bar107

Uzman
Arkadaşlar 2 sene önce hazır sistem aldım sıvı soğutmalı falan. Şimdi mecbur bıraktıkları için ya Linux ya da Windows 11'e geçeceğim. Geçmeden önce mahalle bilgisayarcısında genel bir temizlik ve termel macun değişimi yapmalı mıyım? Eski bilgisayarın ekran kartının da 3 veya 4 sene kullandıktan sonra macununu yeniletmiştim. Ama sanki erkan kartının macununu yeniletince performansı düşmüştü. Şimdi sizce işlemci ve ekran kartının macunlarını yeniletmeli miyim? Arada yan cama dokununca kasanın hafif el yakmayacak ama hissedilir sıcaklık olduğunu görüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar 2 sene önce hazır sistem aldım sıvı soğutmalı falan. Şimdi mecbur bıraktıkları için ya Linux ya da Windows 11'e geçeceğim. Geçmeden önce mahalle bilgisayarcısında genel bir temizlik ve termel macun değişimi yapmalı mıyım? Eski bilgisayarın ekran kartının da 3 veya 4 sene kullandıktan sonra macununu yeniletmiştim. Ama sanki erkan kartının macununu yeniletince performansı düşmüştü. Şimdi sizce işlemci ve ekran kartının macunlarını yeniletmeli miyim? Arada yan cama dokununca kasanın hafif el yakmayacak ama hissedilir sıcaklık olduğunu görüyorum.
İhtimallere göre değilde testlere göre yorum yapabiliriz. OCCT ile işlemci Furmark ile ekran kartı sıcaklık testi yapıp değerleri buraya atmanız daha iyi olur. 2 sene fazla bir süre tahminimce bakım yapılması gerekecektir.

Bileşenlerinizin sıcaklık değerlerini paylaşın bakalım. Bence bilgisayarcıya götürmeyin bu işi kendiniz de yapabilirsiniz birkaç video izleyerek. Ben şahsen güvenmem.

Sıcaklık takibi yapıyor iseniz normal olarak algıladığınız sıcakların artması, buna bağlı olarak da az da olsa performans da azalma en basitinden bakım zamanın geldiğini sizlere söyler. Ancak tavsiye olarak minimum 6 ayda bir bakım yapmanız olacaktır. Yılda 2 defa bakıma çok da gerek yok ancak çok geçmesine izin vermeden 8 ayda bir genel temizlik termal macun değişimini yapmanızı sene bir de kasanızda ki fanları söküp hava akışının bozulmaması adına fan bakımı yapmanızı öneririm. Kaba temizlikte genelde fanların arkasında biriken tozları almak zor olabilir bu yüzden söküp suyun altına sokarak temizleyiniz. Temizlik sonrası iyi şekilde kurulanmasını sağlayınız aksi halde sıkıntılar çıkacaktır. Suya tutmasanız bile ıslak mendil yardımı ile sökme işlemini yaptıktan sonra temizleyiniz.