20511

Becerikli
Forumda özellikle çok fazla soru soran oluyor. Bilişim sektörü neredeyse tamamen durma noktasına gelmiş durumda. İşten çıkarmalar hızla devam ediyor. Büyük firmalar, yazılım ve bilgisayar mühendislerini işten çıkararak yerlerine yapay zeka sistemleri kuruyor. Bu nedenle Tıp, Hukuk veya Psikoloji gibi alanlara yönelmek daha mantıklı olabilir...

Forumda özellikle çok fazla soru soran oluyor. Bilişim sektörü neredeyse tamamen durma noktasına gelmiş durumda. İşten çıkarmalar hızla devam ediyor. Büyük firmalar, yazılım ve bilgisayar mühendislerini işten çıkararak yerlerine yapay zeka sistemleri kuruyor. Bu nedenle Tıp, Hukuk veya Psikoloji gibi alanlara yönelmek daha mantıklı olabilir...

Yok ben sunu anlamayi beceremiyorum. Tamam belki AI bizi etkiliyor ama hic mi Bilgisayar Muhendisi kalmayacak, tasi tasa mi vuracagiz?

Hadi tamam bilgisayarcilari bitirdik, hepinizi Bogazicine soktuk guzel kardesim, Dedigin diger meslekler ya da baska herahangi bir meslek sence ne kadar guvende ve neden guvende? Muhendislik yapan robot sac kesip nurofen mi yazamayacak, elime gelen butun saglik raporlarini GPTye atiyorum ben.

Bill de Allah icin haftada bi atip tutmasin, dedigi hic bir sey de tutmuyor zaten. AI Biyoloji mi yapamayacakmis?

Hemen merkezi yatay geçişle tıpa geçiş yaptım tamamdır :thumbsup:

Sayfa 19

Yarısına yakını bilgisayar mühendisliğiyle bağıntılı

Yapay zeka'nın mamasını veren Jensen'in ne demesini bekliyorsun, kaynak aldığın adama bak.
Ayrıca işten çıkarmaların sebebi pandemideki artan süper talebin normale dönmesiyle de alakalı.

Cerrahi işlem, diş ve fizikel müdahele gerektiren dışındaki tüm hekimliklikler yapay zeka tarafından domine edilmeye mahkum, ortada yaratıcılık, düşünce becerisi yok çünkü. Problem çözme yetisi yok. Adam ilacını yazıyor başından kovuyor seni, tıp bilgisiyle train edilmiş bir modelin önümüzdeki senelerde gayet de çoğu uzmanlık alanında kullanılacağını göreceğiz bence.

Hele hukuk 😁

Tıp ve hukuk da bence yapay zeka tehdidinden muhaf olduğunu düşünmüyorum.
Recep abi tıppı hukuku geçtim tır şoförlüğü, taksicilik bile yapay zeka tehdidi altında :D

Evet işlevsiz ve vasıfsız yazılımcılar işten çıkarılabilir öyle olacaksanız diplomayı alıp kenara koyacaksanız okumayın zaten.
Kuru kuru tek vasfın web tasarlamaksa iş bulmakta zorlanırsın. Yapay zekayı yapanlar ve onları yönlendiren insanlar olacaktır elbette vasıflı olacaksanız okuyun yoksa diplomayı aldım kenara koydum mesleği hiçbir zaman değildi. Tıp'ı garanti meslek görenler komik oluyor tıp'daki emeği başka bölüme yönlendirsen orda da iyi para alırsın.

Tıp ve hukuk da bence yapay zeka tehdidinden muhaf olduğunu düşünmüyorum.
Hukuk, Türkiye'de zaten yok bir şeyin tehditinde değil. Ayrıca dünyada jürili sistemle hukuk yapan ülkelerde jüride duygu vardır, avukatta duygu vardır. Dümdüz bir robotun jüriye hitabıyla, bir insanın jüriye hitabı arasında fark vardır ki yapay zeka nasıl kanıt toplayacak?

