Bilgisayarı koruyacak line-interactive UPS önerisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Codon
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 61
  • Etiketler Etiketler
    ups

Codon

Üyecik
Merhaba, odam mutfağın hemen yanında. Mutfakta aynı priz hattında buzdolabı ve kombi takılı. Sanırım odam da aynı elektrik hattını paylaşıyor. Çünkü ne zaman sıcak suyu açsam ve kombi devreye girse, o esnada monitörüm anlık olarak kararıyor. Monitörün sol tarafındaki ışık ise beyaz kalıyor.

Bilgisayarım kapanmıyor, çalışmaya devam ediyor. Ancak o anda anlık olarak ya voltaj düşmesi/parazit oluşuyor ya da çok kısa süreli bir elektrik kesintisi yaşanıyor gibi görünüyor.

Elektrik gerçekten gidiyor olabilir diye düşünüyorum. Çünkü elektrik tamamen kesilse bile bilgisayarım yaklaşık 4-5 saniye daha çalışmaya devam ediyor. Kullandığım güç kaynağı FSP Vita GM 850W. Ekran kartım RTX 5080, işlemcim ise Ryzen 7 7800X3D.

Açıkçası bunu fark ettikten sonra biraz korkmaya başladım ve bilgisayarımı bu tür voltaj dalgalanmalarından korumanın yollarını araştırıyorum.

Bu nedenle, bahsettiğim türde bir UPS alsam bilgisayarımı voltaj dengesizliklerinden ve ani elektrik kesintilerinden koruyabilir mi? Benim asıl amacım elektrik kesildiğinde bilgisayarın uzun süre çalışmaya devam etmesi değil. Temel amacım bilgisayarımı voltaj dalgalanmalarından ve elektriksel sorunlardan korumak.

Ayrıca UPS'in mümkün olduğunca sessiz olmasını istiyorum. İnternette bazı UPS'lerin tamamen sessiz olduğunu, bazılarında ise sürekli veya zaman zaman trafo/bobin sesi geldiğini okudum.

Bu nedenle bana ultra sessiz ve bilgisayarımı iyi şekilde koruyabilecek bir UPS önerebilir misiniz?

Ayrıca yaşadığım durumu da değerlendirirseniz çok sevinirim. Sizce gerçekten korkmam gereken bir durum mu? Bilgisayarımın, özellikle RTX 5080 ve güç kaynağımın bu durumdan zarar görme ihtimali var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu soruna sanki Voltaj Regülatörleri de iş görebilir. Ama bence sorun yaşanan andaki ölçümlerle incelenip ona göre hareket edilmesini önerirdim.

Line interactive UPS hiçbir işe yaramaz, sadece elektrik tamamen giderse devreye girer. Online UPS alırsanız bu sorun çözülür hocam ama online UPS'nin 2 dezavantajı da var: 1. Si gürültülü çalışması, 2. Si fiyatının pahalı olması tabi.

Ben odamda APC back-UPS BX2200MI-GR 2.200 VA line ınteractive kesintisiz güç kaynağı kullanıyorum sessiz stabil 2.5 yıl oldu mekelsan FSP yede bakabilirsiniz onlarda fena değil.

Ben odamda APC back-UPS BX2200MI-GR 2.200 VA line ınteractive kesintisiz güç kaynağı kullanıyorum sessiz stabil 2.5 yıl oldu mekelsan FSP yede bakabilirsiniz onlarda fena değil.
Herkes APC önermiş, APC alanların hiçbirinde trafo sesi bile yokmuş. Senin herhangi bir şikayetin var mı? Fanlarını 30 dakikada bir mi çalıştırıyor?

Eviniz de öncellikle birden fazla faz bulunuyor mu? Eğer bulunuyorsa bağımsız bir fazdan güç vermeyi deneyebilirsiniz.

Herkes APC önermiş, APC alanların hiçbirinde trafo sesi bile yokmuş. Senin herhangi bir şikayetin var mı? Fanlarını 30 dakikada bir mi çalıştırıyor?

Bir şikayetim yok tek olay USB'den PC bağlanıp ince ayar yapamıyorum gece elektrik gibince biiip diye ötüyor bazen zıplatıyor onun dışında gayet memnunum o olayı da yatarken kapatırsın UPS öyle atlatabilirsin.

Peki, ses konusu ya da fan çalışma olayı nasıl oluyor? Mesela, trafo sesi diyor, geliyor mu? Fanlar ne şartlar altında çalışıyor?

Yapay zekaya sordum, sonra fotoğrafı attım, tek faz dedi.

Evet, tek faz görüyorum ben de. Yani başka prizden güç versek de aynı durumu yaşamaya devam edeceğinizden o iş yattı.

Ben de şöyle bir ürün var, aktif kullanıyorum:

Ek olarak bunda fan yok ama içindeki trafo çalışınca, yani backup moduna alındığında, rahatsız edici bir gürültü geliyor. Ama bu o an çektiği güce bağlı. Buzzer'ı kapattım, o da başta ses çıkarıyordu ve bu ürünü size önermem hata olur. Benim PSU 600 watt idi, sizinki daha fazla. Bu seri UPS değil de sanırım fanlı UPS'lere kalıyorsunuz daha yüksek watt verebilmesi için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…