BIOS güncellemesi sonrası PCI-e x16 Gen4 hattı ilk kez çalıştı

Neareine

Yetkin
Yer
İstanbul
Selam, herkese iyi sosyaller.

Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi bilgisayarımın ekran kartı PCI-e X16 gen4 olarak 1 sene sonra ilk defa açıldı.
Normalde asla açılmıyordu. Bugün BIOS güncellemesini gördüm ve yaptıktan sonra bilgisayar bu şekilde açıldı. Sizce 1 senedir açılmama ve açılırsa saniyeler içinde donma sebebi ne olabilirdi?
Ayrıca şu an restart atarsam yine açılmayacak gibime geliyor. O yüzden sabahtan beridir kapatmıyorum.

Bu sorunu neden yaşıyor olabilirim. Şu an mesela neden bu şekilde kullanabiliyorum bana çok mantıksız geliyor. Aldığımdan beridir BIOS'ta PCI-e hattını x8/x8 mecburi yaptırıyordu.
SSD'lerim de boş hiçbir şey yok paylaşımda olan hatlarda.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorununuzla ilgili olarak olası sebepler ve çözüm önerileri şunlar:

Olası Sebepler​

1. BIOS Ayarları: Eski BIOS sürümü, PCI-e yapılandırmasında yanlış ayarları içermiş olabilir.
2. Donanım Uyumsuzluğu: Karta uygun güç verilememesi veya diğer bileşenlerle uyumsuzluk.
3. Zamanla Düşen Performans: Kartın kullanılmadığı süre boyunca tozlanma veya fiziksel bağlantı sorunları.
4. Güç Kaynağı Sorunları: Yetersiz güç kaynağı veya güç kablolarında bir sorun.

Çözüm Önerileri​

1. BIOS İle İlgili Kontroller:
- BIOS ayarlarını kontrol edin, PCI-e yapılandırmasının doğru şekilde ayarlandığından emin olun.
- BIOS eski ayarlarını sıfırlayıp, ayarları tekrar yapmayı deneyin.

2. Donanımı Kontrol Edin:
- Grafik kartının düzgün takılıp takılmadığını kontrol edin.
- Diğer donanımların (RAM, CPU) düzgün çalıştığından emin olun.

3. Temizlik:
- Bilgisayar kasasını açarak iç kısmını tozdan arındırın.
- Kartın üzerindeki bağlantıları kontrol edip temizleyin.

4. Güç Kaynağını Gözden Geçirin:
- Güç kaynağının yeterli watt değerine sahip olup olmadığını kontrol edin.
- Güç kablolarının tam olarak bağlı olduğundan emin olun.

5. Sistem Güncellemeleri:
- İşlemci ve diğer bileşenlerin sürücülerinin güncel olduğundan emin olun.

6. Yeniden Başlatma Testi:
- Bilgisayarı yeniden başlatmadan önce yukarıdaki adımları uygulayıp uygulamadığınızı kontrol edin.
- Eğer yeniden başlatma gerekiyorsa, BIOS’u tekrar gözden geçirin.

Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, daha fazla teknik bilgi için Ayskan kişisinden destek alabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…