LeoTheLinuxEnthusiast6610 12
Uzman
Böbreğimin birini sattıktan sonra kendimi teselli etme yöntemim:
Olay bu değil hocam, olay MacOS'in çalıştığı cihazların belirli cihazlar olması. Windows'un çalıştığı yüzlerce soket, yüzlerce işlemci var. Mimari olarak aynı olmaları, işleyiş olarak aynı oldukları anlamına gelmiyor. MacOS'te direkt yazılım ile donanım arasında kısa bir bağ kurabilme şansınız olduğundan (Donanım belirliliği) kolayca bir optimizasyon yapılabilir. Tabiki bu demek değildir ki Windows stabil, Windows'un içindeki bloatware'lar sistemi öldürüyor. Zaten hepsini silsen stabilleşiyor.Donanimlar yuzlerce degil, ayni donanim markalar farkli. Ekran karti dedigin yerde 2 marka, islemci dedigin yerde iki marka var zaten. Mac'ler Intel islemcilerle calisirken de sorunsuzdu. Kaldi ki bunlar temelde de ayni donanimlar. TSMC'nin aldigi ciplerden Apple gidiyor M islemci yapiyor, Intel gidiyor Ultra islemci yapiyor, AMD gidiyor Ryzen islemci yapiyor. Hatta ayni cipi alip AMD ve NVIDIA gidip ekran karti yapiyor. 15 tane RAM markasi varsa zaten Samsung, Micron ve SK Hynix olmak uzere 3 tane ana DRAM ureticisi var. Apple'da gidiyor ya Samsung'dan ya da SK Hynix'den aliyor. NAND icin yine ayni sey gecerli. Apple gidip bunlari uzaydan getirmiyor Windows icin donanim ureten markalar kimden ne aliyorsa Apple'da gidiyor bunlardan aliyor. Bir zahmet pastada bu kadar az markanin donanim urettigi yere de kararli bir OS cikarsin Microsoft. Burada sorun donanimlardan ziyade cekirdek duzeyinde Windows 10-11'in belki de Windows 7'ye oranla cok bir sey koyamamasi.
Olay bu değil hocam, olay MacOS'in çalıştığı cihazların belirli cihazlar olması. Windows'un çalıştığı yüzlerce soket, yüzlerce işlemci var. Mimari olarak aynı olmaları, işleyiş olarak aynı oldukları anlamına gelmiyor. MacOS'te direkt yazılım ile donanım arasında kısa bir bağ kurabilme şansınız olduğundan (Donanım belirliliği) kolayca bir optimizasyon yapılabilir. Tabiki bu demek değildir ki Windows stabil, Windows'un içindeki bloatware'lar sistemi öldürüyor. Zaten hepsini silsen stabilleşiyor.
Konuyla alakalı da, dediğinizde haklısınız ancak oyun kısmında hala yeterli bir cihaz değil benim gözümde. İşlemci konusunda çok başarılı olsalar da bunlar iş cihazları, oyun kısmında pek de başarılı değiller. Ben bu yüzden tercih etmezdim![]()