Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Arkadaşlar selam! Ben gotik öykü derlemesi olan bir kitap yazdım ve konusunu şurada açmıştım: İlk gotik öykü kitabım çıktı: Sonun Arzusu
Bazı eleştiriler geldi, şahsi fikrimce yersiz eleştirilerdi. Ama yine de durumu açıklamak istedim. Hem bilgilendirici olur ve sizin kitaplara bakış açınızı da değiştirebilir.
Baştan söyleyeyim, bu konunun hedef gösterme gibi bir amacı olmayıp tamamen bilgilendirme amacı taşımaktadır.

Konuyla ilgili bahsi eleştirinin odak noktası kitabın 52 sayfa olduğu ve bunun için 50 TL'nin çok olması; bunun yanında Franz Kafka'nın kitabının 100 sayfa olup 60 TL olmasıydı.

Bir Kitabın Maliyetini Belirleyen Unsurlar (Genel olarak)​

1. Yazım, Revizyon ve Edisyon​

• Kitabın yazım süreci ve bu süreçte verilen emek: Bu süreçte yazarın kendisinin kitabına verdiği düşünsel emek de bir emek türüdür ve alından ter dökülmemesi emeği çöp etmez. Verilen düşünsel emeğin arka planında ne işler döndü, ne alındı verildi bunlar kitabın fiyatına etki edebilir.
  • Kitabın edisyon süreci: Kitabın yazımı sonrası, yayınevi editörleri kitabı inceler, revizyon ve edisyondan geçirir. Bu insanlar da ücretsiz çalışmamakta ve belli bir maaşla bu işleri yapmaktadır.

2. Tasarım​

• Kitabın kapak tasarımı: Kitabın kapak tasarımı albeni olması için önemli bir unsurdur ve grafik tasarımcı da editörler gibi maaşla çalışmaktadır.
  • Mizanpaj: Kitabın iç sayfa düzeni dediğimiz mizanpajla ilgilenen kişi de maaşla çalışmaktadır. Yazardan alınan Word dosyası ham haliyle direkt kitaplaştırılmıyor.

3. Baskı Maliyeti​

• Kapak: Kitabın kapağında kullanılan malzeme kitabın fiyatına doğrudan etki etmektedir.
  • Kağıt: Kitabın kağıdı zaten maliyetin ana unsurlarından birisidir. Üzücü bir gerçek var ki, tarım ülkesi ülkemizde kağıt, ithal olarak alınıyor. Yani dolarla. Enflasyon gerçeğini göz önünde bulundurarak söyleyebiliriz ki, doların şu anki pozisyonu kitap fiyatlarında ciddi bir artışa neden olmaktadır. Yani bu her kitap için geçerlidir.
  • Basım: Kapak ve kağıdın birleştirilmesi ve baskıda fire verme riski de fiyata etki etmektedir.
  • Matbaa kazancı: Matbaanın maliyet harici kazancı da işin içinde tabii ki.

4. Dağıtım ve Satış Kanalları​

• Depolama, paketleme ve dağıtım: Bunlar da fiyata etki eden unsurlardır.
  • Kargo: Kargo ücretleri ürün fiyatlarına doğrudan etki etmektedir. Alışveriş platformu ile kargo şirketi arasında anlaşma olsa da, kargo ücreti dolaylı yoldan etiketlere yansıtılmaktadır.
  • Satış kanalları: Kitapyurdu, D&R, idefix gibi satış kanallarının kendi kesintisi de ücrete doğrudan etki etmektedir. Bunun yanında fiziksel mağaza ise o mağazanın giderleri daha bi' fiyata etki etmektedir.

5. Telif Giderleri ve Vergi​

• Yazar telifi: Yazara ödenecek olan telif hakkı ödemesi, yazarın kazanç oranı fiyata etki etmektedir.
  • Vergi: Bu vergi olayını tam anlamadım. Avukat dilini pek anlamıyorum. Ama KDY (yayınevi) ile benim sözleşmemde şu yazıyor: Bu miktardan vergiler düşüldükten sonra kalan bakiye her ay satışlarının tespitini müteakip 3 ay vadede yazarın hesabına EFT yolula ödeyecektir. Yani işin içinde tabii ki bir vergi var. :D
  • Yayınevinin kendi kazancı: Yayınevinin maliyet harici kendi kazancı da etki etmekte fiyata.

KDY ve benim kitap özelinde olan​

Benim kitabın durumu​

KDY yazara ajans önerisinde bulunuyor. Bu ajanslarla çalışarak kitap kapak tasarımı ve edisyon desteği alabiliyorsunuz. Bundan hariç kendiniz de biriyle çalışabilirsiniz.
1742301569085.webp

Bu ajansların tahmini ücreti 6000-9000 TL arasında değişmekte, belki daha fazla. Eylül 2024 fiyatı 6000 TL imiş bir tanesinin.
Benim kitabın kapak tasarımını, mizanpajını ben bizzat kendim yaptım. Yapana kadar canım çıkmıştı tabiri caizse. Çünkü KDY size bazı kurallar koyuyor ve kuralların dışına çıkamazsınız. Çıkarsanız eseriniz ret alır.
Neyse! Ben kendim yaptığım için eserimin fiyatını düşük de tutabildim.

