Merhaba arkadaşlar, başlıkta da belirttiğim gibi BIOS güncellemesi sonrası karşıma çıkan bu ekranda y tuşuna basarak devam ettim. Şu an herhangi bir problem yaşamıyorum fakat bu ekran hakkında bilgi almak istiyorum. En azından ne yaptığımı bileyim, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
BitLocker Windows'un disk şifrelemesi için gereken araç, Windows 11 üzerinde varsayılan olarak çoğu bilgisayarda aktif olarak geliyor, fTPM ise BitLocker'ın disk şifrelemesinde şifreleme anahtarlarını tutan bir mekanizma. Eğer BitLocker açıksa ve fTPM tarafı sıfırlarsanıza şifreleme anahtarları da beraber sıfırlanacağı için işletim sistemi yedek anahtar olmadan açılamayacak ve dosyalara erişilemeyecektir.BitLocker ile ilgili ben herhangi bir ayar yapmadım fakat Windows bir ara bu ayarla ilgili bir şey indirmişti tabii ki. Ben çoktan bu ekranı y tuşuna basarak geçtim fakat ne yaptığımı bilmediğim anlamadığım için araştırıp öğrenmek istedim. Nedir hocam bu BitLocker fTPM açıklarsanız çok sevinirim. Ve fTPM kendiliğinden kapandı mı ben bu ekranı geçtikten sonra tekrardan açmam gerekli mi cahilliğimi mazur görün.
Jennifer
Üstün
BitLocker bilgisayar üzerinde açık değilse bir önemi yok, Y tuşuna basıp sıfırlayabilirsiniz.
BitLocker bilgisayar üzerinde açık değilse bir önemi yok, y tuşuna basıp sıfırlayabilirsiniz.
BitLocker ile ilgili ben herhangi bir ayar yapmadım fakat Windows bir ara bu ayarla ilgili bir şey indirmişti tabii ki. Ben çoktan bu ekranı y tuşuna basarak geçtim fakat ne yaptığımı bilmediğim anlamadığım için araştırıp öğrenmek istedim. Nedir hocam bu BitLocker fTPM açıklarsanız çok sevinirim. Ve fTPM kendiliğinden kapandı mı ben bu ekranı geçtikten sonra tekrardan açmam gerekli mi cahilliğimi mazur görün.
Jennifer
Üstün
BitLocker Windows'un disk şifrelemesi için gereken araç, Windows 11 üzerinde varsayılan olarak çoğu bilgisayarda aktif olarak geliyor, fTPM ise BitLocker'ın disk şifrelemesinde şifreleme anahtarlarını tutan bir mekanizma. Eğer BitLocker açıksa ve fTPM tarafı sıfırlarsanıza şifreleme anahtarları da beraber sıfırlanacağı için işletim sistemi yedek anahtar olmadan açılamayacak ve dosyalara erişilemeyecektir.BitLocker ile ilgili ben herhangi bir ayar yapmadım fakat Windows bir ara bu ayarla ilgili bir şey indirmişti tabii ki. Ben çoktan bu ekranı y tuşuna basarak geçtim fakat ne yaptığımı bilmediğim anlamadığım için araştırıp öğrenmek istedim. Nedir hocam bu BitLocker fTPM açıklarsanız çok sevinirim. Ve fTPM kendiliğinden kapandı mı ben bu ekranı geçtikten sonra tekrardan açmam gerekli mi cahilliğimi mazur görün.
Son düzenleme:
10 dakika kadar önce başka bir konuda yazmış olduğumuz mesaj için de örnek teşkil etti. (Home vs Pro)BitLocker Windows'un disk şifrelemesi için gereken araç, Windows 11 üzerinde varsayılan olarak çoğu bilgisayarda aktif olarak gerekiyor, fTPM ise BitLocker'ın disk şifrelemesinde şifreleme anahtarlarını tutan bir mekanizma. Eğer BitLocker açıksa ve fTPM tarafı sıfırlarsanıza şifreleme anahtarları da beraber sıfırlanacağı için işletim sistemi yedek anahtar olmadan açılamayacak ve dosyalara erişilemeyecektir.
TPM şu anda bitlocker dışında neler için için kullanılıyor bilmiyorum ama en çok merak ettiğim konulardan biri.
Belki şu anda kullanılmıyor olabilir ama ilerde ücretli programların lisansları için de bir işlevi olacağına inanıyorum.
