İki alanda da çalıştım. Bildiğimi gördüğümü sana anlatayım;
Yazılım alanında junior yazılımcı olarak acayip bir enflasyon var Türkiye'de. Junior yazılımcı cenneti adeta. Ufak Firmalarda pek para yok maaş vermeye yanaşmıyorlar. Eleman yetiştirmek istemeyen, hazır eleman arayan tüm firmalar yapay zeka ile juniordan fazla iş yaptırıyor.
İş bulmak çok zor yazılım sektöründe. Eleman sirkülasyonu fazladır ama ortalama bir şirketin senior yazılımcısı/yazılımcıları iyi para kazanıyor.
Bilgi işlem sektöründe ise bilgi işlem elemanları 2 şekilde çalışıyor Türkiye'de genelde;
1- Bir alanda uzmanlaşan seniorlar ve juniorlar ( bulut sunucu çözümü veren şirketler, telekomünasyon, bilgi işlem çözümleri sunan şirketler, bankalar, top seviye şirketler)
2- Bir çok alanda bilgi sahibi olması beklenen kobi, orta ve orta - üst direk firmalarda çalışan bilgi işlemciler. Bunlar aynı zamanda network, sistem ve helpdesk görevini üstlenirler. Bu tür firmalarda genelde yetiştirilmek üzere alınan eleman destek elemanı olarak çalışmaya başlar. Şirket içi kullanıcılara destek vermesi, bilgisayardaki hataları veya sistemdeki giriş seviye hataları düzeltmesi beklenir.
Bilgi işlem sektöründe şirketlerde çalışan sirkülasyonu daha az benim gözlemlediğim. Çünkü güvene dayalı da bir iş, güvenilir biriysen ve pek sıkıntı yoksa şirketler değiştirmek istemiyor bilgi işlemciyi fazla.
Zaman geçip kavradıkça Sistem ve network bilgini iyi oturtursan uzman, müdür yardımcısı, müdür olabilir ve iyi paralar kazanabilirsin. Yurt dışında orta üstü firmalarda güvenlik, network, sistem tüm bilgi işlem dallarına ayrılıyor. Türkiye'de yalnızca çok büyük şirketlerde bu geçerli. Kalanında her şeyden sorumlu olursun.
İkiside bilgisayar işi gibi gözüksede farklı işler. İş bulma konusuna gelirsek, yazılım sektörü için proje yapmalısın. Juniorda olsan proje görmek istiyor işe alan. İş yerleri okul değil çünkü. Projeleri yapıp bilgine göre ilanlara başvurman lazım. Ha bence nesne tabanlı programlama yapan biri o dilde iyi seviyeye geldikten sonra, başka bir nesne tabanlı dili de kolay öğrenebilir.
Senin yazdıklarına bakarsak senin yazılım sektöründe ilerlemen daha mantıklı. Çünkü altyapın hep yazılım üzerine olmuş.
Bilgi işlem sektöründe de helpdesk, kullanıcıya destek verilmesi beklenen işlere başvurabilirsin. Hem diğerlerinin ne yaptığını görürsün, hemde işi öğrenmek için ideal.
İşin özü iki meslektede işin uzmanı için her zaman para var.
Bana sorarsan şuan ne yaptığımla ilgili ben yazılım sektöründeyim.
Türkiye'de iş bulmak hele deneyimsiz biri için çok zor. Nasıl iş bulacağını söylememiz zor çünkü tamamiyle şans. Kimisi torpil ile bir yerlere girer, kimisi sağa sola başvurur şansına dönen olur, kimisi de uzun süre bulamaz.