Yorumların abarttığını düşünüyorum. Apple cihazların kendine has bir premium havası var ki bu büyük oranda “marka algısı” sebebiyle. Ama olsun olmasın sonuç olarak o ürünü kullanınca insan daha iyi hissediyor bu bir gerçek. Macbook kullanan insan ne korsan oynayan insandır, ne oyun oynayan insandır ne de farklı işletim sistemine merak salan. Macbook kullanan kişinin tek odağı iş olur. İşi’de farklı işletim sistemiyle ya da Macbook’da yapılamayan bir şey ise Macbook almaz zaten. Apple’ın ürünleri fahiş fiyatlıdır doğru, ama zaten apple’ı “apple” yapan o fiyatıdır. Söyleyin bana o ürünler aynı kalitede olup fiyatları 4’te 1’e düşse kim alır? Parası az olan fakir kesim. O zaman apple’ın marka değerini kim takardı? Apple bencildir arkadaşlar, tüm büyük şirketler gibi. Eğer farklı şeyler yapmak istiyorsan Macbook alma başka bir şey al. Apple zaten fiyat/performans bir marka değil, zengin markası genel olarak.

Ha şimdi derseniz “madem o kadar premium, neden bütün özelliklerin hepsi yok?” burada olay farklı mecralara kayıyor (kapitalizm’e kadar ama anlatamıcam gerek yok)

Sonuç olarak hem ayranım dökülmesin hemde yoğurdum ekşimesin olmuyor, birinden vazgeçiceksiniz.

Eğer bir gün Türkiye dostu bir fiyatlandırma olursa veya dolar düşerse o sırada Apple ekosistemini biraz daha açık hale getirip, diğer işletim sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlarsa deneyebilirim.

MacBook'a alternatif olabilecek tek cihazlar Qualcomm'un ARM islemcili makineleriydi ama aradan uzun zaman gecmesine ragmen bu cihazlar Windows ile optimize edilemedigi icin bugun adlarini bile duymuyoruz maalesef.
Azicik akillari olsa Linux icin destek sunarlardi. Yillardir ARM icin destek sunan Linux yerine yarim yamalak ARM nedir bilmeyen Windows'la cikardilar makineleri, Linux dagitimlari da calismadi zaten. 🤡

Eğer bir gün Türkiye dostu bir fiyatlandırma olursa veya dolar düşerse o sırada Apple ekosistemini biraz daha açık hale getirip, diğer işletim sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlarsa deneyebilirim.
Türkiye dostu fiyatlandırma yapamaz Apple. Dünyada sabit fiyat uyguluyor. Türkiyenin neyine göre yapacak kara kaşına kara gözüne mi? Ekonomi belli, çöp bir ekonomimiz var. Alım gücümüzü düşürenlerde kabahat. Apple'da kendini korumak adına Dolar/TL paritesini yüksekten hesaplıyor.

Eskiden çalıştığım yer M3 bulunan bir MacBook vermişti modelini tam hatırlamıyorum ama ilginç bir cihaz, hastalarına güzel minimal ve sessiz çalışan bir cihaz, ortak alanlarda rahatsız etmiyor ve ben kullanırken de ısındığını da fark etmedim, fan bulunmadığı halde serin bir ve cihaz zorlu tasarımlarda bana mısın demiyor.

Kötü yanı ise öyle inanılmaz bir cihaz değil ve ekosistem olmadığı zaman Windows cihazdan da bir farkı yok, biraz kişisel bir sorun olacak ama ben kullanırken çok fazla kafa ağrısı ve gözlerimde sızlama hissediyordum sırf bu nedenden dolayı değiştiğimi hatırlıyorum.

Mac ile Windows aynı şekilde kıyaslanamaz Mac bir donanım iken Windows yüzlerce donanimda çalışmak için geliştirilmiş bir işletim sistemidir bu yüzden yok Macos daha stabil Windows stabil değil demek doğru değil yine de şu da var ki Microsoft tarafından içinde Windows çalışan bir donanım çıkarılsa işte o zaman Mac ile Windows kiyaslanabilir.

