BIOS'ta EXPO açınca bilgisayar açılmıyor

Adrasteia

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar.

• Anakart ASUS Prime B650M-K
  • İşlemci R5 7500F.
  • RAM Patriot 6000MHz 2x16 32 GB.

BIOS'u güncellediğim halde EXPO'yu açınca bilgisayar açılmıyor. Uzun süre bekleyince de BIOS ekranına atıyor. EXPO'yu kapatınca da biraz da olsa gec açılıyor ve RAM'i 4800 Mt/s'de başlatıyor.

6000 mt/s ayarladıgımda tekrar aynısı oluyor. Sebebi nedir arkadaşlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM eğer Kit ise ve doğru yuvalara takılıysa uyum sorunu var ya da işlemcinin bellek kontrolcüsü limon çıkmış. BIOS güncelleme bekleyin ya da manuel voltaj ayarı yapın.

MHz ve Mt arasındaki farktan kaynaklı olabilir.
Olayın MHz-MT/s ile uzaktan yakından hiçbir alakası yok.

Peki Recep bey sizce neden böyle bir şey yapıyor olabilir sistem EXPO profil 1 ve 2 olarak da denedim fakat sonuç alamadım BIOS geri gönderiyor Auto alınca 4800MHz ayarlayıp düzeliyor?

Aynı sorun bende de var, anakartım B650M-R, BIOS sürümüm en güncel sürüm. Rica etsem bu konuda bir inceleme yapabilir miyiz? Ramlerde ve anakartta EXPO olsun diye ekstra bütçe ayırıp bu özelliği kullanamamak çok üzücü.

Geçen forumda bir arkadaş bu RAM'ler tek kanal olduğu için 2 RAM takınca EXPO çalışmıyor diyordu iade etmişti. RAM'ler tek tek mi geldi kit halinde mi size?

Tek RAM'i takıp EXPO dener misin? Eğer olmuyorsa BIOS güncellemesi.

Hocam merhaba, aynı durumu ben de şu konuda anlattığım gibi yaşadığım için garantiye yolladım ancak güya sorun bulamadılar. Anakartın tarafıma geri gönderilmesini bekliyorum şu an.

Sizin ve benim sorunuma benzer bir iki konu daha okudum. Örneğin şu konuda arkadaşın attığı fotoğrafta aynı anakartta Kernel Power 41 sorunu olduğunu ve anakart değiştikten sonra sorununun çözüldüğünü söylemiş ve akabinde iade istemiş ancak görünüşe göre ASUS doğru düzgün test yapıp sorunu tespit edememiş veya etmemiş. Anlaşılan anakartta böyle bir sorun var. Zira aynı şekilde ben de hem sizin aldığınız hata ekranını hem de EXPO açınca 6000MHz'de "Kernel Power 41" hatası alıyordum. Rica etsem eğer format falan atmadıysanız, "Olay Görüntüleyicisi"nden "Kernel Power 41" hatası alıp alamadığınızı kontrol edebilir misiniz?

Ek olarak yeni anakart siparişi verdim, yeni anakart ile sorunun tekrarlamayacağını düşünüyorum zira işlemci ve RAM'lerimde garanti bir sorun bulamadı. Keza benim garantiye göndermeden önceki testlerimde de ben ne işlemci yönünde ne de RAM için yaptığım testlerde bir sorun bulabildim.
Diğer parçalar zaten upgrade atmadan evvel sorunsuz çalışıyordu. Testlerde onlardan ötürü de sorun çıkmadı. Sorun sadece EXPO açtığımda yaşanıyordu.

Benim 2 buçuk aylık gözlemlerime ve yaptığım testlere göre, gözümden bir şey kaçmıyor ise bu anakartın ya yazılımında ya da donanımında kronik bir sorun var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…