Makaleler
6
Merhaba,

Az önce bilgisayarıma bir zararlı yazılım bulaştığını fark ettim. Olay şu şekilde başladı: Normalde 2000-2500 civarı FPS aldığım oyun, değişik bir şekilde kasıyordu. Hem de nasıl kasma, resmen oyun oynanamaz hâle geldi. Sorunun ne olduğunu o an çözemedim. İşte "Yeter artık" deyip o kasmaya dayanamadığım için oyundan çıktım. Çıktıktan birkaç dakika sonra Kaspersky Standard bana "Kötü amaçlı nesne tespit edildi" diye bir bildirim yolladı. "dlss-enabler-3.0.3 trunk opti pre68.exe" isimli bir dosyada truva atı tespit etmiş.

Ben bunu TLOU Part 2 için Frame Generation modu yaparken bulduğum bir YouTube videosundan indirmiştim. O zamanlar Kaspersky herhangi bir zararlı yazılım tespit etmiyordu. Hatta bilgisayarımda aylardır var bu mod. Format attıktan sonra da indirmiştim yine hiçbir sorun yaşatmamıştı bana. Sanırım ne olduysa sonradan oldu, sonradan virüs enjekte edildiğini düşünüyorum. Dosyanın VirusTotal, Hybrid-Analysis, Kaspersky Threat Intelligence Portal sonuçlarını aşağıya bırakıyorum. Dosya gerçekten de zararlı yazılım.

İlgili modu bulup da indiriğim YouTube videosu;

Siz de görürseniz bu modu, dikkatli olun.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Hasan Merkit, DLSS Enabler adında bir modun GitHub sayfası var. Onu indirip baktım ancak Kaspersky'nin zararlı yazılım olarak bildirdiği mod değil o. Farklı. Bu YouTube kanalının paylaştığı hâli başka bir yerde bulamadım. Kendisine mi ait bilmiyorum.

Hybrid-Analysis'te Falcon-Sandbox raporu "Malicious" sonuç verdi, VirusTotal'da da bir sandbox raporu "Malware" sonuç verdi. Kaspersky de zararlı yazılım diyor. Bir de üstüne normalde hiç kasmayan oyunun aşırı kasmasından sonra böyle bir olay yaşayınca konusunu açayım dedim. Kaspersky bu modu temizleyip karantinaya aldıktan sonra tam tarama yaptım. Başka bir zararlı yazılım bulmadı. HitmanPro, F-Secure, Norton Power Eraser, MBAM taramaları yaptım. Onlar da başka bir zararlı yazılım bulmadı sistemimde.

Birazdan o oyuna tekrar gireceğim, eğer bu sefer kasma sorunu olmazsa zanlıyı bulduk demektir.

Hocam TLOU modluyorum örnediğim net bir şey var hiçbir şekilde oyun bellek dizilimlerini ve kodlarını değiştirmenize izin vermiyor ve hepsi "crs" uzantılı olarak kilitli durumda fakat uzantıyı kırdığım zaman oyun çok ciddi bir şekilde bozuluyor bu tür modlar zaten TLOU'da hiçbir işe yaramaz. Upscale modlara bile karışan bir oyundan bahsediyoruz bir de port bir oyun olduğun unutmayalım bu tür modlar sağlıklı çalışmaz çalışır diyen varsa da net bir şekilde virüs olma ihtimali var.

Son düzenleme:
@Hasan Merkit, doğru söylüyorsunuz hocam evet. Aslında ben bu modu kullanmıyordum. RTX 3060 kartta DLSS Frame Generation kullanmak için bu videoyu kullanmıştım. Yine de adamın attığı tüm linkteki dosyaları indirmiştim ileride işime yarar diye. Öyle bir köşede duruyordu. İndirdiğim zaman birçok AV motoru ile taramıştım ve temiz sonuç veriyordu. Normalde ben de sağda solda YouTube kanallarının paylaştığı şeylere güvenmem ama garip bir şekilde bu adamın verdiği linkteki dosyaları hiç sorgulamadan indirmiştim :D

@christopher moltisanti, hocam videoda birden fazla mod bulunuyor. Kaspersky'nin zararlı yazılım olarak bildirdiği modu oyun için kullanmamıştım. DLSS Frame Generation modunu kullanmıştım ve o gerçekten işe yarıyordu. AMD Frame Generation'a göre daha fazla FPS veriyordu, daha az laglıydı ve görüntüyü daha az bozuyordu. Normalde 70 FPS alırken 150 FPS'e kadar çıkartmıştı DLSS Frame Generation modu.

@christopher moltisanti, hocam videoda birden fazla mod bulunuyor. Kaspersky'nin zararlı yazılım olarak bildirdiği modu oyun için kullanmamıştım. DLSS frame generation modunu kullanmıştım ve gerçekten o işe yarıyordu. AMD frame Generation'a göre daha fazla FPS veriyordu, daha az laglıydı ve görüntüyü daha az bozuyordu. Normalde 70 FPS alırken 150 FPS'e kadar çıkartmıştı DLSS frame generation modu.

1.4 pach güncellemesinden sonra bellek dizilimleri ve kodlar şifrelendi büyük ihtimalle kasma sebebi buydu. Bahsetim "crs" uzantılı bellek dizilimlerini kırarsanız oyun kendini imha ediyor ve silip baştan yüklemeniz gerekiyor hiçbir şekilde içeriğine ulaşmanızı sağlamıyor.
Bu tür modlar oyunun açık kodlarına ihtiyacı olduğu için TLOU'da bu modlar çok sağlıklı çalışmaz Reddit'e GitHub'ta bunu kırıp aşan modcular elbette çıkacaktır biraz bekleyin illaki bunu kıran çıkacak fakat ben beceremedim :/

Ekran görüntüsü 2025-07-06 163336.webp