Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

termalmacun

Başarılı
Bağımlılık olmuş artık her ayda bir kere format atıyorum, bu SSD'ye herhangi bir zarar vermez değil mi? SSD 120GB olduğu için çok kolay doluyor, 240GB'a yükseltmek için şu an bütçe yetmiyor biraz bekleyeceğim. Çoğu yerlerde zarar vermez diye gördüm ve bunun doğru olduğunu düşünüyorum.

Çözüm
Format, disk ömrünü ekstra kısaltmaz. Normal bir yazma silme işlemi nasıl kısaltırsa öyle kısaltır. Her ay format atmayı önermem SSD kullanıcısı için.
Sürekli format atmanın mantığını anlayamadım hocam. 4 yıl önce sistemi aldım sadece Win11’e geçerken temiz kurulum yaptım onun dışında hiç format atmadım. Bir artısı falan mı var niye yapıyorsun?

Sürekli format atmanın mantığını anlayamadım hocam. 4 yıl önce sistemi aldım sadece Windows 11'e geçerken temiz kurulum yaptım onun dışında hiç format atmadım. Bir artısı falan mı var niye yapıyorsun?

6 ayda bir kere format atılması tavsiye edilir, sebebi işletim sistemi kullandıkça şişmeye başlıyor, oynadığın oyunlar programlar cache, log falan biriktiriyor. Sistem zamanla daha ağır çalışmaya başlıyor.

Bunları format atmadan temizlemekte mümkün ama profesyonel kullanıcılar için önerilir. Windows 11 kullananların sistemi daha erken şişmeye başlar, Windows 10 bu konuda hala en iyisi.

Sürekli format atmak istemiyorsanız kendi Windows sürümünüzü yapın gereksiz özellikleri falan çıkartın hafifleştirin. Temel kullanıcıysanız kapsamlı araştırma yapmadan bu işlere girişmeyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Malum Windows saçma bir şekilde durup dururken bozulabiliyor güncelleme yapınca saçma şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Gerekmedikçe format tavsiye etmiyorum fakat ben kişisel olarak 6 ayda bir format atıyorum genellikle. Yıllarca format atmadan da kullanan var, kişisel tercih tamamen. Ayda bir biraz abartı ama. Diskin de ömrünü uzun vadede kısaltabilir.

@mza01,
240 GB almayı düşündüğünüzü yazmışsınız.
Bütçe sıkıntınız olduğunu da belirtmişsiniz. Ayda bir format atmaktan bahsettiğinize göre 240 GB SSD disk te yeterli gelmez bilesiniz. :(

O zaman mecbur parayı bulup en az 512 GB bir SSD gerekecek. Teşekkürler.

Hepinize çok teşekkür ederim. Bu konuda hiçbir fikrim yoktu ve her ay format atıyordum, artık 6 ayda bir atacağım, mecbur 512 GB bir SSD alacağım. Çok teşekkürler tekrardan.