Sparrow

Uzman
Yer
Ankara, Türkiye
Bu olayların başlangıcını anlatayım:
Bir gece bilgisayarı kapatıyordum. Kafamı çevirip tam kalkacak iken ekrana bi baktığımda mavi ekran gördüm, "CRITICIAL_PROCESS_DIED" diye bir hata kodu vardı yanlış hatırlamıyorsam. Herneyse işte ondan sonraki gün tekrar açayım dedim. Açtığımda pek bi sorun gözükmüyordu. YouTube'da video izlerken aniden tarayıcı dondu. Edge ile alakalı bir sorun zannediyordum fakat ilginç şekilde bu sefer ekran tamamen gitti, siyah oldu. Sonra ise tekrar geldi. Arkada Visual Studio Code, Discord açıktı sadece. Hepsini tekrar geri açtım ve gene siyah ekranımsı olup gene ekran çöktü. İşin ilginç kısmı ise de, saçma şekilde boşta ramin çoğunu kullanması. Normalde boştayken en fazla 6 GB kullanıyordu. Sizce bilgisayarım arızalanmış olabilir mi? Bu şey sürekli olup duruyor ve hatta Visual Studio Code kullanmama engel olmaya başladı. Olay görüntüleyicisine baktım ve pek bişey bulamadım. Edge'de o çöktüğü anda gelen hata mesaj kutucuğunda "Unknown Hard Error" diyordu.

1743110235501.webp

Virüs yeme olasılığı var mıdır? Arka planda o kadar RAM kullanan uygulama var mıdır? Boşta oluyorsa normal değil. Temiz kurulum ile bakılmalı gerekirse.

Mavi ekran hatasında oluşan dosyayı incelemeleri için buraya gönder. Donanımsal bir sorun olma ihtimaline karşı, sistemin tamamını belirt.

1743113076474.webp

Şu an Chrome'dayım, Edge'de yanıt verirken sürekli bu hatada verip durdu yazılım uzantısı her defasında farklı olmak üzere. Acaba RAM sorunu da olabilir mi?

Virüs yeme olasılığı var mıdır? Arka planda o kadar RAM kullanan uygulama var mıdır? Boşta oluyorsa normal değil. Temiz kurulum ile bakılmalı gerekirse.
Sanmıyorum, bilgisayara dışarıdan pek bir şey kurmuyorum.

Mavi ekran hatasında oluşan dosyayı incelemeleri için buraya gönder. Donanımsal bir sorun olma ihtimaline karşı, sistemin tamamını belirt.

AMD Ryzen 5500u
8+8 16 GB RAM DDR4

Son düzenleyen: Moderatör:
Web gezinmesi hariç problem var mı? Oyun oynarken falan. Tarayıcılar yüzünden böyle sorunlar olabiliyor. Google Chrome'da virüsten kaynaklı işlemci %100 kullanıyordu bir ara mesela. Bu yüzden PC donuyor. Çözüm basit. Aç görev yöneticisini, RAM kullanım durumunu takip et. Arka planda hangi program RAM'i o kadar kullanıyorsa problem odur. Özellikle Edge açıp dene. Bellek üstüne çıkan bir durum söz konusu ki kilitleniyor. 16GB kullanımı oyun harici imkansız.

Web gezinmesi hariç problem var mı? Oyun oynarken falan. Tarayıcılar yüzünden böyle sorunlar olabiliyor. Google Chrome'da virüsten kaynaklı işlemci %100 kullanıyordu bir ara mesela. Bu yüzden PC donuyor. Aslında çözüm basit. Aç görev yöneticisini, RAM kullanım durumunu takip et. Arka planda hangi program RAM'i o kadar kullanıyorsa problem odur. Özellikle Edge açıp dene.
Az önce oyun oynarken hiç bir sorun yoktu doğrusu. Tarayıcıma bir bakayım dedim, bir anlık her şey gene çöktü. Edge en çok kullanıyor bir de gözlemlerime göre. Neden anlık böyle bir durum olmuş olabilir?

Az önce oyun oynarken hiç bir sorun yoktu doğrusu. Tarayıcıma bir bakayım dedim, bir anlık her şey gene çöktü. Edge en çok kullanıyor bir de gözlemlerime göre. Neden anlık böyle bir durum olmuş olabilir?
Oyunda problem yoksa, RAM'lerde de problem yok demektir. Virüs kaynaklı RAM'lerin bellek hızının üstüne çıkan bir program var büyük ihtimal. Dediğim gibi görev yöneticisinden görebilirsin neyin olduğunu. Edge şu an en büyük şüpheli görünüşe göre. Başka tarayıcı denedin mi? Google Chrome dene.

Oyunda problem yoksa, RAM'lerde de problem yok demektir. Virüs kaynaklı RAM'lerin bellek hızının üstüne çıkan bir program var büyük ihtimal. Dediğim gibi görev yöneticisinden görebilirsin neyin olduğunu. Edge şu an en büyük şüpheli görünüşe göre. Başka tarayıcı denedin mi? Google Chrome dene.
Chrome'da hiç bir sıkıntı yok. Edge ile alakalı olabilir gerçekten. Ama virüs konusu? O biraz alakasız geldi.

Chrome'da hiç bir sıkıntı yok. Edge ile alakalı olabilir gerçekten. Ama virüs konusu? O biraz alakasız geldi.
Enteresan problemler olabiliyor tarayıcılarda. Uzantı veya eklentiler yüklediysen onlarla alakalı olabilir. Var mı eklentilerin? Edge silinemiyor baştan yüklemeyi denesen. Format gerekebilir o yüzden. Kesin olarak Edge mi problem tasdiklemen lazım. Görev yöneticisine bakmadın hala herhalde.

Eki Görüntüle 135752
Şu an Chrome'dayım, Edge'de yanıt verirken sürekli bu hatada verip durdu yazılım uzantısı her defasında farklı olmak üzere. Acaba RAM sorunu da olabilir mi?

Sanmıyorum, bilgisayara dışarıdan pek bir şey kurmuyorum.

AMD Ryzen 5500u
8+8 16 GB RAM DDR4
ZeroTier isimli bir uygulama sanırım ağ ile ilgili. Onu bi kaldır sen.
AMD Auto-Detect Installer yükle, sürücü güncellemeleri varsa yapsın ya da eksik sürücü varsa tamamlasın.
Aşırı RAM kullanımı hiç normal değil, Kaspersky ile güzel bir tarama öneririm. İstersen direkt format at sen bilirsin.

Ayrıca CRITICAL_PROCESS_DIED 0xEF hatası, Windows'un bazı kritik uygulamalarının herhangi bir şekilde sonlandırıldığında ortaya çıkan bir hatadır. Görev Yöneticisi'nden Ayrıntılar kısmına girip inceleyebilirsin.
csrss.exe, wininit.exe, logonui.exe, smss.exe, services.exe, conhost.exe, winlogon.exe.

Bunlardan herhangi birisinin etkinliği sonlandırıldığında 0xEF hatası meydana gelir.

Bir de CMD'den:
SFC /SCANNOW ve
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /RESTOREHEALTH

Komutlarını uygula.