersen iyi ol dilersen kötü ol demiş. Dilersen iyi ol dilersen kötü ol demek başıboş olmak değildir özgürlüktür. Tabii verilen özgürlüğün bedeli de doğru tercih yapmaktır. Tek din vardır kalanı sapıklıktır bozulmuştur. Allah'a inanman yetmez doğru dini ve doğru mezhebi de bulman gerek misal şiiler Hz Ömer'e hakaret eder. Allah'ın halifesine hakaret Allah'a hakarettir. Şu satırları yazmamın bana bu dünyada zerre faydası yok ancak sende zerre miktar imanla ilgili olumlu şüphe dahi uyandırsa ahiret için çok büyük kazançtır. Bu yüzden zevk alıyorum anlatmaktan sen dinlemekten sıkılmadığın sürece kıyamete kadar anlatırım.

Bilmiyorum fark ettin mi ama ben yer yüzündeki bütün dinleri tek cümlede sildim zaten. Buna İslam da dahil.

Allah da sana seninle aynı yıl doğan, aynı okula giden, aynı çevrede yaşayan bir gözü görmeyen hep fakir olarak yaşamış dünyada binbir türlü sıkıntı yaşamış, annesi kendisi küçük yaştayken ölmüş ilkokul mezunu ancak Allah'a sevgisiyle yaptığı ibadetlerle cennette en güzel yere yerleşmiş olanı örnek gösterirse kusuru yine Allah'ta mı yoksa kendinde mi ararsın?

Lütfen biraz anlattıklarımı anlamaya çalışır mısın? Tanrının bana böyle bir örnek vermesi çok saçma olurdu açıkçası 😅. Buradaki sorun kendisini yarattığı insanlığa düzgün aktaramayan Tanrıdır. Tanrı kendisine ibadet etmesini istediği insanlığa kendisini düzgün anlatamazsa ve varlığını inandıramazsa nasıl insanların ona ibaret etmesini bekleyebilir ki? Zaten ortada varlığı kesinleşmiş bir Tanrı olsaydı kimse inkar etmezdi ve bu tartışmalar da olmazdı.

Bilmiyorum fark ettin mi ama ben yer yüzündeki bütün dinleri tek cümlede sildim zaten. Buna İslam da dahil.

Bundan 20 yıl sonra şu mesajını arkadaşına gösterip:
" Görüyor musun bak ben 20 yıl önce hiçbir dine inanmıyordum. Okudum araştırdım İslam'ın doğru olduğunu anladım ibadetlerimi tastamam yaptım. Birçok doğuştan Müslüman'dan daha bilinçli daha düzgün daha faydalı bir Müslüman oldum. Ben gerçek Müslüman'ım çünkü arayarak araştırarak düşünerek Allah'ı buldum doğru dini buldum. O yüzden benim kıldığım namaz tuttuğum oruç aldığım sevap doğuştan müslümanlardan 100 kat daha değerlidir. İnançsız olup bir dine inanmak sonra işi fiiliyata geçirmek bu dönüşümü gerçekleştirmek inanılmaz zor bir iştir. İnsanın fikirlerini değiştirmesi çok zordur ancak önceki yaşantımdan dolayı gurur yapmadım kibir yapmadım yanlış yaptığımı itiraf ettim tövbe edip islama geçtim. Pek çok inançsız gerçeği belli bir yaştan sonra görüyor ancak geçmişte yazıp söylediklerini hatırlarına geldikçe dönmek zor geliyor geçmiyorlar bir türlü ben ise geçtim. Geçtiğim gibi 3 inaçsız kişiyi de İslam'la şereflendirdim çünkü onların aklından ne geçtiğini çok iyi biliyorum."

Seni ileride böyle tahayyül ediyorum umarım gerçek olur. İslama en çok faydayı sağlayanlardan biri olursun. Hz hamza yı öldürten hind Müslüman oldu, onun kocası İslam'ın ve peygamberin en büyük düşmanı Müslüman olup sonradan çok büyük hizmetler yaptılar. Peygamberimize karşı savaşan halid bin velid Müslüman oldu. Onlardan biri de niye sen olmayasın.

Lütfen biraz anlattıklarımı anlamaya çalışır mısın? Tanrının bana böyle bir örnek vermesi çok saçma olurdu açıkçası 😅. Buradaki sorun kendisini yarattığı insanlığa düzgün aktaramayan tanrıdır. Tanrı kendisine ibadet etmesini istediği insanlığa kendisini düzgün anlatamazsa ve varlığını inandıramazsa nasıl insanların ona ibaret etmesini bekleyebilir ki? Zaten ortada varlığı kesinleşmiş bir tanrı olsaydı kimse inkar etmezdi ve bu tartışmalar da olmazdı.

Allah'ın özelliği eksiklikten münezzeh olmasıdır. O hiçbir şeyi eksik kusurlu yapmaz. Her şeyi mükemmel yapar. Sana kısıtlı bir zeka ve anlama kapasitesi vermiştir. Kapasitesi kısıtlı olan sensin anlatması eksik olan Allah değil. Kusur Allah'ta olsa dünyada samimi bir tane Müslüman olmaması gerekir.

