Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Sürücüleri nereden güncelleyebilirim? Hepsini Windows Update üzerinden kendi yapıyor diye biliyorum.
RAM'lerde hata varsa değiştireceğim. Yine 4x16 mı yapayım yoksa başka bir şey mi?
4x16 kullanacaksan 5600 sabitleyip verdiğim Nitro ayarlarını uygula üzerine. Sürücüleri anakart resmi sitesinden "drivers" sürücüler sayfasından güncelleyeceksin, BIOS'u da oradan güncelleyeceksin yine resmi siteden. AMD çipset driver için AMD chipset sürücüleri kısmından hangi çipseti kullanıyorsan ona göre indirip güncelleyebilirsin. Ekstra bir bilgi olarak; anakart sitesinde her zaman güncel çipset sürücüsü yer almıyor @Ezheal
4x16 eğer 6000'de açıyorsan problem, EXPO açıp 6000 frekansı 5600 çekmen lazım. Bir de dediğim son sürüme güncelle BIOS'u. Tekrardan bu sıkıntı olmaması lazım eğer RAM kaynaklı ise. Anlattığın tablo benim dediğim senaryoya uyuyor.
A-XMP vardı ve onu açtım. 5600'e çektim. BIOS güncelledim, bakalım bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dosyaya şimdi bakabildim, sistemde çok fazla sürücü sorunu var, sürücüleriniz güncel veya yüklü değil anlaşılan.

Daha önemlisi RAM ile ilgili bir hata almışsınız, bu donanımsal bir hataya benziyor, RAM'lerin biri arızalı olabilir.

@Ezheal

Dosyaya şimdi bakabildim, sistemde çok fazla sürücü sorunu var, sürücüleriniz güncel veya yüklü değil anlaşılan.

Daha önemlisi RAM ile ilgili bir hata almışsınız, bu donanımsal bir hataya benziyor, RAM'lerin biri arızalı olabilir.

@Ezheal
Sürücüleri nereden güncelleyebilirim? Hepsini Windows Update üzerinden kendi yapıyor diye biliyorum.
RAM'lerde hata varsa değiştireceğim. Yine 4x16 mı yapayım yoksa başka bir şey mi?

4x16 kullanacaksan 5600 sabitleyip verdiğim Nitro ayarlarını uygula üzerine. Sürücüleri anakart resmi sitesinden "drivers" sürücüler sayfasından güncelleyeceksin, BIOS'u da oradan güncelleyeceksin yine resmi siteden. AMD çipset driver için AMD chipset sürücüleri kısmından hangi çipseti kullanıyorsan ona göre indirip güncelleyebilirsin. Ekstra bir bilgi olarak; anakart sitesinde her zaman güncel çipset sürücüsü yer almıyor @Ezheal

Çözüm
4x16 için eğer kapasite lazım değilse 2x16 düşmen lazım. A2-B2 slotlarındaki 2 modül kalsın, Galazar yazan hangi slottaysa onun dahil olduğu kiti garantiye gönder ki iade/değişim yapsınlar. Galazar olan ürün defektli, onu kullanmaya devam etme. @Ezheal

@Ezheal Galazar mevzusu sende miydi yoksa karıştırdım mı, ondan tam emin olamadım. Galazar olayı sende değildi sanırım. Galazar XPG konusu ile alakalıydı, yanlış hatırladım onu. @Ezheal

4x16 için eğer kapasite lazım değilse 2x16 düşmen gerekiyor kısaca.

4x16 kullanmakta kararlıysan da EXPO açıktıktan sonra frekansı 5600 sabitlemen gerekiyor, 5600 üzerini stabil alamazsın AM5'te, silicon lottery girer ve diğer slotlarında aynı kalitede olması lazım ki değil çoğu senaryoda. Bellek kontrolcüsüne çok yük biner ki o sebepten ötürü 5600 açabileceğin Max frekans olur EXPO'da. Onun haricinde 4x16'da her türlü senaryoda sorun yaşarsın. Kapasite lazım değilse de 2x16 6000 1:1 mod kullanabilirsin sorunsuz.

• RAM: G.Skill Trident Z5 RGB 64 GB (4x16) 6000 MHz CL36 F5-6000J3636F16GX2-TZ5RK DDR5
  • SSD modeli: 2X Samsung 990 Pro M.2 SSD
  • Ekran kartı: MSI RTX 4070 Ti Suprim X
  • Anakart: MAG B650M Mortar Wi-Fi
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7700X
Sistem parçaları bu şekilde.

Ekranda çıkan mesaj saniyelik kalıyor "You need to restart your Computer" siyah ekran altında "error code" yazıyor. Fakat ne okuyacak ne fotoğrafını çekecek zaman kalmıyor.
@Ezheal Bu kit Samsung bu arada değil mi? Öyle biliyorum ben. Kontrol etmek için HWiNFO tam mod açıp modüllerden birine tıklayıp bakar mısın? Samsung ise o da problem ama yapacak bir şey yok. 4x16 için 5600 + Nitro ayarları stabil olur, 2x16 için 6000 sorunsuz açarsın yine Nitro ile beraber.

4x16 için eğer kapasite lazım değilse 2x16 düşmen lazım. A2-B2 slotlarındaki 2 modül kalsın, Galazar yazan hangi slottaysa onun dahil olduğu kiti garantiye gönder ki iade/değişim yapsınlar. Galazar olan ürün defektli, onu kullanmaya devam etme. @Ezheal

@Ezheal Galazar mevzusu sende miydi yoksa karıştırdım mı, ondan tam emin olamadım. Galazar olayı sende değildi sanırım. Galazar XPG konusu ile alakalıydı, yanlış hatırladım onu. @Ezheal

4x16 için eğer kapasite lazım değilse 2x16 düşmen gerekiyor kısaca.

4x16 kullanmakta kararlıysan da EXPO açıktıktan sonra frekansı 5600 sabitlemen gerekiyor, 5600 üzerini stabil alamazsın AM5'te, silicon lottery girer ve diğer slotlarında aynı kalitede olması lazım ki değil çoğu senaryoda. Bellek kontrolcüsüne çok yük biner ki o sebepten ötürü 5600 açabileceğin Max frekans olur EXPO'da. Onun haricinde 4x16'da her türlü senaryoda sorun yaşarsın. Kapasite lazım değilse de 2x16 6000 1:1 mod kullanabilirsin sorunsuz.

@Ezheal Bu kit Samsung bu arada değil mi? Öyle biliyorum ben. Kontrol etmek için HWiNFO tam mod açıp modüllerden birine tıklayıp bakar mısın? Samsung ise o da problem ama yapacak bir şey yok. 4x16 için 5600 + Nitro ayarları stabil olur, 2x16 için 6000 sorunsuz açarsın yine Nitro ile beraber.
Usta ben çok yeniyim bana ona göre anlatabilirsen ben çözmek isterim sorunu Nitro nedir?
HWiNFO indirdim tam mod açtım hangi modül ve modül nedir ? Teşekkür ederim :(

Usta ben çok yeniyim bana ona göre anlatabilirsen ben çözmek isterim sorunu Nitro nedir?
HWiNFO indirdim tam mod açtım hangi modül ve modül nedir ? Teşekkür ederim :(
@LH44 HWiNFO tam modda modüllerden birine tıkla, SK Hynix ibaresi bulunuyor mu, yoksa Samsung çip mi? Nitro kısmı için BIOS güncelledikten sonra lokasyonu vermiştim oradan dediğim gibi yapacaksın @Ezheal

4x16 için EXPO açıp 6000 frekansı 5600 çekmen lazım, üstüne dediğim Nitro kısmı yapacaksın o da BIOS'tan yapılıyor.

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x -- Nitro kısmı böyle olacak.

ZenTimings bu sürüm SS gerekiyor bir de. HWiNFO'dan çip hakkında net bilgi öğrenirsen o iyi olacak. Samsung/SK Hynix falan diye yazar.

Eğer RAM'ler sıkıntıysa satıp 2x32 yapabilirim yada düzelir mi ?
Hynix olsa iyiydi ama Samsung çıkacak G.Skill bu seride Samsung ile binledi muhtemelen. Onu öğrenirsen iyi olur. Dediğim gibi 6000 istiyorsan 2x16 lazım ya da 2x32, 4x16 istiyorsan kullanacaksan 5600 MT/s kullanman lazım.