Aree0x

Çalışkan
Merhaba,

Size bir süredir yaşadığım sorunla alakalı çözüm isteyeceğim. Açıklamam gerekirse önceki zamanlarda Windows'umda UEFI aktif değil, anakartım Legacy moddaydı. Çeşitli öğrenimler sonrasında Windows 11'de MBR to GPT işi ile sistemi GPT moda geçirip UEFI'ye geçiş yapmıştım.

O zamanlar BIOS'ta Windows Boot Manager gözüküyordu (Sadece kendisi gözüküyordu.), birkaç gün önce sisteme format atmaya karar vermiştim ancak BIOS'u açtığım zaman Windows Boot Manager gözükmüyordu. Sebebinin Secure Boot olabileceğini düşünüp onu kapamak, BIOS pilini tak çıkar yaparak sıfırlama işlemi gibi türlü türlü şeyleri denedikten sonra dahi o menüde Windows Boot Manager'ı göstertemedim. Ancak sorun şu ki BIOS'u Legacy'e çekince CD-DVD, SATA kablo bağlantılı diskim falan bütün hepsi gözüküyor. UEFI'ye gidince ekte bıraktığım gibi hiçbir şey gözükmüyor. Fakat gözükmemesine rağmen sistemim düzgün bir şekilde açılıyor.

Asıl soruma gelirsem sisteme UEFI olarak format atmam lazım. Ancak ne GPT, NTFS formatında hazırlanmış UEFI flaşımı görüyor ne de Windows Boot Manager'ı. Ne yapmalıyım? Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.

WhatsApp Görsel 2025-11-23 saat 14.21.00_e2ae8347.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Fotoğrafı dikey çekip hangi ayarın ne olduğunu kırptığınız için net bir şey diyemiyorum ama tavsiyem boot menüsünü kullanmanız. BIOS'ta yoksa boot menüsünde gözükür.

USB yanlışlıkla FAT32 formatıyla formatlanmış olma ihtimali var mıdır hocam ve bu doğrudan alakalı mıdır?

Artı -1 Eksi
Fotoğrafı dikey çekip hangi ayarın ne olduğunu kırptığınız için net bir şey diyemiyorum ama tavsiyem boot menüsünü kullanmanız. BIOS'ta yoksa boot menüsünde gözükür.

Bütün ayarlar bu şekilde, eğer boot menüsü ile F11 kastediyorsan orada sadece enter setup (biliceğin üzere BIOS'a giriş)var abi.

USB yanlışlıkla FAT32 formatıyla formatlanmış olma ihtimali var mıdır hocam ve bu doğrudan alakalı mıdır?

İhtimal değil 50 kere kontrol etmişimdir NTFS formatında hazırladım USB'yi.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-11-23 saat 19.36.16_1922e5fe.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-23 saat 19.36.16_1922e5fe.webp
    425,4 KB · Görüntüleme: 66
Son düzenleyen: Moderatör:
Bütün ayarlar bu şekilde, eğer boot menüsü ile F11 kastediyorsan orada sadece enter setup (biliceğin üzere BIOS'a giriş)var abi.

İhtimal değil 50 kere kontrol etmişimdir NTFS formatında hazırladım USB'yi.
ISO dosyasını rufus ile yazdırırken
Disk Bölüm Düzeni: MBR
Hedef Sistem: BIOS (ya da UEFI-CSM)
seçeneklerini seçin usb bellek boot ekranında görünürse "(UEFI) marka" olanı seçin.

ISO dosyasını Rufus ile yazdırırken.
Disk bölüm düzeni: MBR.
Hedef sistem: BIOS (ya da UEFI-CSM)
Seçeneklerini seçin USB bellek boot ekranında görünürse "(UEFI) marka" olanı seçin.

Şuna açıklık getireyim, eğer ki BIOS'u Legacy moda alıp MBR flash ile işlem yaparsam zaten kurulum yapabiliyorum. Ancak benim zaten yakındığım nokta UEFI haldeyken kurulum yapabilmek. MBR formatta UEFI kurulumu yapılabiliyor mu?

Şuna açıklık getireyim, eğer ki BIOS'u Legacy moda alıp MBR flash ile işlem yaparsam zaten kurulum yapabiliyorum. Ancak benim zaten yakındığım nokta UEFI haldeyken kurulum yapabilmek. MBR formatta UEFI kurulumu yapılabiliyor mu?
MBR formatta formatlarken hedef sistemi BIOS (ya da UEFI-CSM) hem UEFI hemde Legacy kurulum yapabilirsiniz GPT seçerseniz sadece UEFI kurulum yapabilirsiniz.

• BIOS Legacy mode ayarı nerede?
  • New boot option policy seçenekleri neler?

Bütün sordukların için ekte cevaplarını gösterdim abi. Advanced kısmında CSM Configuration bölümünde bulunuyor. CSM şu anda kapalı sistem UEFI olarak düzgünce açılıyor ancak dediğim gibi boot option menüsü kapalı, dediğin ayar yerindeki seçenekler ekte.

Dosya Ekleri

• 20251123_204105.webp
    20251123_204105.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 64
  • 20251123_204137.webp
    20251123_204137.webp
    5,3 MB · Görüntüleme: 49