Bundan 20 yıl sonra şu mesajını arkadaşına gösterip:
" Görüyor musun bak ben 20 yıl önce hiçbir dine inanmıyordum. Okudum araştırdım İslam'ın doğru olduğunu anladım ibadetlerimi tastamam yaptım. Birçok doğuştan Müslüman'dan daha bilinçli daha düzgün daha faydalı bir Müslüman oldum. Ben gerçek Müslüman'ım çünkü arayarak araştırarak düşünerek Allah'ı buldum doğru dini buldum. O yüzden benim kıldığım namaz tuttuğum oruç aldığım sevap doğuştan müslümanlardan 100 kat daha değerlidir. İnançsız olup bir dine inanmak sonra işi fiiliyata geçirmek bu dönüşümü gerçekleştirmek inanılmaz zor bir iştir. İnsanın fikirlerini değiştirmesi çok zordur ancak önceki yaşantımdan dolayı gurur yapmadım kibir yapmadım yanlış yaptığımı itiraf ettim tövbe edip islama geçtim. Pek çok inançsız gerçeği belli bir yaştan sonra görüyor ancak geçmişte yazıp söylediklerini hatırlarına geldikçe dönmek zor geliyor geçmiyorlar bir türlü ben ise geçtim. Geçtiğim gibi 3 inaçsız kişiyi de İslam'la şereflendirdim çünkü onların aklından ne geçtiğini çok iyi biliyorum."

Seni ileride böyle tahayyül ediyorum umarım gerçek olur. İslama en çok faydayı sağlayanlardan biri olursun. Hz hamza yı öldürten hind Müslüman oldu, onun kocası İslam'ın ve peygamberin en büyük düşmanı Müslüman olup sonradan çok büyük hizmetler yaptılar. Peygamberimize karşı savaşan halid bin velid Müslüman oldu. Onlardan biri de niye sen olmayasın.

Dostum bundan 8 sene evvel camide müezzinlik yapıyordum hafız olacaktım fakat çelişkileri fark ettiğim an bıraktım. İnsanın düşünceleri değişmez değil ancak insan bir kere fark ettiği saçmalığı bir daha yapmaz.

Dostum bundan 8 sene evvel camide müezzinlik yapıyordum hafız olacaktım fakat çelişkileri fark ettiğim an bıraktım. İnsanın düşünceleri değişmez değil ancak insan bir kere fark ettiği saçmalığı bir daha yapmaz.
Üzüldüm.Bilmiyor değilsin benden de iyi biliyorsun.Benim anlatyacak bişeyim kalmadı islamı hiç tatmamış tanımamış birine anlatmak kolay da islamı tanıyıp bırakana bişey anlatmak mümkün değil..pes ediyorum. HZ Nuhun oğlu ve karısı da inanmadı.HZ Lut un karısı da inanmadı.Demek ki insan bazı şeyleri çok yakinen çok çok iyi bilse bile inanmamayı tercih edebiliyor.Hiç ummadığın kişi de inançlı olabiliyor.

Fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu." [Müslim, Tövbe 155, (2245)]

Komik. Milyarlarca insanın öldükten sonra krallar gibi yaşayabileceklerine ve şu anda krallar gibi yaşayanların da işkence çekeceğine inanması sadece... Komik. Ve narsist. Kendisini, insanlığı çok önemli sanan birisi cahildir.
Ben inanmıyorum buna. Büyük insanların, sorumlulukları daha büyük olur ve cennette yer kazanmaları gerekir yani. Bu bence dini iyi bilmeyenlerin uydurduğu bir şey.

Üzüldüm. Bilmiyor değilsin benden de iyi biliyorsun. Benim anlatyacak bir şeyim kalmadı İslam'ı hiç tatmamış tanımamış birine anlatmak kolay da İslam'ı tanıyıp bırakana bir şey anlatmak mümkün değil. Pes ediyorum. Hz nuhun oğlu ve karısı da inanmadı. Hz lut un karısı da inanmadı. Demek ki insan bazı şeyleri çok yakinen çok çok iyi bilse bile inanmamayı tercih edebiliyor. Hiç ummadığın kişi de inançlı olabiliyor.

fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu." [Müslim, Tövbe 155, (2245)]

Düşünce tarzını çok iyi anlıyorum ama bilim her ne kadar bugün doğru olup yarın yanlış olsa da her şeyi çözecek tek şey bilimde saklı. Nuh tufanının bile aslında sadece Akdeniz çevresinde olan bir doğal afet olduğu belirtiliyor yani tüm dünyanın yaşadığı bir felaket olmaktan çok uzak. Ve son olarak bugün sıkıca inandığımız dinler yarın bilimin gelişmesinde çok gezegenli ırk olmamızın en büyük engellerinden biri olma ihtimali epey yüksek.

Ben inanmıyorum buna. Büyük insanların, sorumlulukları daha büyük olur ve cennette yer kazanmaları gerekir yani. Bu bence dini iyi bilmeyenlerin uydurduğu bir şey.

Kısmen doğru kısmen yanlış. Hz Süleyman hem çok zengin ve güçlü hem de peygamberdi. Gücünü ve zenginliğini adaletle kullanan kişi sıradan kişiye göre daha fazla sevap kazanır.
Güçlü ve zengin olan kişinin hesabı daha zordur çünkü sorumluluğu ağırdır. 2 gözü görenle 2 gözü görmeyenin hesabı aynı olmayacağı gibi zenginle fakirin hesabı da farklı olacak ancak gücünü Allah yolunda kullanan kişinin ödülü fakire göre büyük olur çünkü fakire belki güç ve zenginlik versen şımarıp kötülük yapacaktı ancak zengin kişi güce ve zenginliğe rağmen büyüklenmemesi bir başarıdır.

Gece olmuş, mağarada diğer aile üyeleri ile birlikte ateşin başındasın. Dışarıda yağmur yağıyor ve gök gürlüyor. Bunu anlamlandıramıyorsun. Gökyüzündeki parlak şeyler kızmış olmalı ki, bu kadar ses çıkarsın.

Aslında son derece basit.

"İNSANLAR, ANLAMADIKLARI ŞEYDEN KORKARLAR."

Bu sonrasında bir amaca dönüşür. Tanrısız bir hayatın anlamı olamayacağını söyleyip, Tanrıya sıkı sıkıya sarılırlar.

Son düzenleme: