Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Sakarya’nın Sapanca ilçesinde oturuyorum. Bulunduğum ilçede sürekli gittiğim bir bilgisayarcı var. Bu yıl içerisinde birkaç kere gidip geldim ve ara ara format ücretini de sordum.

2025’in başlarında yedeksiz formata 700 TL dedi. Birkaç gün önce gittiğimde ise yedeksiz formatın 1250 TL olduğunu söyledi. Bilgisayarcının dediğine göre bu fiyatları kendileri belirlemiyormuş; Sapanca veya Sakarya’da fiyatları belirleyen bir federasyon var mış. 700 TL olan fiyat federasyonun 2023 format ücreti, 1250 TL ise 2024 format ücretiymiş. Sapanca’daki neredeyse tüm bilgisayarcıların bu federasyon fiyatlarını uyguladığını da söyledi. Kendilerinin özellikle önceki yılların fiyatlarını devam ettirdiklerini de belirtti.

2025 yılı için bu federasyon format ücreti olarak 1750 TL belirlemiş.

Sizce bu ücretler nasıl?

Federasyon: Kahvede arkadaşları ile okey döndürdükleri dörtlü masa. 16 GB bir USB bellek alın A101, BİM gibi bir ucuzluk mağazasından. İçine bir tane W11/W10/linux yazdırın, paşa paşa formatınızı atın. Verilecek para değil kesinlikle.

Ücreti değerlendirmeyeceğim, sonuçta emek ve zaman harcanan bir iş. Ama ufak bir araştırmayla insanların kendi başlarına çok kolaylıkla yapabileceği bir iş, kimseye gereksiniminizin olacağı bir iş değil.

Merhaba arkadaşlar. Sakarya'nın sapanca ilçesinde oturuyorum. Bulunduğum ilçede sürekli gittiğim bir bilgisayarcı var. Bu yıl içerisinde birkaç kere gidip geldim ve ara ara format ücretini de sordum.

2025'in başlarında yedeksiz formata 700 TL dedi. Birkaç gün önce gittiğimde ise yedeksiz formatın 1250 TL olduğunu söyledi. Bilgisayarcının dediğine göre bu fiyatları kendileri belirlemiyormuş; sapanca veya Sakarya'da fiyatları belirleyen bir federasyon var mış. 700 TL olan fiyat federasyonun 2023 format ücreti, 1250 TL ise 2024 format ücretiymiş. Sapanca'daki neredeyse tüm bilgisayarcıların bu federasyon fiyatlarını uyguladığını da söyledi. Kendilerinin özellikle önceki yılların fiyatlarını devam ettirdiklerini de belirtti.

2025 yılı için bu federasyon format ücreti olarak 1750 TL belirlemiş.

Sizce bu ücretler nasıl?

Hemen 300TL'ye bir USB alıyor, içine Windows 11 kurulum medyası oluşturuyorsun. Sonra gidip BIOS'tan USB'yi ilk sıraya alıp formatlıyorsun. Internette zibilyon format videosu var. Bilgisayarcılara güven yok. Üstüne paramı onlara vermezdim. Yedekleme olayı için bir şey diyemem.

Federasyon: Kahvede arkadaşları ile okey döndürdükleri dörtlü masa. 16 GB bir USB bellek alın A101, BİM gibi bir ucuzluk mağazasından. İçine bir tane W11/W10/linux yazdırın, paşa paşa formatınızı atın. Verilecek para değil kesinlikle.

Rezil fiyatlar. 3 dakikalık, maliyeti sıfır olan bir işlem için binlerce lira almanın mantığı yok. Sorsan dükkan kirası cart curt.
Zaten ben bu işlerde epey iyiyim :) Bilgisayarcılarda yıllardır tek bir kere bile format attırmıyorum :)

Ücreti değerlendirmeyeceğim, sonuçta emek ve zaman harcanan bir iş. Ama ufak bir araştırmayla insanların kendi başlarına çok kolaylıkla yapabileceği bir iş, kimseye gereksiniminizin olacağı bir iş değil.
Kendiniz atmanızı öneririm, bilmiyorsanız video aracılığı ile öğrenin. Basit iş zaten. Bu işlem için bilgisayarcıya 5 kuruş veremem. Formatı kendim atıyorum zaten.
Kendim atıyorum zaten. Fakat format atmayı bilmeyen yakınlarıma da özellikle bu format ücretlerinin epey altında bir ücret ile format atıyorum :) Bu sayede kendim de bir miktar para kazanıyorum.

Yakınlarıma format atmayı öğretirsem kesinlikle gelirimden olacağım, orası kesin. O yüzden çaktırmamak en iyisi :)

0₺ olan bir işlem için niye 1750₺ ödeyeyim enayi miyim? Sakın sen de ödeme hocam. Evde yapabileceğin en fazla 30 dk nı alabilecek bir işlem için binlerce tl bayılmak mantıksız.

Zaten ben bu işlerde epey iyiyim :) bilgisayarcılarda yıllardır tek bir kere bile format attırmıyorum :)

Kendim atıyorum zaten. Fakat format atmayı bilmeyen yakınlarıma da özellikle bu format ücretlerinin epey altında bir ücret ile format atıyorum :) bu sayede kendim de bir miktar para kazanıyorum.

Yakınlarıma format atmayı öğretirsem kesinlikle gelirimden olacağım, orası kesin. O yüzden çaktırmamak en iyisi :)

Genelde 1 litre sarı kola karşılığı bilgisayar temizliği yapar ve format atarım. Bunlar gönül işi biraz da. Sohbet muhabbet ile yapılmalı bence.