Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

termalmacun

Başarılı
Bağımlılık olmuş artık her ayda bir kere format atıyorum, bu SSD'ye herhangi bir zarar vermez değil mi? SSD 120GB olduğu için çok kolay doluyor, 240GB'a yükseltmek için şu an bütçe yetmiyor biraz bekleyeceğim. Çoğu yerlerde zarar vermez diye gördüm ve bunun doğru olduğunu düşünüyorum.

Çözüm
Format, disk ömrünü ekstra kısaltmaz. Normal bir yazma silme işlemi nasıl kısaltırsa öyle kısaltır. Her ay format atmayı önermem SSD kullanıcısı için.
Ayda bir format atmak, SSD'nin sıralı yazma hızını bir nebze düşürür. Çünkü format işlemi ağır bir işlemdir. Arşivden çıkarma yapar ve diske 3-4 kere (belki daha fazla) veri yazılır yani. Bunlar büyük verilerdir. SSD'nin hücrelerini zayıflatır.

Genel olarak okuma hızında ve random okuma-yazma hızında neredeyse düşüşler olmayacağı için günlük kullanımda SSD'nin performansı iyi olacaktır zaten. Kopyalama, arşivleme ve arşivden çıkarma işlerinde biraz süre uzayacak.

Son düzenleme:
Zarar vermekten ziyade ömründen kısaltacaktır mantıken. Tüm programları yeniden kuruyorsunuz ve bu da tekrar tekrar dosyaların yazılması demek. Ayda bir formattansa yılda bir atmayı düşünün, biriken dosyalarınız için ise temporary dosyalarınızı silmenizi tavsiye edeceğim.

Format, disk ömrünü ekstra kısaltmaz. Normal bir yazma silme işlemi nasıl kısaltırsa öyle kısaltır. Her ay format atmayı önermem SSD kullanıcısı için.

Çözüm
SSD'ye zarar verip vermeyeceğini bilemiyorum da ayda bir format atmak da uğraştırır, boş yere vaktinizi alır. Gerekmedikçe format atmanızı pek tavsiye etmem. Bu, bir süre sonra takıntı haline gelir ve OKB'yi tetikler. Hayatının her alanında sıkıntı çekersin.

Bağımlılık olmuş artık her ayda bir kere format atıyorum, bu SSD'ye herhangi bir zarar vermez değil mi? SSD 120GB olduğu için çok kolay doluyor, 240GB'a yükseltmek için şu an bütçe yetmiyor biraz bekleyeceğim. Çoğu yerlerde zarar vermez diye gördüm ve bunun doğru olduğunu düşünüyorum.
Bence mantıklı değil. 2016 - 2022 arası 0 formatla kullanmıştım. Mecburi durumlar dışında format atmıyorum.

Arkadaşımız konuyu format atmakla ilgili olarak açmış ama asıl problemi sabit diskin dolmasının önüne nasıl geçebileceği veya nasıl temizlik yapacağı gibi görünüyor.

@termalmacun,
240 GB almayı düşündüğünüzü yazmışsınız.
Bütçe sıkıntınız olduğunu da belirtmişsiniz. Ayda bir format atmaktan bahsettiğinize göre 240 GB SSD disk te yeterli gelmez bilesiniz. :(