xrs

Uzman
Yer
Konoha
Bilgisayarda render alıyordum, yarısında zank kapandı, elektrikler gitti sandım meğerse bilgisayar kapanmış. Elimle tekrar açtım tekrar rendere başladığım anda kapandı. Şaşırdım tekrar açtım, bu sefer Spotify'a girdim, şarkı dinlerken zank kapandı. Ardından tekrar açtığımda fanlar dönüyordu, bilgisayarın ışıkları yanıyordu fakat klavyenin ışıkları yanmıyordu, sisteme görüntü gelmiyordu.

Ardından bilgisayarın içini açıp RAM'leri çıkardım taktım, temizledim, silgiyle sildim, tek tek RAM'leri denedim yine görüntü alamadım. Ekran kartını söktüm taktım yine görüntü alamadım. BIOS pilini çıkarttım 3-4 dakika sonra tekrar taktım, CLEAR_CMOS muhabbetini de yaptım yine görüntü alamadım. CPU pinini çıkarttım taktım vsvs yine görüntü alamadım.

Sistemi açarsınız fanlar önce çok hızlı döner boot olduktan sonra yavaşlar ya, bende de böyleydi fakat görüntü vermemeye başladığında fanlar hep yavaş başlar oldu.

Sizce ne yapmalıyım? Sistemi 7-8 ay önce Game Garaj üzerinden aldım, memnundum hiçbir sorunda yaşamamıştım. Garanti süreci nasıl ilerliyor? Sıkıntılı parçayı mı yolluyoruz yoksa tüm sistemi mi? Gerçi sıkıntılı parça hangisi onu da anlayamadım.

Sistemim:
  • Palit 5070
  • Ryzen 7 7800X3D
  • ASUS Prime B650M
  • 32 GB TwinMOS CL36 6000MHz RAM
  • FSP CMT318 80+ Bronze PSU

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Sizce ne yapmalıyım? Neyi doğru yaptığımdan emin olmalıyım veya tekrar denemeliyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Denenecek her şeyi denediniz zaten, farklı bir güç kaynağı ile denenemiyorsa teknik servis incelemesi lazım. Arkadaşların dediği gibi statik vs. alın, öyle deneyin ama sanmıyorum. Ayrıca bu tarz durumlarda BIOS flash yapmanın da zararı olmaz, alakasız gibi dursa da denenmesi lazım. BIOS corruptlanabiliyor. BIOS brick olsa dahi dışarıdan fiziksel olarak yazılabilir, teknik servis hallediyor.

@xrs Soket pinlerini kontrol ettiniz mi?
Bugün soket pinlerine bakacağım ve farklı PSU ile çalıştırmayı deneyeceğim. Olmazsa servise yollayacağım fakat ilk defa servise yollayacağım için nasıl yollamam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok. Tüm kutularıyla berabee, ekran kartını kutusuna koyup yollayacağım.

Ben de de aynı sorun olmuştu, her şeyi denedim en son tanıdığım PC'ci ağabeye götürdüm. DP portlar yanmış dedi direkt garantisi varsa gönder onlar sana aynı sorunu söyleyecekler demişti. Gönderdim harbiden de dp portlar bozulmuş RTX 5070 inno3d model bu arada, 0 ürün ile değiştirmeyi teklif ettiler kabul etmiştim. Belki kablolarında bir sorun vardır. Çünkü yaşadığın şeyler benimde başıma geldi bilemiyorum DP port mu kullanıyorsunuz? kullanıyorsanız eğer HDMI girişiyle açmayı deneyin derim.

Ben de de aynı sorun olmuştu, her şeyi denedim en son tanıdığım PC'ci ağabeye götürdüm. DP portlar yanmış dedi direkt garantisi varsa gönder onlar sana aynı sorunu söyleyecekler demişti. Gönderdim harbiden de dp portlar bozulmuş RTX 5070 inno3d model bu arada, 0 ürün ile değiştirmeyi teklif ettiler kabul etmiştim. Belki kablolarında bir sorun vardır. Çünkü yaşadığın şeyler benimde başıma geldi bilemiyorum DP port mu kullanıyorsunuz? kullanıyorsanız eğer HDMI girişiyle açmayı deneyin derim.

Bu işler uzaktan zor, lokal PC'cilere de çok güven olmaz. Tanıdık bildik yer ise ancak emanet edilebilir, sonrasında çok daha vahim sonuçlar olabiliyor. Ev ortamında tespit zor, Debug yok kartta zaten. Giriş seviye model, RAM'leri diğer kartta denemiş ve sorun olmadığını söyledi. Görüntü vermemenin tonla sebebi var, ev ortamında çözemeyebilir. Tek tek denemesi lazım akla gelen tüm ihtimalleri. Hazır sistemlere zaten oldum olası karşıyım, kasayı toptan göndermesi gerekecek. Firmada ilgili ekip tarafından incelenip geri dönüş sağlanacak. @xrs Sonucu iletirsiniz.

• Ryzen 7 7800X3D
@xrs İşlemci zaten X3D, anakarttan görüntü almayı deneyin. Clear CMOS sonrası dahili grafik de aktif olur. Harici GPU'yu devre dışı bırakın.

