rastgelebiradam

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce yeni bir sistem aldım. Bilgisayar ile işim bittiğinde genelde akşam yatmadan önce PC’yi normal bir şekilde kapatıyorum. Ardından yaklaşık 5-10 dk sonra PSU’yu da şalterinden kapatıyorum. Bunu yapma nedenim ise gece yatarken elektrik gidip gelmeleri sisteme zarar vermesin diye. PSU’m kaliteli aslında 650W, 80 Plus sertifikası var ama yine de gece yatarken elektrik gidip de sonra geri geldiğinde yüksek voltaj veya gerilim olursa sisteme zarar gelir diye korkuyorum. Sizce bunun bir zararı var mı veya benim yaptığım gibi yapanlar sorun yaşadı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
13 senedir aynı PSU'yu kullandığım gibi her gece anahtarından kapatıyorum. Zararı olsa ilk benimki bozulurdu herhalde. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaklaşık 1 ay önce yeni bir sistem aldım. Bilgisayar ile işim bittiğinde genelde akşam yatmadan önce PC'yi normal bir şekilde kapatıyorum. Ardından yaklaşık 5-10 dk sonra PSU'yu da şalterinden kapatıyorum. Bunu yapma nedenim ise gece yatarken elektrik gidip gelmeleri sisteme zarar vermesin diye. PSU'm kaliteli aslında 650W, 80 Plus sertifikası var ama yine de gece yatarken elektrik gidip de sonra geri geldiğinde yüksek voltaj veya gerilim olursa sisteme zarar gelir diye korkuyorum. Sizce bunun bir zararı var mı veya benim yaptığım gibi yapanlar sorun yaşadı mı?

80 Plus var diye bir şey olmayacak anlamına gelmiyor. İçinde MOV yoksa voltaj dalgalanmalarına karşı savunmasız kalır yine. Bu arada bazen şalteri kapatmakta yetmiyor. PSU'daki anahtar sadece fazı kesiyorsa nötr hala bağlı kalıyor.

Yararı bile olduğunu düşünüyorum seninle aynı fikrideyim. Gece yaşanacak olan elektrik kesintilerinde zarar görmez cihazın.
Elektrik kesintisinden dolayı zarar görmez zaten. Dalgalanmalardan dolayı yaşanır yaşanacaksa.

@xahve'nin dediği çözüm en mantıklısı. Ayda en azından 5 6 kere elektriği kapatıyor bizim evimizde voltaj dalgalanmasından dolayı. Ki elektrik gidip geri geldiğinde gücü direkt vermiyor. Belirli bir süre sonra veriyor (her modelde var mı bilmiyorum).

Hiç biriyle uğraşmak istemiyorsan komple fişten çek. Her şeyden korunursun.

80 Plus var diye bir şey olmayacak anlamına gelmiyor. İçinde MOV yoksa voltaj dalgalanmalarına karşı savunmasız kalır yine. Bu arada bazen şalteri kapatmakta yetmiyor. PSU'daki anahtar sadece fazı kesiyorsa nötr hala bağlı kalıyor.

Elektrik kesintisinden dolayı zarar görmez zaten. Dalgalanmalardan dolayı yaşanır yaşanacaksa.

@xahve'nin dediği çözüm en mantıklısı. Ayda en azından 5 6 kere elektriği kapatıyor bizim evimizde voltaj dalgalanmasından dolayı. Ki elektrik gidip geri geldiğinde gücü direkt vermiyor. Belirli bir süre sonra veriyor (her modelde var mı bilmiyorum).

80 Plus aman aman iyi bir sertifika değil biliyorum, ancak yinede iyi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca evet, PSU'yu şalterden kapattıktan sonra fişinide çekiyorum yazmayı unuttum.

Yararı bile olduğunu düşünüyorum seninle aynı fikrideyim. Gece yaşanacak olan elektrik kesintilerinde zarar görmez cihazın.
Ben de öyle olduğunu düşünüyorum. Ayrıca fişten de çekiyorum yazmayı unutmuşum.

80 Plus aman aman iyi bir sertifika değil biliyorum, ancak yinede iyi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca evet, PSU'yu şalterden kapattıktan sonra fişinide çekiyorum yazmayı unuttum.

Ben de öyle olduğunu düşünüyorum. Ayrıca fişten de çekiyorum yazmayı unutmuşum.
Fişini çekiyorsan anahtarı kapatmana gerek yok.

Bir şey olmaz ama fast startup gibi şeyler anlamsızlaşıyor o şekilde.
Yine de hızlı açılıyor 13 saniye sürüyor.

MOV yok ama düşük ve yüksek gerilim koruması var. Cougar SC650W güç kaynağını kullanıyorum. Bende bir tanıdık tavsiye ettiği için bu güç kaynağını aldım.

Son düzenleme: