Yer
Cintra
"Besteleyici (X11)" denen bir şey var. Bu tam olarak nedir? Normal X11'in farklı bir hâli mi? Ayrıca AMD kartım için kurarsam sorun yaşar mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
X Pencere Sistemi olarak da bilinen X11, Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için bir pencereleme sistemi ve grafik kullanıcı arayüzüdür (GUI). Linux, FreeBSD ve Solaris dahil olmak üzere çoğu Unix benzeri sistemde GUI ortamları oluşturmak için temel çerçeveyi sağlar.

X Pencere Sistemi olarak da bilinen X11, Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için bir pencereleme sistemi ve grafik kullanıcı arayüzüdür (GUI). Linux, FreeBSD ve Solaris dahil olmak üzere çoğu Unix benzeri sistemde GUI ortamları oluşturmak için temel çerçeveyi sağlar.

Normal X11'in farklı bir hâli mi? Ayrıca AMD kartım için kurarsam sorun yaşar mıyım?

X11 hala gerekli olmakla birlikte Wayland tercih etmenizi öneririm. Linux'a geçtiğim zamandan beri ısrarla Wayland kullanıyorum. NVIDIA kartlarda başta sıkıntılı çalışıyordu ama şu an bir problem yok. Lakin hala bazı uygulamalar X11 ile çalıştığı için xwayland kurmanızıda öneririm.

Ama Wayland'den şaşmayın birçok yeni uygulama Wayland ile çalışıyor.

X11 hala gerekli olmakla birlikte Wayland tercih etmenizi öneririm. Linux'a geçtiğim zamandan beri ısrarla Wayland kullanıyorum. NVIDIA kartlarda başta sıkıntılı çalışıyordu ama şu an bir problem yok. Lakin hala bazı uygulamalar X11 ile çalıştığı için xwayland kurmanızıda öneririm.

Ama Wayland'den şaşmayın birçok yeni uygulama Wayland ile çalışıyor.

Wayland: Oyunlarda 5-6 FPS daha fazla verir, daha hızlıdır. Renk ayarı yoktur.

X11: Renk ayarı vardır.

Benim seçimim X11. Şu Wayland'e renk doygunluğu ayarı yapmak için neden bir araç gelmiyor?

Wayland: Oyunlarda 5-6 FPS daha fazla verir, daha hızlıdır. Renk ayarı yoktur.

X11: Renk ayarı vardır.

Benim seçimim X11. Şu Wayland'e renk doygunluğu ayarı yapmak için neden bir araç gelmiyor?
Cok eski monitorunuz yoksa ddcutil kullanabilirsin. Fakat uygulama ozel ayar yapmiyor, tum monitorun doygunluk ayarini degisiyor. Tabii ne kadar aradiginiz bir ozellik, bilmiyorum.