Tıp da aynı şekilde. Sen yapay zekanın eline verirsin neşteri o ihtimallere bakarken doktor ihtimallere, geçmişte böyle hastalarına ve hislerine bakar. Kaç tane kişi vardır anlık doktorun aldığı kararla hayatı kurtulan. Robot ameliyat masasında hastanın anca kurtulma olasılığını hesaplar.

Bence çok büyütüyorsunuz yapay zekayı bazı mesleklere yapay zeka anca yardımcı olur, ellerinden alamaz. Taşımacılığı alır da dediğin meslekler bence çok zor.

Zihinsel amelelik gerektiren butun is kollari agır darbe yiyecek, Jensen'in aciklamasina bu yonden bakmak lazim. Yazılımcılar gereksiz olmaz ama ne kadar yazılımcı olacagi degisir.
Cogu sektorde insanin tamamen devreden cikmasi degilde, gerekli personel sayisinda daralma gorecegimizi dusunuyorum.
Tabii yeni is kollari da gelisecektir. Tıp alanını dusunursek aile hekimligi gibi hastaların genel kontrole girip, durumuna gore uzmanlıklara yonlendirelecegi bir gorevde AI insana gore zihinsel amelelik avantajiyla daha iyi is cikarir. Sonucta sistemimizde yetenekli doktorlar bu alanda calismiyor.
Ama doktor agir hatasinda kisisel olarak sorumlu oluyor. AI hatalarinin bedelini kim odeyecek? Tahminim ozellikle tıp alaninda AI asistanlari yoneten doktorlar gormemiz cok olasi, saglık sistemine giris cogu medeni ulkede bile sikintili. AI asistan+doktor kombinasyonu sistemi rahatlatir, AI teshisleri surekli denetlenir ve hata durumunda kabak doktorun basina patlar.

Hukuk, Türkiye'de zaten yok bir şeyin tehditinde değil. Ayrıca dünyada jürili sistemle hukuk yapan ülkelerde jüride duygu vardır, avukatta duygu vardır. Dümdüz bir robotun jüriye hitabıyla, bir insanın jüriye hitabı arasında fark vardır ki yapay zeka nasıl kanıt toplayacak?

Tıp da aynı şekilde. Sen yapay zekanın eline verirsin neşteri o ihtimallere bakarken doktor ihtimallere, geçmişte böyle hastalarına ve hislerine bakar. Kaç tane kişi vardır anlık doktorun aldığı kararla hayatı kurtulan. Robot ameliyat masasında hastanın anca kurtulma olasılığını hesaplar.

Bence çok büyütüyorsunuz yapay zekayı bazı mesleklere yapay zeka anca yardımcı olur, ellerinden alamaz. Taşımacılığı alır da dediğin meslekler bence çok zor.
Ne kahramanlık hikayesi anlatıyorsun ya. Herif muayene edecek diye bahçeden topluyoruz, kopartmayın Allah aşkına. Hislerine bakıyormuş, adam seni başından savıyor resmen, yüzüne bakmayan doktor var.

Ne kahramanlık hikayesi anlatıyorsun ya. Herif muayene edecek diye bahçeden topluyoruz, kopartmayın Allah aşkına. Hislerine bakıyormuş, adam seni başından savıyor resmen, yüzüne bakmayan doktor var.
Başka kesimden bahsetti evet ameliyat yapan doktorlar ayrı ama sağlık ocaklarına bakan kesimin oranı düşecektir. Kan tahlili aldın yorumlatmana gerek kalmadan yapay zeka daha iyisini yorumlar. Bir yerinde ağrı hissettin hastalığın detaylarını verdin sana uygun ilacı ve uygulamaları söylerler. Pratisyen hekim gibi nitelikte insanların değeri düşer ama kalp cerrahı gibi önemli bölümlere talep hiçbir zaman düşmez onlar zaten doktorların azınlık kesmi her doktor hayat kurtarıcı işte çalışmıyor.
Yapay zekaya ayak uydurun korkmayın.