BitLocker Windows'un disk şifrelemesi için gereken araç, Windows 11 üzerinde varsayılan olarak çoğu bilgisayarda aktif olarak gerekiyor, fTPM ise BitLocker'ın disk şifrelemesinde şifreleme anahtarlarını tutan bir mekanizma. Eğer BitLocker açıksa ve fTPM tarafı sıfırlarsanıza şifreleme anahtarları da beraber sıfırlanacağı için işletim sistemi yedek anahtar olmadan açılamayacak ve dosyalara erişilemeyecektir.
Anladım hocam yani ben bu yukarıda çıkan ekrandan y tuşuna basarak devam ettiğimde herhangi bilmediğim bir ayar değişmedi sadece sıfırlandı değil mi umarım doğru anlamışımdır açıklamanız için de çok teşekkür ederim.
Jennifer
Üstün
10 dakika kadar önce başka bir konuda yazmış olduğumuz mesaj için de örnek teşkil etti.
TPM şu anda bitlocker dışında neler için için kullanılıyor bilmiyorum ama en çok merak ettiğim konulardan biri.
- Donanım tabanlı rastgele sayı üretiminde kullanılıyor.
- Bazı DRM servisleri şifrelemeleri tutmak için bunu kullanıyor
- Windows Hello ve WOL'un Wi-Fi anahtarlarını tutması için burası kullanılıyor.
- Secure Boot TPM destekli cihazlarda NVRAM tarafı yerine burayı kullanıyor.
Windows'a girebiliyorsanız bir sorun yok.Anladım hocam yani ben bu yukarıda çıkan ekrandan y tuşuna basarak devam ettiğimde herhangi bilmediğim bir ayar değişmedi sadece sıfırlandı değil mi umarım doğru anlamışımdır açıklamanız için de çok teşekkür ederim.
@Jennifer Hocam..
Vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler..
Somut bir olaydan dolayı;
Doğrudan veya dolaylı olarak Windows Lisans etkinleştirme durumunu da etkileyebileceğini düşünüyorum ama kesinlik kazanmadı.
Olay şu: Etkinleştirilmiş bir Windows Ftpm sıfırlanması sonucu etkinleşmemiş hale geldi ama sebebi ftpm nin sıfırlanması mı idi kesinlik kazanmadı. Bu bilgiyi şundan dolayı yazdım. Benzer bir durumla karşılaşırsanız biraz daha netlik kazanmış olur ve belki bu mesajı hatırlarsınız. Aklınıza gelir ise beni de etiketleyin hocam..
Doğrudan veya dolaylı olarak Windows Lisans etkinleştirme durumunu da etkileyebileceğini düşünüyorum ama kesinlik kazanmadı.
Olay şu: Etkinleştirilmiş bir Windows Ftpm sıfırlanması sonucu etkinleşmemiş hale geldi ama sebebi ftpm nin sıfırlanması mı idi kesinlik kazanmadı. Bu bilgiyi şundan dolayı yazdım. Benzer bir durumla karşılaşırsanız biraz daha netlik kazanmış olur ve belki bu mesajı hatırlarsınız. Aklınıza gelir ise beni de etiketleyin hocam..
Jennifer
Üstün
Sorunun fTPM yüzünden olmuş olmasına çok ihtimal vermiyorum, OEM olmayan anahtarlar Microsoft hesabı ya da işletim sisteminin kendisinde tutulurken OEM anahtarlar BIOS kimliğine göre kontrol edilip aktifleştirilir. OEM key ise bir ihtimal BIOS güncellemesi sonrası cihazda seri numarası gibi "benzersiz" kimliği değişmesinden kaynaklı bozulmuş olabilir, bunu yaşayan bir sürü insan var.@Jennifer Hocam..
BIOS güncellemesi ile seri numarasının değişme ihtimali olduğunu bilmiyordum.Sorunun fTPM yüzünden olmuş olmasına çok ihtimal vermiyorum, OEM olmayan anahtarlar Microsoft hesabı ya da işletim sisteminin kendisinde tutulurken OEM anahtarlar BIOS kimliğine göre kontrol edilip aktifleştirilir. OEM key ise bir ihtimal BIOS güncellemesi sonrası cihazda seri numarası gibi "benzersiz" kimliği değişmesinden kaynaklı bozulmuş olabilir, bunu yaşayan bir sürü insan var.
Böyle bir durum olabileceğini de belirttiğiniz için tekrar teşekkürler..
Hocam kusura bakmayın.
Merak ettiğim bir konu.
Volume/MAK lisansın BIOS güncellemesi veya FTPM ile etkilenme durumu ne olur acaba? @Jennifer
''bunu yaşayan bir sürü insan var. '' dediğiniz için aklıma geldi. Bu bozulan lisansların MAK olma ihtimali daha yüksek olabilir mi?
Son düzenleme: