Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Arkadaşlar, RX 7700 XT, RTX 4070 ve RTX 4070 Super kartlarını karşılaştırıp aradaki farkları ölçmek ve bir karara varmak amaçlı araştırma yapıyorum. FPS testlerinde bahsi geçen kartlar arasında en iyisi Super olan fakat normal 4070 ve 7700 XT farklı oyun/programlarda birbirine üstünlük kurabiliyorlar. Fakat benim anlamadığım aşağıya koyduğum tablodaki farkların nasıl etki ettiği?
Örneğin; nasıl oluyor da Daha fazla GPU çekirdeğine sahip olan düz 4070 daha az GPU çekirdeğine sahip olan RX 7700 XT'ye yerine göre yenilebiliyor. Veya düz 4070 bazı yerlerde 4070 Super'i neden geçemiyor? Bellek hızı ve GPU çekirdeği nasıl bir çalışma prensibine sahipler?

Ekran görüntüsü 2024-11-06 131354.webp

Çözüm
Karşılaştırmayı yaparken elma ile armutu karıştırmayın. Çekirdek hızını işlemci bellekleri de band genişliğine göre karşılaştırabilirsin ancak aynı mimarideki karrtları karşılaştırırken bir sonuç elde edebilirsin. Ekran kartı bellekleri anakarttaki gibi 2 4 kanaldan fazla olabiliyor o yüzden band genişliği yüksek çıkabilir ama bu rakibinden zayıf olacak anlamına da gelmiyor. Ayrıca Cuda çekirdeği ile de Stream Processor'un pek alakaları yok.
Bu konularda çok bilgim yok ancak belki işinize yarar diye Claude'a sordum;

Kod:
Size GPU'ların çalışma prensiplerini ve bahsettiğiniz farklılıkların performansa etkilerini açıklayayım.

1. GPU Çekirdekleri (CUDA vs RDNA):
- NVIDIA'nın CUDA çekirdekleri ile AMD'nin RDNA çekirdekleri doğrudan karşılaştırılamaz çünkü farklı mimarilere sahipler
- Örneğin RTX 4070'deki 5888 CUDA çekirdeği ile RX 7700 XT'deki 3456 RDNA3 çekirdeği tamamen farklı yapıdadır
- Her biri kendi mimarisinde farklı şekilde iş yapabilir ve optimize edilmiştir

2. Bellek Hızı ve Bant Genişliği:
- Bellek hızı (Memory Speed) ve bellek arayüzü genişliği (Memory Interface) birlikte çalışarak bant genişliğini belirler
- Yüksek bant genişliği, GPU'nun daha hızlı veri alışverişi yapabilmesini sağlar
- RX 7700 XT'nin 256-bit bellek arayüzü, RTX 4070'in 192-bit arayüzünden daha geniş olduğu için bazı durumlarda avantaj sağlayabilir

3. Neden Bazen Düşük Özellikli Kart Daha İyi Performans Verebilir:
- Oyun/uygulama optimizasyonu: Bazı oyunlar AMD veya NVIDIA mimarisine daha iyi optimize edilmiş olabilir
- Sürücü olgunluğu: Daha yeni sürücülerle performans artışı sağlanabilir
- İş yükü türü: Bazı kartlar belirli görevlerde daha iyi performans gösterebilir (örn: Ray Tracing vs Rasterization)

4. RTX 4070 vs 4070 Super Farkı:
- 4070 Super'in daha fazla CUDA çekirdeği var (7168 vs 5888)
- Daha yüksek bellek bant genişliği sunuyor
- Aynı mimari olduğu için, genelde daha yüksek donanım özellikleri doğrudan daha iyi performansa dönüşür

5. Diğer Önemli Faktörler:
- Güç tüketimi ve termal limitler
- Boost saat hızları ve sürdürülebilirliği
- Ray tracing ve DLSS gibi özel teknolojiler
- Sürücü optimizasyonları

Özetle, sadece teknik özelliklere bakarak kesin performans karşılaştırması yapmak yanıltıcı olabilir. Her kartın güçlü olduğu senaryolar farklıdır ve kullanım amacınıza göre seçim yapmanız önemlidir.

