Donanimlar yuzlerce degil, ayni donanim markalar farkli. Ekran karti dedigin yerde 2 marka, islemci dedigin yerde iki marka var zaten. Mac'ler Intel islemcilerle calisirken de sorunsuzdu. Kaldi ki bunlar temelde de ayni donanimlar. TSMC'nin aldigi ciplerden Apple gidiyor M islemci yapiyor, Intel gidiyor Ultra islemci yapiyor, AMD gidiyor Ryzen islemci yapiyor. Hatta ayni cipi alip AMD ve NVIDIA gidip ekran karti yapiyor. 15 tane RAM markasi varsa zaten Samsung, Micron ve SK Hynix olmak uzere 3 tane ana DRAM ureticisi var. Apple'da gidiyor ya Samsung'dan ya da SK Hynix'den aliyor. NAND icin yine ayni sey gecerli. Apple gidip bunlari uzaydan getirmiyor Windows icin donanim ureten markalar kimden ne aliyorsa Apple'da gidiyor bunlardan aliyor. Bir zahmet pastada bu kadar az markanin donanim urettigi yere de kararli bir OS cikarsin Microsoft. Burada sorun donanimlardan ziyade cekirdek duzeyinde Windows 10-11'in belki de Windows 7'ye oranla cok bir sey koyamamasi.
Olay bu değil hocam, olay MacOS'in çalıştığı cihazların belirli cihazlar olması. Windows'un çalıştığı yüzlerce soket, yüzlerce işlemci var. Mimari olarak aynı olmaları, işleyiş olarak aynı oldukları anlamına gelmiyor. MacOS'te direkt yazılım ile donanım arasında kısa bir bağ kurabilme şansınız olduğundan (Donanım belirliliği) kolayca bir optimizasyon yapılabilir. Tabiki bu demek değildir ki Windows stabil, Windows'un içindeki bloatware'lar sistemi öldürüyor. Zaten hepsini silsen stabilleşiyor.

Konuyla alakalı da, dediğinizde haklısınız ancak oyun kısmında hala yeterli bir cihaz değil benim gözümde. İşlemci konusunda çok başarılı olsalar da bunlar iş cihazları, oyun kısmında pek de başarılı değiller. Ben bu yüzden tercih etmezdim :)

Olay bu değil hocam, olay MacOS'in çalıştığı cihazların belirli cihazlar olması. Windows'un çalıştığı yüzlerce soket, yüzlerce işlemci var. Mimari olarak aynı olmaları, işleyiş olarak aynı oldukları anlamına gelmiyor. MacOS'te direkt yazılım ile donanım arasında kısa bir bağ kurabilme şansınız olduğundan (Donanım belirliliği) kolayca bir optimizasyon yapılabilir. Tabiki bu demek değildir ki Windows stabil, Windows'un içindeki bloatware'lar sistemi öldürüyor. Zaten hepsini silsen stabilleşiyor.

Konuyla alakalı da, dediğinizde haklısınız ancak oyun kısmında hala yeterli bir cihaz değil benim gözümde. İşlemci konusunda çok başarılı olsalar da bunlar iş cihazları, oyun kısmında pek de başarılı değiller. Ben bu yüzden tercih etmezdim :)

Yuzlerce islemcinin hepsi iki markadan x86 temelli olarak cikiyor yani bir anlami yok. Kaldi ki islemci, yazilimdan bagimsiz olarak bir bilgisayarda donanim seviyesinde calisma prensibine en yakin parca. Calisma mantiginda zaten bu var. Zaten kimse ekran karti surucusu kaynakli bir hata alindiginda gidipte Microsoft'a kizmiyor, ekran karti ureticisine kiziyor. Ancak Windows'un temel konularda oldukca geri kaldigi da bir gercek. Ya en basitinden son kullanicinin surucu guncellemesi gibi bir seyle ugrasmamasi lazim. Ugrasiyorsa da en azindan sadece ekran kartiyla ugrassin. macOS'da Intel islemcilerle, Radeon kartlarla calisti boyle sorunlar hic gorulmedi.

Oyun konusunda gelirsek bence kucumsenecek cihazlar degiller. Ben M4 islemcili MacBook Pro'da Cyberpunk 2077'yi yuksek ayarlarda 2K'da 40-50 FPS civarinda oynuyorum ki bu baz M4 versiyon 10GPU cekirdegi ile geliyor. M4 Pro alip 16-20 GPU cekirdegine ciktigimiz zaman neredeyse mobil RTX 5070-5070 Ti seviyesi GPU gucuyle karsilasiyoruz. M4 Max'in 32-40GPU versiyonlarini saymiyorum bile.

Katılıyorum hocam size. Hayatınızda oyunlar bir noktada çıktıktan sonra ve iş-aile hayatı ağırlaştıkça artık Windows-Linux-Android-İOS vb. uğraşmak zor geliyor. O kadar iyi anlıyorum ki. Aç-işini hallet-kapat döngüsüne girince Apple'nin değeri anlaşılıyor. Kendi kendine halletsin her şeyi ben sadece işimi yapayım diyorsunuz. Yok driverdi yok şu sorun yok bu sorun. Forumda görüyorum bazıları uğraşmayı seviyor ama bizim gibi olanlar çok da uğraşmak istemiyor.