Evet,
tek bir fiziksel diskte iki EFI Sistem Bölümü (ESP) bulundurmak teknik olarak mümkün, ancak bu standart bir uygulama değil ve özellikle Windows ile kullanıldığında kafa karışıklığına veya önyükleme sorunlarına yol açabiliyor.
Öne çıkan noktalar:
- UEFI spesifikasyonu ve tipik sistem donanımı, her fiziksel diskte yalnızca bir ESP'nin işaretlenmesini ve EFI sistem bölümü olarak kullanılmasını bekler.
- Bir diskte birden fazla EFI formatında bölüm oluşturmanız mümkün, ancak genellikle sistem donanımı tarafından karşılaşılan ilk ESP kullanılır veya işaretlenir.
- Aynı diskte iki EFI bölümü bulunması UEFI spesifikasyonuna aykırı ve bazı anakartların firmware’i veya işletim sistemleri (özellikle Windows) bu durumu düzgün şekilde işleyemeyebilir ya da bölümlerden birini yok sayabilir.
- Linux tabanlı sistemler ve GRUB gibi önyükleyiciler, birden fazla EFI bölümünü daha iyi yönetebilir ve efibootmgr gibi araçlarla ya da chainloading yöntemiyle farklı bölümlerden önyükleme yapmak için yapılandırılabilir; ancak bu işlem elle kurulum gerektiriyor.
- Yaygın ve önerilen yöntem, her disk için tek bir EFI bölümü kullanmak ve tüm önyükleyicileri bu bölüme yerleştirmek. Bu, uyumluluk sorunlarını önler ve yönetimi kolaylaştırır.
- Çift önyüklemeli sistemlerde genellikle tek bir diskte ortak EFI bölümü kullanılır. Ancak, her disk için ayrı EFI bölümü oluşturmak (disk başına bir EFI) hem daha az sorun çıkarır hem de işletim sistemlerini birbirinden tamamen izole etmeye yarar.
Özetle, aynı fiziksel diskte iki EFI bölümü bulundurmak mümkün olsa da, özellikle Windows ile kullanıldığında önerilmez ve çeşitli sorunlara neden olabilir. En sağlıklı ve yaygın yöntem, her disk için tek bir EFI bölümü kullanmak ve tüm önyükleyicileri bu bölümde barındırmaktır. Ayrı kullanım istiyorsanız, EFI bölümlerini farklı disklerde tutmak daha güvenli bir yaklaşım.
Benim tavsiyem bunu OpenCore ile yapmanız. OpenCore ile tek EFI üzerinden hem macOS hem de Windows boot edilebiliyor.