Bilgi işlem veya yazılım alanında iş bulmak için tavsiyeleriniz ne olur?

anthonysopranoxd

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

Daha önce çok alakasız işlerde çalıştım, işçilik diyebiliriz. Son işim güzeldi ama geç de olsa, yıllar sonra YKS'ye girip Bilgisayar Programcılığı'nı kazandım ve mezun oldum.

Okulda çok bir şey öğrenmedim ama temel olarak çoğu yazılım dilinde tecrübem oldu, projeler geliştirdim ama basit ve çoğunu Cursor kullanarak yaptım. PHP, Python, C#, HTML, CSS, MySQL, MSSQL, Java ve Kotlin tarafında temel olarak bilgim var ama yazılım konusunda yetenekli olduğumu düşünüyorum. Tabii ben öyle zannediyor da olabilirim.

Şu an deneyimsiz olarak iş arıyorum ama imkânsız gibi duruyor, çünkü hiç elle tutulur projem yok ve olanlar da Cursor ile yaptıklarım. Yetiştirilmek üzere iş arıyorum ama bulamıyorum.

Nihai amacım iOS veya Android tarafında frontend'çi olmak. Hem maaş hem de benim için kolay olacağını düşünüyorum. Öğrenmek amaçlı + mobil uygulama geliştirmek benim için eğlenceli.

Bana gelip “proje oluştur, GitHub’a yükle” falan diyeceksiniz biliyorum ama benim acil işe ihtiyacım var çünkü evde kafayı yemek üzereyim.

Bir yandan çalışıp bir yandan Kotlin konusunda uzmanlaşıp projeler geliştirerek ve İngilizceyi ilerleterek istediğim tarzda bir iş bulabilirim ama şu an ne yapacağımı hiç bilmiyorum.

Bilgi işlem konusunda da lise ve üniversitede staj yapmıştım. O tarz iş de arıyorum ama onda da yine her yer deneyim arıyor. Hiç çevrem yok, işçi olarak devam etmek istemiyorum hayatıma.

Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse şimdiden teşekkür ederim.

Maalesef sektörde çok büyük bir karadelik var yazılım tarafında. Kimse stajyer, yeni başlamış birisini almak istemiyor bu da kocaman bir havuz oluşturuyor. Sizin gibi yüzlerce, binlerce kişi var. Çok acil iş lazımsa şimdilik programcılık işini bir hobi olarak devam ettirip para kazanabileceğiniz bir işe girmenizi öneririm. Daha sonrasında kendinizi geliştirdiğiniz projeleri CV'ne ekleyerek başvurular yapmanı öneririm.

Kesinlikle arkadaşın dediğine katılıyorum. Fullstack developer bir ağabeyim var ve şu an işsiz çünkü istediği değeri göremiyor. Ayrıca aşırı derecede yazılımcı var piyasada ama ülkemizde yazılımın karşılığının olmadığını halen daha insanlarımız anlamış değil. Bende programlama mezunu ve az çok yazılımdan anlayan birisiyim. Durumu gördüm ve e-ticaret, grafik bölümüne kaçtım.

Başka bir işte çalışırken yazılım alanına odaklanmak aşırı zor oluyor.

8 ay boyunca aynı sizin gibi hem işte çalışıp hem de yazılımda gelişmeye çalıştım ve üst düzey olmasamda işimin ehli biri oldum.
İş bulamayınca günün sonunda borsaya geçtim orada eğitim aldım iş bulamadım kısaca hala arada göz gezdirmiyorum değil tabii ama size tavsiyem başka işlerle ilgilenin yazılıma çok fazla talep var ve evde çalışmak iyi olsa bile gireceğiniz en düşük yerler asgari bile vermiyor.

İki alanda da çalıştım. Bildiğimi gördüğümü sana anlatayım;

Yazılım alanında junior yazılımcı olarak acayip bir enflasyon var Türkiye'de. Junior yazılımcı cenneti adeta. Ufak Firmalarda pek para yok maaş vermeye yanaşmıyorlar. Eleman yetiştirmek istemeyen, hazır eleman arayan tüm firmalar yapay zeka ile juniordan fazla iş yaptırıyor.
İş bulmak çok zor yazılım sektöründe. Eleman sirkülasyonu fazladır ama ortalama bir şirketin senior yazılımcısı/yazılımcıları iyi para kazanıyor.

Bilgi işlem sektöründe ise bilgi işlem elemanları 2 şekilde çalışıyor Türkiye'de genelde;
1- Bir alanda uzmanlaşan seniorlar ve juniorlar ( bulut sunucu çözümü veren şirketler, telekomünasyon, bilgi işlem çözümleri sunan şirketler, bankalar, top seviye şirketler)
2- Bir çok alanda bilgi sahibi olması beklenen kobi, orta ve orta - üst direk firmalarda çalışan bilgi işlemciler. Bunlar aynı zamanda network, sistem ve helpdesk görevini üstlenirler. Bu tür firmalarda genelde yetiştirilmek üzere alınan eleman destek elemanı olarak çalışmaya başlar. Şirket içi kullanıcılara destek vermesi, bilgisayardaki hataları veya sistemdeki giriş seviye hataları düzeltmesi beklenir.
Bilgi işlem sektöründe şirketlerde çalışan sirkülasyonu daha az benim gözlemlediğim. Çünkü güvene dayalı da bir iş, güvenilir biriysen ve pek sıkıntı yoksa şirketler değiştirmek istemiyor bilgi işlemciyi fazla.

Zaman geçip kavradıkça Sistem ve network bilgini iyi oturtursan uzman, müdür yardımcısı, müdür olabilir ve iyi paralar kazanabilirsin. Yurt dışında orta üstü firmalarda güvenlik, network, sistem tüm bilgi işlem dallarına ayrılıyor. Türkiye'de yalnızca çok büyük şirketlerde bu geçerli. Kalanında her şeyden sorumlu olursun.

İkiside bilgisayar işi gibi gözüksede farklı işler. İş bulma konusuna gelirsek, yazılım sektörü için proje yapmalısın. Juniorda olsan proje görmek istiyor işe alan. İş yerleri okul değil çünkü. Projeleri yapıp bilgine göre ilanlara başvurman lazım. Ha bence nesne tabanlı programlama yapan biri o dilde iyi seviyeye geldikten sonra, başka bir nesne tabanlı dili de kolay öğrenebilir.
Senin yazdıklarına bakarsak senin yazılım sektöründe ilerlemen daha mantıklı. Çünkü altyapın hep yazılım üzerine olmuş.

Bilgi işlem sektöründe de helpdesk, kullanıcıya destek verilmesi beklenen işlere başvurabilirsin. Hem diğerlerinin ne yaptığını görürsün, hemde işi öğrenmek için ideal.

İşin özü iki meslektede işin uzmanı için her zaman para var.

Bana sorarsan şuan ne yaptığımla ilgili ben yazılım sektöründeyim.

Türkiye'de iş bulmak hele deneyimsiz biri için çok zor. Nasıl iş bulacağını söylememiz zor çünkü tamamiyle şans. Kimisi torpil ile bir yerlere girer, kimisi sağa sola başvurur şansına dönen olur, kimisi de uzun süre bulamaz.

Hocam, ben sadece yazılım odaklı düşünmüyorum bilgi işlem sektöründe de hemen iş bulmak kolay değil. Bu işin çalışarak öğrenileceğine inanıyorum ama iş ilanlarında sürekli "deneyimli" adaylar aranıyor. Artık (deneyimli) bu kelimeyi gördükçe sinir oluyorum. Bilgi işlem alanında çalışıp bir yandan da yazılım konusunda kendimi geliştirmek istiyorum ama yine alakasız işlerde calısmaya devam gibi.

hocam size tavsiyem deneyimli olanlara da deneyin kendinizi eğer hazır hissediyorsanız deneyin.

Hocam size tavsiyem deneyimli olanlara da deneyin kendinizi eğer hazır hissediyorsanız deneyin.

Basvuru yapıyorum ama geri dönüş yok. Yapacak bir şey yok herhangi bir işe girip basvuru yapmaya devam etmem en mantıklısı sanırım teşekkürler.

Ben bir bilgi işlem personeli olarak, ilk girdiğim işe CV'den bağımsız bir sürü sallamasyon iş yazarak girebilmiştim. Çünkü hiçbir şekilde alım yapmıyorlardı. Konuyu biliyorum nasıl çözümleneceğini vs. her şeye hakimim fakat deneyimim yok diye beni eliyorlardı direkt. Bende bildiğim alanlarda uydurma işler yaptığımı belirten bir deneyim çıkardım kendimce ve işe o şekilde girmiştim. Pek dürüst bir yol değil fakat kendinizden eminseniz deneyebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…