Mr. Gadget

Gelişen
Merhaba arkadaşlar, geçenlerde bilgisayarı söküp temizlemiştim lakin tekrar taktığımda sistem açılışta HDD'den tık tık ses gelip geç boot etti. Durumdan şüphelenip Hard Disk Sentinel ile baktığımda ilk önce HDD sağlığının %90'da olduğunu gördüm. Tekrar kapatıp bağlantılarını kontrol ettim, bu sefer açtığımda geç açılma devam ediyordu ama sağlık %100 gösteriyor. Aynı şekilde bir diğer program olan HDD Regenerator ile baktığımda ise 2 TB HDD'nin sağlığının %95 seviyelerinde olduğu görüldü. Sistemi HDD olmadan açtığımda 7.2 saniyede gayet hızlı bir şekilde açılıyor, HDD bağladığımda ise 11.7-12.5 saniyelere kadar çıkıyor. Not: Sisteme yeniden format attığım halde sorun devam ediyor.

Anakart: BIOSTAR H510mh e 2.0
İşlemci: i5 11400F.
RAM: 16 GB DDR4.
Ekran kartı: MSI 3060 Ventus X3 12 GB.
128 GB SSD.
256 GB SSD.
2 TB HDD.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar, geçenlerde bilgisayarı söküp temizlemiştim lakin tekrar taktığımda sistem açılışta HDD'den tık tık ses gelip geç boot etti. Durumdan şüphelenip Hard Disk Sentinel ile baktığımda ilk önce HDD sağlığının %90'da olduğunu gördüm. Tekrar kapatıp bağlantılarını kontrol ettim, bu sefer açtığımda geç açılma devam ediyordu ama sağlık %100 gösteriyor. Aynı şekilde bir diğer program olan HDD Regenerator ile baktığımda ise 2 TB HDD'nin sağlığının %95 seviyelerinde olduğu görüldü. Sistemi HDD olmadan açtığımda 7.2 saniyede gayet hızlı bir şekilde açılıyor, HDD bağladığımda ise 11.7-12.5 saniyelere kadar çıkıyor. Not: Sisteme yeniden format attığım halde sorun devam ediyor.

Anakart: BIOSTAR H510mh e 2.0
İşlemci: i5 11400F.
RAM: 16 GB DDR4.
Ekran kartı: MSI 3060 Ventus X3 12 GB.
128 GB SSD.
256 GB SSD.
2 TB HDD.
  • Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra BIOS'a girin. Genelde "Delete" veya "F2" tuşlarıyla girebilirsiniz.
  • BIOS'ta, "Boot" sekmesine gidin ve HDD'nin öncelik sıralamasını kontrol edin. HDD'yi en sona veya SSD'ye göre daha düşük bir önceliğe yerleştirin.
  • SATA bağlantılarınızı kontrol edin. HDD'yi başka bir SATA portuna takmayı deneyin. SSD'lerin de bağlandığı portların farklı bir konumda olması, bazen boot sürelerini etkileyebilir.
  • HDD'nin güç kablosunu kontrol edin. Güç kaynağının yeterli enerji sağladığından emin olun.
  • HDD'de kullanılan dosya sisteminin düzgün olduğundan emin olun. Windows'ta "Disk Yönetimi" aracını kullanarak HDD'yi kontrol edin. Gerekirse biçimlendirin.
  • HDD yavaşlama sorununa neden olabilecek virüs, kötü dosya veya gereksiz dosyaları temizlemek için bir antivirüs taraması yapın.
  • Aşırı ısınmayı önlemek için sistemin hava akışını kontrol edin. Fanların düzgün çalıştığından emin olun.
  • HDD'nizde düşük performansa neden olabilecek bad sector veya fiziksel sorunları kontrol etmek için "CHKDSK" komutunu kullanın:
- Başlat menüsüne sağ tıklayıp "Komut İstemi (Yönetici)" seçeneğine gidin.
- chkdsk D: /f (D: yerine HDD'nizin harfini yazın) komutunu çalıştırın.
- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, HDD'yi bir diğer bilgisayarda test edin veya HD Sentinel üzerinde detaylı bir analiz yapın.

Bu adımlar sorununuzu çözmede yardımcı olmalıdır.