Neareine

Yetkin
Yer
İstanbul
Selam, herkese iyi sosyaller.

Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi bilgisayarımın ekran kartı PCI-e X16 gen4 olarak 1 sene sonra ilk defa açıldı.
Normalde asla açılmıyordu. Bugün BIOS güncellemesini gördüm ve yaptıktan sonra bilgisayar bu şekilde açıldı. Sizce 1 senedir açılmama ve açılırsa saniyeler içinde donma sebebi ne olabilirdi?
Ayrıca şu an restart atarsam yine açılmayacak gibime geliyor. O yüzden sabahtan beridir kapatmıyorum.

Bu sorunu neden yaşıyor olabilirim. Şu an mesela neden bu şekilde kullanabiliyorum bana çok mantıksız geliyor. Aldığımdan beridir BIOS'ta PCI-e hattını x8/x8 mecburi yaptırıyordu.
SSD'lerim de boş hiçbir şey yok paylaşımda olan hatlarda.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Ekran görüntüsü 2025-05-24 153608.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam, herkese iyi sosyaller.

Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi bilgisayarımın ekran kartı PCI-e X16 gen4 olarak 1 sene sonra ilk defa açıldı.
Normalde asla açılmıyordu. Bugün BIOS güncellemesini gördüm ve yaptıktan sonra bilgisayar bu şekilde açıldı. Sizce 1 senedir açılmama ve açılırsa saniyeler içinde donma sebebi ne olabilirdi?
Ayrıca şu an restart atarsam yine açılmayacak gibime geliyor. O yüzden sabahtan beridir kapatmıyorum.

Bu sorunu neden yaşıyor olabilirim. Şu an mesela neden bu şekilde kullanabiliyorum bana çok mantıksız geliyor. Aldığımdan beridir BIOS'ta PCI-e hattını x8/x8 mecburi yaptırıyordu.
SSD'lerim de boş hiçbir şey yok paylaşımda olan hatlarda.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 150325
Sorununuzla ilgili olarak olası sebepler ve çözüm önerileri şunlar:

Olası Sebepler​

1. BIOS Ayarları: Eski BIOS sürümü, PCI-e yapılandırmasında yanlış ayarları içermiş olabilir.
2. Donanım Uyumsuzluğu: Karta uygun güç verilememesi veya diğer bileşenlerle uyumsuzluk.
3. Zamanla Düşen Performans: Kartın kullanılmadığı süre boyunca tozlanma veya fiziksel bağlantı sorunları.
4. Güç Kaynağı Sorunları: Yetersiz güç kaynağı veya güç kablolarında bir sorun.

Çözüm Önerileri​

1. BIOS İle İlgili Kontroller:
- BIOS ayarlarını kontrol edin, PCI-e yapılandırmasının doğru şekilde ayarlandığından emin olun.
- BIOS eski ayarlarını sıfırlayıp, ayarları tekrar yapmayı deneyin.

2. Donanımı Kontrol Edin:
- Grafik kartının düzgün takılıp takılmadığını kontrol edin.
- Diğer donanımların (RAM, CPU) düzgün çalıştığından emin olun.

3. Temizlik:
- Bilgisayar kasasını açarak iç kısmını tozdan arındırın.
- Kartın üzerindeki bağlantıları kontrol edip temizleyin.

4. Güç Kaynağını Gözden Geçirin:
- Güç kaynağının yeterli watt değerine sahip olup olmadığını kontrol edin.
- Güç kablolarının tam olarak bağlı olduğundan emin olun.

5. Sistem Güncellemeleri:
- İşlemci ve diğer bileşenlerin sürücülerinin güncel olduğundan emin olun.

6. Yeniden Başlatma Testi:
- Bilgisayarı yeniden başlatmadan önce yukarıdaki adımları uygulayıp uygulamadığınızı kontrol edin.
- Eğer yeniden başlatma gerekiyorsa, BIOS’u tekrar gözden geçirin.

Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, daha fazla teknik bilgi için Ayskan kişisinden destek alabilirsiniz.