Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Neareine 19

Yetkin
Yer
İstanbul
Merhaba,

Arkadaşlar bir konuda yardımınızı ve bilginizi rica edeceğim. Sistemim aşağıda mevcut. BIOS üzerinden fan ayarlarını hiç ellemedim. Sadece CPU_FAN takılı olan sıvı soğutmanın fanlarını PWM olarak güncelledim. AIO_PUMP ise Auto seçili. Yanlış yapmış olabilirim tam tersi miydi emin değilim.

Benim merak ettiğim şey şu. Mesela bir oyuna giriyorum veya işlemciyi kullanacağım bir şey yapıyorum, işlemci sıcaklığı anında 70 derecelere fırlıyor (Oyunlarda hemen geri 55 derecelere düşüyor.) ve orada kalıyor ama bu olduğunda kasadaki tüm fanlarım sanki %100'e çıkıyor. Çünkü inanılmaz bir ses başlıyor. Sesten asla rahatsız değilim aksine öyle ses çıkınca hoşuma gidiyor. Önceki bilgisayarımda böyle bir şey yoktu. Bu sesin önüne geçebilir miyiz? Ben biraz kendi çapımda araştırdım ve sanırım bu bölümdeki ayarlarda fanların "Isıyı nereye göre ölçüp çalışalım?" gibi bir ayarı var mış. Bende de hepsi için CPU görünüyor. :)

Ben burada CHA_FAN2 ve CHA_FAN5 seçeneklerini ne yapmam gerekir? Değiştirdiğim durumda bu fanların devri çok yükselmeyeceği için bu kadar ses çıkarmayacağını da düşünüyorum ama işlemci konusunda bir ısınma problemi artar mı, böyle bir şey yaşar mıyım? Kendi fikrim yaşamam diye düşünüyorum. Çünkü öndeki fanlar, alttaki fanlar ve 2 tane egzoz fanı var. Bunlar işlemci ile alakalı noktalarda bile değil, hava sirkülasyonu için varlar. Sizce bu iki fanın ayarını ne yapmam gerekir?

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

1.webp

2.webp

3.webp

4.webp

5.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Fan eğrisi 70 derecede %100 olacak şekilde ayarlı, doğal olarak işlemci 70 derece olunca çok ses çıkarıyor, fan eğrisini biraz daha uzatırsanız ses azalır.

Bu şekilde yapabilirsiniz.

IMG_20250811_090206.webp

Her iki fanı da bu şekilde yaparsanız ses azalır.
Fan eğrisi 70 derecede %100 olacak şekilde ayarlı, doğal olarak işlemci 70 derece olunca çok ses çıkarıyor, fan eğrisini biraz daha uzatırsanız ses azalır.

IMG_20250811_090206.webp

Çözüm

Eki Görüntüle 172183

Bu şekilde fan eğrisi yaptığım da sıcaklıklar bir tık yükselebilir sanırım? Ama bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Belki de yükselmez bile. Birazdan deneyeceğim ve bilgi vereceğim.

Bu şekilde fan eğrisi yaptığım da sıcaklıklar bir tık yükselebilir sanırım? Ama bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Belki de yükselmez bile. Birazdan deneyeceğim ve bilgi vereceğim.

Fan durmadığı sürece problem olmayacak, 70 derecede %100 olmasına gerek yok fanların.

Aynı sorunu yaşıyorum 70 derece olur olmaz uçak motoruna dönüyor kasa, aynı çözümü deneyeceğim. Ben de farklı olarak CPU fanları arada bir 0 RPM'e düşüp anında geri çıkıyor ilginç şekilde.

Fan durmadığı sürece problem olmayacak, 70 derecede %100 olmasına gerek yok fanların.

Şu anda dediğiniz gibi yaptım. Kasanın kendi fanlarının sesi bayağı bir kesildi. The Last of Us oyununa gireyim dedim ve şansıma gölgelendirme işlemi yaptı oyun, işlemciyi yoran bir işlem diye biliyorum. Gölgelendirme işlemi sırasında, işlemcim yine aynı devirde, aynı yükte ve aynı sıcaklıklarda kaldı.

Maksimum 76 dereceye çıktı 10 dakika kadar ancak sürdü bu gölgelendirme yüklemesi. Biter bitmez 55 dereceye düştü ve sıfır ses.

75-76 derecelerde gezerken de kasanın fanlarından çok ses çıkmıyordu. Sıvı soğutmanın o ayrı çıkardığı sesi ilk defa duydum :D çok teşekkür ederim yardımın için çok sağ ol.

70 derecelere çıktığında %70'e ayarladım. Daha da düşürsem mi?

111.webp

222.webp

Aynı sorunu yaşıyorum 70 derece olur olmaz uçak motoruna dönüyor kasa, aynı çözümü deneyeceğim. Ben de farklı olarak CPU fanları arada bir 0 RPM'e düşüp anında geri çıkıyor ilginç şekilde.
Bende işe yaradı istersen sende bir dene.