Yapay zeka tarafından oluşturulan bilgi olduğu için hata/yanlış bilgi olma potansiyeli olabilir.

Karşılaştırmayı yaparken elma ile armutu karıştırmayın. Çekirdek hızını işlemci bellekleri de band genişliğine göre karşılaştırabilirsin ancak aynı mimarideki karrtları karşılaştırırken bir sonuç elde edebilirsin. Ekran kartı bellekleri anakarttaki gibi 2 4 kanaldan fazla olabiliyor o yüzden band genişliği yüksek çıkabilir ama bu rakibinden zayıf olacak anlamına da gelmiyor. Ayrıca Cuda çekirdeği ile de Stream Processor'un pek alakaları yok.

Çözüm
Bu konularda çok bilgim yok ancak belki işinize yarar diye Claude'a sordum;

Kod:
Size GPU'ların çalışma prensiplerini ve bahsettiğiniz farklılıkların performansa etkilerini açıklayayım.

1. GPU Çekirdekleri (CUDA vs RDNA):
- NVIDIA'nın CUDA çekirdekleri ile AMD'nin RDNA çekirdekleri doğrudan karşılaştırılamaz çünkü farklı mimarilere sahipler
- Örneğin RTX 4070'deki 5888 CUDA çekirdeği ile RX 7700 XT'deki 3456 RDNA3 çekirdeği tamamen farklı yapıdadır
- Her biri kendi mimarisinde farklı şekilde iş yapabilir ve optimize edilmiştir

2. Bellek Hızı ve Bant Genişliği:
- Bellek hızı (Memory Speed) ve bellek arayüzü genişliği (Memory Interface) birlikte çalışarak bant genişliğini belirler
- Yüksek bant genişliği, GPU'nun daha hızlı veri alışverişi yapabilmesini sağlar
- RX 7700 XT'nin 256-bit bellek arayüzü, RTX 4070'in 192-bit arayüzünden daha geniş olduğu için bazı durumlarda avantaj sağlayabilir

3. Neden Bazen Düşük Özellikli Kart Daha İyi Performans Verebilir:
- Oyun/uygulama optimizasyonu: Bazı oyunlar AMD veya NVIDIA mimarisine daha iyi optimize edilmiş olabilir
- Sürücü olgunluğu: Daha yeni sürücülerle performans artışı sağlanabilir
- İş yükü türü: Bazı kartlar belirli görevlerde daha iyi performans gösterebilir (örn: Ray Tracing vs Rasterization)

4. RTX 4070 vs 4070 Super Farkı:
- 4070 Super'in daha fazla CUDA çekirdeği var (7168 vs 5888)
- Daha yüksek bellek bant genişliği sunuyor
- Aynı mimari olduğu için, genelde daha yüksek donanım özellikleri doğrudan daha iyi performansa dönüşür

5. Diğer Önemli Faktörler:
- Güç tüketimi ve termal limitler
- Boost saat hızları ve sürdürülebilirliği
- Ray tracing ve DLSS gibi özel teknolojiler
- Sürücü optimizasyonları

Özetle, sadece teknik özelliklere bakarak kesin performans karşılaştırması yapmak yanıltıcı olabilir. Her kartın güçlü olduğu senaryolar farklıdır ve kullanım amacınıza göre seçim yapmanız önemlidir.

Yapay zeka tarafından oluşturulan bilgi olduğu için hata/yanlış bilgi olma potansiyeli olabilir.
Güzel cevap vermiş. Mimari farkı ve optimizasyon asıl konu. Oyun değerlerine bakıp almak en iyisi.

Yorumlarınızla daha iyi anladım ve kavradım. Bant genişliği, farklı yapılardaki mimariler ve optimizasyon gibi önemli unsurlar söz konusu. Ben direkt olarak ne kadar çekirdek o kadar köfte gibi düşünüyordum. Herkese teşekkür ederim.