Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Tinkel

Çalışkan
İyi günler dilerim herkese. 3090, B650M, Ryzen 9 7900 bir sistemim var ve bu sistem yük altında siyah ekrana düşüyor. Arka planda sesler gelmeye devam ediyor fanlar muazzam gürültülü çalışıyor, bir sure sonra bilgisayar kendisini resetliyor. Fazla ısınmadan olması mümkün mü? Veyahut sorunun nerede olduğunu nasıl bulabilirim?

Çözüm
Çoklayıcı gücü arttırmaz, örnek veriyorum siz prizden 220v voltaj ile 3000W çekebiliyorsunuz 3'lü priz takınca yine aynı prizden güç çekeceksiniz, değişen bir şey olmaz.

Bizim için ihtiyacımız olan PSU'dan 2 ayrı çıkıştan güç gelmesi.

Telefon telefon aramaya devam... Teşekkür ederim tekrardan

Son güncelleme: Farklı bir güç kaynağı ile yaptığım testlerde makine kapanmaya devam etti. Sonrasında götürdüğüm bilisimci ekran kartının içini açıp temizliğini yaptı termal macununu yeniledi ve sorunum çözüldü. Sanırım benimkisi ekran kartının eski ve 3. El olmasından kaynaklanan bakım eksikliğiymis. Iyi ki bir sorun yok içim rahatladı. Termal pedlerin de 1 sene içinde değişmesi gerektiğini söyledi. Yardımcı olan herkese teşekkürler. Marix bey özellikle çözüme gitmemi sağlayan kişi oldu. Iyi günler dilerim.
İyi günler dilerim herkese. 3090, B650M, Ryzen 9 7900 bir sistemim var ve bu sistem yük altında siyah ekrana düşüyor. Arka planda sesler gelmeye devam ediyor fanlar muazzam gürültülü çalışıyor, bir sure sonra bilgisayar kendisini resetliyor. Fazla ısınmadan olması mümkün mü? Veyahut sorunun nerede olduğunu nasıl bulabilirim?

Şu an birçok konudan olabilir; temizlik, macun yenileme, PSU bozulması veya ekran kartı fiziksel bakım gerekiyor. Uzaktan yardım etmek zor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Ekran kartı ve PSU'nun tam modeli nedir?

Sistem yük altındayken kaç dereceyi görüyor? MSI Afterburner veya FurMark gibi uygulamalarla anlık takibini yaptın mı?

Ekran kartı %100 fana dayamışsa, soğutma yeteneklerinin tamamı yetmiyorsa bu tip sorunları görmeniz olası. Arkadaşlarında üzerinde durduğu gibi ısı değerlerini görmek ona göre karar vermek en doğrusu olacaktır. Isı değerlerini, fan yüzdelerini, hotspot değerlerini gösterebilirseniz kesin tanıyı koyabiliriz.

Genelde ekran kartı sorunu fakat güç kaynağıyla da alakası olabilir. Ekran kartınızı satın aldığınızdan beri hiç temizlediniz mi?
Ekran kartını maalesef 2. el aldım o yüzden donanımsal bir sorun olmasından endişeleniyorum fakat, uzun süredir böyle bir sorun yoktu yeni yeni başıma gelmeye başladı. Bir aydır yaşıyorum.

Şu an birçok konudan olabilir; temizlik, macun yenileme, PSU bozulması veya ekran kartı fiziksel bakım gerekiyor. Uzaktan yardım etmek zor.
Haklı olabilirsiniz, 2 el aldığım için macun yenileme yapmadım, ufak bi toz temizliği yaptım dün sadece fakat bir değişiklik yok.

Ekran kartını maalesef 2. el aldım o yüzden donanımsal bir sorun olmasından endişeleniyorum fakat, uzun süredir böyle bir sorun yoktu yeni yeni başıma gelmeye başladı. Bir aydır yaşıyorum.

Haklı olabilirsiniz, 2 el aldığım için macun yenileme yapmadım, ufak bir toz temizliği yaptım dün sadece fakat bir değişiklik yok.

O zaman macun MX-6 öneririm ve güzel bir soğutucu almanızı öneririm sıcaklıktan kapanıyor olabilir bütçeniz neyse size onereyim.

Ekran kartı ve PSU'nun tam modeli nedir?
Ekran kartım, PNY 3090 PSU ise XPG Kyber gold 850w

O zaman macun MX-6 öneririm ve güzel bir soğutucu almanızı öneririm sıcaklıktan kapanıyor olabilir bütçeniz neyse size onereyim.
peerless assassin 120 kullanıyorum, sıvı soğutma önerir misiniz? açıkçası olası bir sıvı sızması vs bu tehlikelerden korktuğum için sıvı soğutma kullanmayı tercih etmemiştim.

Sistem yük altındayken kaç dereceyi görüyor? MSI Afterburner veya FurMark gibi uygulamalarla anlık takibini yaptın mı?
1753784734901.webp

Komiktir ki, size furmark testini attıktan 1 dakika sonra fanlar son hıza geçti ve siyah ekran ile tekrardan bilgisayar kapandı. :)
(Not olarak belirtmek isterim ki ekran kartını ilk aldığımda arkadaşlara 3 saat furmark testi yaptırdım ve hiç kapanma olmadı.) Sanırım sorunum ısıdan kaynaklı yine de emin olamıyorum ama, belki de termal macun?

Son düzenleme: