Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

792

Uzman
Merhaba, hayatımda hiç BIOS Update yapmadım ama aklımda birkaç soru var. Yanıtlarsanız çok memnun olurum.
  1. BIOS Update ne işe yarıyor?
  2. BIOS Update gerekli mi?
  3. Yapılmazsa en kötü ne olabilir?
  4. Çift BIOS bulunmayan anakartlar BIOS güncellemesi yapılırken elektrik giderse anakart çöp mü oluyor?
  5. Yapılması durumunda sisteme ne gibi artıları var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
  1. BIOS'u anakartın yazılımı gibi düşünebilirsiniz. Anakarta takılan bütün bileşenlerin kontrolü bu yazılım tarafından yapılır. BIOS Update, bu yazılımın güncellenmesidir. Mesela yeni bir işlemci çıkarsa bu işlemciyle uyum için yazılımın güncellenmesi gerekir. Ya bellek uyumunu artırmak, yeni SSD'lere destek eklemek veya mevcut bir hatayı düzeltmek için de BIOS update yapılabilir.
  2. Gelen güncellemeye bağlı olarak değişir. Genelde tavsiye edilir. Bazı üreticiler zaten özellikle "kritik" diye ibare koyar, yapılması mutlaka gerekliyse. Yine bazen işlemcilerde güvenlik açığı çıkabiliyor. BIOS'un kendisinde de güvenlik açığı çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda güncelleme şart.
  3. En kötü hacklenebilirsiniz, cihaza fiziksel zarar verdirilebilecek bir açık varsa bu kullanılabilir. Bkz. Stuxnet.
  4. Hayır olmaz. En kötü çipe dışarıdan BIOS yazılabilir, Flashback gibi teknolojiler yoksa.
  5. Bu artılar genelde sürüm notlarında yazar. Mesela dün yaptığım güncelleme sayesinde TPM ve Secure Boot ayarı varsayılan olarka açık geliyor. Ekstra açmama gerek kalmıyor.
  1. BIOS'u anakartın yazılımı gibi düşünebilirsiniz. Anakarta takılan bütün bileşenlerin kontrolü bu yazılım tarafından yapılır. BIOS Update, bu yazılımın güncellenmesidir. Mesela yeni bir işlemci çıkarsa bu işlemciyle uyum için yazılımın güncellenmesi gerekir. Ya bellek uyumunu artırmak, yeni SSD'lere destek eklemek veya mevcut bir hayatı düzeltmek için de BIOS Update yapılabilir.
  2. Gelen güncellemeye bağlı olarak değişir. Genelde tavsiye edilir. Bazı üreticiler zaten özellikle "kritik" diye ibare koyar, yapılması mutlaka gerekliyse. Yine bazen işlemcilerde güvenlik açığı çıkabiliyor. BIOS'un kendisinde de güvenlik açığı çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda güncelleme şart.
  3. En kötü hacklenebilirsiniz, cihaza fiziksel zarar verdirilebilecek bir açık varsa bu kullanılabilir. Bkz. Stuxnet.
  4. Hayır olmaz. En kötü çipe dışarıdan BIOS yazılabilir, flashback gibi teknolojiler yoksa.
  5. Bu artılar genelde sürüm notlarında yazar. Mesela dün yaptığım güncelleme sayesinde TPM ve Secure Boot ayarı varsayılan olarka açık geliyor. Ekstra açmama gerek kalmıyor.

Tessekkurler, guncelleyecektim ama flash bellege guvenmiyorum.:D

Yeni çıkmış parçayı sisteme takacaksan, sistem o parçayla uyumlu çalışmayıp hatalara sebep olabilir, bunu önlemek için BIOS Update yaparlar.

Islemci sogutucu gibi seyler icin gerekli olmadigini dusunuyorum dogru mu? Cunku daha once hiç sogutucu degisimi yapan birinin BIOS guncellemesi yaptigini gormedim.:D

Önce dosyayı okur sonra da yazar zaten, okuma yapamazsa flashlamaz kendini anakart.

Okuma yapmasindan ziyade en ufak bir harekette flashi okumuyor. Degisik bir flash. Daha once konusunu acmistim.

Islemci sogutucu gibi seyler icin gerekli olmadigini dusunuyorum dogru mu? Cunku daha once hiç sogutucu degisimi yapan birinin BIOS guncellemesi yaptigini gormedim.:D

Okuma yapmasindan ziyade en ufak bir harekette flashi okumuyor. Degisik bir flash. Daha once konusunu acmistim.
Eski bir hdd yok mu elinde? Ben onunla yapıyorum artık her şeyi hem hızlı oluyor hem de daha güvenli.
20240710_165047.webp

Eski bir hdd yok mu elinde? Ben onunla yapıyorum artık her şeyi hem hızlı oluyor hem de daha güvenli.
Eki Görüntüle 64198
Var hocam kendisi buyuk ihtimal benden yasli.:D Sisteme takili ancak ugrasasim gelmiyor biraz da korku var tabi.:D

Sistemini belirtmemişsin, ne aldığını da söylememişsin. Muhtemelen gerekmiyor.
Ozur dilerim, i5 11400F islemci, Msi B560M Pro-E anakart kullaniyorum. Son zamanlarda stok fandan artik tiksinme derecesine geldigim icin kule tipi sogutu aldim. Bir de kablo varda gerekmez diye dusunuyorum.

BIOS Update neden gerekir?

Yeni donanım bileşenlerini desteklemek için.

Mevcut hataları ve problemleri gidermek için.

Güvenlik açıklarını kapatmak için.

Onun dışında pek bir işe yaradığını yok. Lazım değilse gerekmiyor yani.

Evet, işi bilene yaptırman lazım.
Hayır çöp olmuyor. USB BIOS flashback ile kurtarılabilmesi lazım. Ancak benim asıl merak ettiğim şey o işlem yapılırken elektrik giderse ne oluyor ?

Hayır çöp olmuyor. USB BIOS flashback ile kurtarılabilmesi lazım. Ancak benim asıl merak ettiğim şey o işlem yapılırken elektrik giderse ne oluyor?

Bir şey olmuyor, bir kere başıma geldi BIOS flashlarken gitmişti, baktım siyah ekranda kalıyor baştan flashladım çalışmıştı, yeter ki anakart kaliteli olsun.