Sonrasında benim bildiğim kazançlar şunlar:
  • KDY Yayınevi kazancı
  • KDY Yayınevi maliyetleri (örnek: personel giderleri)
  • Yazarın telif kazancı
  • Matbaa kazancı
  • Matbaa maliyeti ve diğer maliyetler
  • Vergi, stopaj vs.
Tüm bunları düşündüğünüzde KDY size bir bar sunuyor, sürüklemeli. O bar ile fiyat belirliyorsunuz. Bana sunduğu barda iki uç 69,5 TL'den 120 küsür TL'ye gidiyordu. Ben de minimumda tuttum. Liste fiyatı 69,5 TL gördüğünüz gibi:
1742301914796.webp

KDY'nin bunu yapmasının sebebi kendisinin zarara girmemesi. Bana sunduğu minimum fiyat etiketi 69,5 TL idi.

Şimdi telif mevzusu ise şöyle, "brüt" olarak KDY telif kazancı olarak %50 ödüyor, kesinti vs. olmadan. Yani %50-%50. Eğer yazar isterse kendi telif oranını düşürerek indirim sağlayabilir. Ben de %30 indirim yaparak eserin fiyatını 48,65 TL'ye düşürdüm. Bunu yapmamdaki amaç benim şahsi olarak, 52 sayfalık bir kitap için 69,50 TL'nin çok olduğu düşüncesine sahip olmamdı. Bunu yaparak eserin ulaşılabilirliğini arttırmak ve daha çok okura ulaşmak istedim. Normalde bunu yapmak zorunda değilim biliyorum, ama şeffaf olmak istiyorum ve gelirim şöyle:
1742302193077.webp

48,65 TL'lik etiketten gelirim 11,54 TL. 43,79 TL'lik fiyat platin üyeler için geçerli. Ona çok takılmayın.

Neden Franz Kafka gibiler daha ucuz?​

Çünkü Franz Kafka gibi yazarların telif ücreti bulunmamakta. Yazara ekstra bir telif ücreti ödenmemekte. Yazarın ölümünün üstünden 70 yıl geçmesi durumunda eser tüm insanlığa ait oluyor. Bu doğrultuda yayınevleri, isteyenler bu yazarların eserlerini istediği kadar, istediği şekilde basabilir, dağıtabilir.

Bunun yanında bu yazarlar birer klasik olduğu için talep yüksektir ve yayınevleri sürümden kazanır. Sürümden kazandığı için de eserleri daha düşük fiyatta sunabilmekteler.

Kitabın değerini sayfa sayısı mı belirler?​

Bir kitabın değerini belirlemede birçok faktör olduğunu yukarıda anlattım. Bunun yanında bir eserin değeri sadece fiziksel unsurlarından değil, düşünsel unsurlarından da belirlenir. Maddiyat da tabii ki önemlidir fakat "Sayfa sayısı 50, o zaman bu kitap çöp" demek sığ bir düşüncedir.

Özetle, size bir kitabın genel olarak maliyetinde etki eden unsurları, benim kitabın fiyatının durumu ve kitabın değerinin sadece maddi unsurlara bağlı olmadığını anlattım. Umarım bilgilendirici ve farkındalık yaratıcı olmuştur. İyi günler dilerim! 🖤✒️

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçen açtığınız konudaki olaydan sonra belirtme ihtiyacı duydunuz sanırım. Bence de ihtiyaç vardı :) Elinize sağlık.
Teşekkür ederim. ❤️
Bu konu cidden önemli. Mesela Edgar Allan Poe'nun Kapra Yayıncılık'tan basılı bir kitabı 20 TL. Ama biliyorum ki Poe yaşıyor olsaydı eserin fiyatı 50 - 60 TL olacaktı. İnsanlar arka planı bilmediği şeyler hakkında çok kolay ön varsayımlara sahip olabiliyorlar. Bu şekilde farkındalık yaratmak birazcık elzem gibi.

Sabahattin Ali'nin kitapları F/P açısından favorimdir. 20 TL paranız varsa iki seçeneğiniz var. Ya gidip çikolata alıp yersiniz ya da gidip Kürk Mantolu Madonna falan alabilirsiniz.

Merak ettiğim mesela İş Bankası'nın klasik kitapları ile diğer (Can, Ren vs.) yayınlar arasındaki fiyat farkı, bazı kitaplarda bayağı yüksek, bu fark neyden kaynaklı oluyor? Yazıda geçtiyse de anlamadım muhtemelen okuduğumu.

Merak ettiğim mesela İş Bankası'nın klasik kitapları ile diğer (Can, Ren vs.) yayınlar arasındaki fiyat farkı, bazı kitaplarda bayağı yüksek, bu fark neyden kaynaklı oluyor? Yazıda geçtiyse de anlamadım muhtemelen okuduğumu.
Klasik deyince akla ilk İş Bankası yayınları gelir. Sürümden kazanırlar. Bahsetmiştim yukarıda. Yani aynı kitap olsa da, biri 10 satabiliyorken öbürü 3 satıyordur. Bu 10 satan İş Bankası işte. Benim düşüncem böyle.