Bu işler uzaktan zor, lokal PC'cilere de çok güven olmaz. Tanıdık bildik yer ise ancak emanet edilebilir, sonrasında çok daha vahim sonuçlar olabiliyor. Ev ortamında tespit zor, Debug yok kartta zaten. Giriş seviye model, RAM'leri diğer kartta denemiş ve sorun olmadığını söyledi. Görüntü vermemenin tonla sebebi var, ev ortamında çözemeyebilir. Tek tek denemesi lazım akla gelen tüm ihtimalleri. Hazır sistemlere zaten oldum olası karşıyım, kasayı toptan göndermesi gerekecek. Firmada ilgili ekip tarafından incelenip geri dönüş sağlanacak. @xrs Sonucu iletirsiniz.

• Ryzen 7 7800X3D
@xrs İşlemci zaten X3D, anakarttan görüntü almayı deneyin. Clear CMOS sonrası dahili grafik de aktif olur. Harici GPU'yu devre dışı bırakın.
POST'u geçemediğime eminim, hiçbir zaman klavyemin ışığı yanmadı maalesef. Anakartımla görüntü almayı denedim. Alamadım. Bana sorarsanız ya işlemci ya da PSU suçlu. Umarım hiçbiri değildir kısa devre yapıyordur. Bu arada sistemin içi:
IMG_20260520_185716.webp

POST'u geçemediğime eminim, hiçbir zaman klavyemin ışığı yanmadı maalesef. Anakartımla görüntü almayı denedim. Alamadım. Bana sorarsanız ya işlemci ya da PSU suçlu. Umarım hiçbiri değildir kısa devre yapıyordur. Bu arada sistemin içi:
Eki Görüntüle 250854

İşlemci incelenmesi lazım, arka pad kısmı. Anakart soket incelenmesi lazım. Diğer sistemde R7 7800X3D'yi deneyin. Uğraşmam diyorsanız PC'ci deneyecek ya da yetkili servis.

İşlemci incelenmesi lazım, arka pad kısmı. Anakart soket incelenmesi lazım. Diğer sistemde R7 7800X3D'yi deneyin. Uğraşmam diyorsanız PC'ci deneyecek ya da yetkili servis.
İşlemciyi söktük baktık, pinlerde kararma, yamukluk hiçbir şey yoktu. Aynı şekilde başka daha az güç isteyen ekran kartı taktık, yine görüntü vermedi. Benim klavyenin ışığı yanmıyordu fakat orada taktığımız klavye, kulaklık ve farenin ışıkları sorunsuz yandı. Ya anakart sorunlu ya da PSU diye düşünüyoruz. Bu durumda elden bir şey gelmiyor, yarın sistemin ekran kartını sökeceğim ve ekran kartsız yollayacağım. Canlı destek sorun olmadığından eminseniz ekran kartını yollamayabilirsiniz demişti, o yüzden. Süreç nasıl ilerleyecek acaba, merakla bekliyorum. Bayrama çok yakınız, büyük ihtimal bayramdan sonrasına kalacak, bu üzücü ama umarım kalmaz bakalım. Gelişmelerin hepsini burada paylaşacağım, bundan sonrası Gamegaraj'da. @Ayhan Dönmez 'e yardımları için çok teşekkür ederim.

PSU cortlamış gibi geldi bana. Rastgele bir programa girerken bile çöküyormuş anlattığına göre. Gerekli voltajı veremeyince de sistem çökuyor veya kapanıyor her neyse işte. Yukarıda biraz bahsedilmiş ama ben sorunun işlemciden veya anakarttan kaynaklandığını da pek düşünmüyorum, bu parçalar fiziksel bir hasar veya kaldıramayacağı bir voltajla yakılmadığı sürece de öyle kolay kolay bozulmaz.

PSU cortlamış gibi geldi bana. Rastgele bir programa girerken bile çöküyormuş anlattığına göre. Gerekli voltajı veremeyince de sistem çökuyor veya kapanıyor her neyse işte.
Yani render alırken sistem bi' anda kapandı, sonrasında tekrar açtım Discord'a girdim tekrar render tuşuna bastım 2 saniye sonrasında kapandı.

Yukarıda biraz bahsedilmiş ama ben sorunun işlemciden veya anakarttan kaynaklandığını da pek düşünmüyorum, bu parçalar fiziksel bir hasar veya kaldıramayacağı bir voltajla yakılmadığı sürece de öyle kolay kolay bozulmaz.
Sizce anakartım R7 7800X3D'i kaldıramamış olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani render alırken sistem bi' anda kapandı, sonrasında tekrar açtım Discord'a girdim tekrar render tuşuna bastım 2 saniye sonrasında kapandı.

PSU ya da anakart şüphesi var, teknik ekipte incelendiğinde net şekilde ortaya çıkar. Anakart da B650M-R, giriş seviye ama R7 7800X3D için render alsa dahi problem olmaz. Bu işlemci 60-70W'ta 90 derece termal limite fırlıyor zaten.

Pek sanmıyorum, gidip anakartın şöyle A serisi mosfetleri dramleri soğutmasız falan olsa derim ki işte soğutması yok belki her ne kadar düşük bir ihtimal olsa da işlemci çok güç çektiği zaman artık çok ısına ısına belki bu bahsettiğim işte işlemciyi besleyen tayfa yani mosfet dram vb performansını kaybeder ama böyle de bozulmaz hani bilgisayar açılmayacak raddeye gelmez.

Kaldı ki senin anakart da boru değil, B650M bir anakart, bir şekilde kaldırması lazım, sorun anakartta değildir %99.