ARM konusuna gelirsek firmalar ARM cihazları Windows ile üreterek kendi ayaklarına sıktı Mac e karşı yapabilecekleri en büyük hamleyi x86 hariç hiç bir sistemde düzgün çalışmayan Windows ile içine ettiler.

Windowsun arm desteği daha yeni bir şey iken linuxun arm desteği linuxun ilk yıllarından beri var.

Sonra insanlar dedi ki ya abi Mac hariç ARM cihazlar çok kötü ama hayır cihazlar kötü değil sadece işletim sistemi çok kötü.

Muhtemelen ilerleyen yıllarda windows vs Mac yerine Mac vs Linux savaşı izlicez Microsoft ise asıl parayı kazandıkları yer olan bulut bilişime yönelecek

Mac ile Windows aynı şekilde kıyaslanamaz Mac bir donanım iken Windows yüzlerce donanimda çalışmak için geliştirilmiş bir işletim sistemidir bu yüzden yok Macos daha stabil Windows stabil değil demek doğru değil yine de şu da var ki Microsoft tarafından içinde Windows çalışan bir donanım çıkarılsa işte o zaman Mac ile Windows kiyaslanabilir.

ARM konusuna gelirsek firmalar ARM cihazları Windows ile üreterek kendi ayaklarına sıktı Mac e karşı yapabilecekleri en büyük hamleyi x86 hariç hiç bir sistemde düzgün çalışmayan Windows ile içine ettiler.

Windowsun arm desteği daha yeni bir şey iken linuxun arm desteği linuxun ilk yıllarından beri var.

Sonra insanlar dedi ki ya abi Mac hariç ARM cihazlar çok kötü ama hayır cihazlar kötü değil sadece işletim sistemi çok kötü.

Muhtemelen ilerleyen yıllarda windows vs Mac yerine Mac vs Linux savaşı izlicez Microsoft ise asıl parayı kazandıkları yer olan bulut bilişime yönelecek

Donanimlar yuzlerce degil, ayni donanim markalar farkli. Ekran karti dedigin yerde 2 marka, islemci dedigin yerde iki marka var zaten. Mac'ler Intel islemcilerle calisirken de sorunsuzdu. Kaldi ki bunlar temelde de ayni donanimlar. TSMC'nin aldigi ciplerden Apple gidiyor M islemci yapiyor, Intel gidiyor Ultra islemci yapiyor, AMD gidiyor Ryzen islemci yapiyor. Hatta ayni cipi alip AMD ve NVIDIA gidip ekran karti yapiyor. 15 tane RAM markasi varsa zaten Samsung, Micron ve SK Hynix olmak uzere 3 tane ana DRAM ureticisi var. Apple'da gidiyor ya Samsung'dan ya da SK Hynix'den aliyor. NAND icin yine ayni sey gecerli. Apple gidip bunlari uzaydan getirmiyor Windows icin donanim ureten markalar kimden ne aliyorsa Apple'da gidiyor bunlardan aliyor. Bir zahmet pastada bu kadar az markanin donanim urettigi yere de kararli bir OS cikarsin Microsoft. Burada sorun donanimlardan ziyade cekirdek duzeyinde Windows 10-11'in belki de Windows 7'ye oranla cok bir sey koyamamasi.

Macbook'ta cookies stealer var dediniz kanıtlayamadınız farazi söylemler söylüyorsunuz, hani varsa at açacağım.
Hocam çocuk kavgasına döndürmüşsünüz durumu, fanboyluk yapmaya gerek yok. Her şey, her şekilde hack'lenebilir. MacOS'tan hack'lenmezsin, ağın üzerinden hack'lenirsin ağ geçidinden tüm bilgilerin akar gider. MacOS Unix tabanlı olduğundan dolayı onda da böyle şeyler kolayca yapılabilir, arkada Python da çalıştırılabilir, disk formatı da silinebilir.