Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Merhaba,
Öncelikle birini e-Devlet'ten şikâyet etme imkânı yok. Şahsen yapılacak savcılık şikâyetleri ya UYAP üzerinden ya da doğrudan karakola veya adliyeye gidilerek yapılır.
Gelelim soruya. Dava açmaktan başlayalım. Davalar bir dilekçe verilerek açılır ve bu dilekçede davacının yani davayı açan tarafın adı, soyadı, adresi ve T.C. kimlik numarası yazılması zorunludur. Davalar açıldıktan sonra, bu bilgileri içeren dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir. Böylece karşı tarafınız bu bilgileri elbette görmüş olacaktır.
Savcılık şikâyetlerine gelelim. Şikâyetler doğrudan karşı tarafa tebliğ edilmez ama karşı tarafınız da o dosyanın bir tarafı olduğundan, dosyayı incelemeye hakkı var. Dosyayı incelediğinde şikâyet dilekçeniz, kollukta veya savcılıkta verdiğiniz ifadeler vs. her türlü evraka bakabilir. Bu evraklarda da kişisel bilgileriniz yazdığı için evet, kişisel bilgilerinizi öğrenebilir.
Ayrıca bu söylediklerim yalnızca tek başınıza yaptığınız işlemler için değil, avukat aracılığıyla da yapılan işlemler için de geçerli. Avukat olup olmaması yukarıda söylediklerimi değiştirmiyor.
Öncelikle birini e-Devlet'ten şikâyet etme imkânı yok. Şahsen yapılacak savcılık şikâyetleri ya UYAP üzerinden ya da doğrudan karakola veya adliyeye gidilerek yapılır.
Gelelim soruya. Dava açmaktan başlayalım. Davalar bir dilekçe verilerek açılır ve bu dilekçede davacının yani davayı açan tarafın adı, soyadı, adresi ve T.C. kimlik numarası yazılması zorunludur. Davalar açıldıktan sonra, bu bilgileri içeren dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir. Böylece karşı tarafınız bu bilgileri elbette görmüş olacaktır.
Savcılık şikâyetlerine gelelim. Şikâyetler doğrudan karşı tarafa tebliğ edilmez ama karşı tarafınız da o dosyanın bir tarafı olduğundan, dosyayı incelemeye hakkı var. Dosyayı incelediğinde şikâyet dilekçeniz, kollukta veya savcılıkta verdiğiniz ifadeler vs. her türlü evraka bakabilir. Bu evraklarda da kişisel bilgileriniz yazdığı için evet, kişisel bilgilerinizi öğrenebilir.
Ayrıca bu söylediklerim yalnızca tek başınıza yaptığınız işlemler için değil, avukat aracılığıyla da yapılan işlemler için de geçerli. Avukat olup olmaması yukarıda söylediklerimi değiştirmiyor.
Merhaba,
Son düzenleme:
Evet. Bu yüzden PTT'den sanal adres gibi bir şey alınıyordu sanırım ama en nihayetinde kişisel bilgileriniz gidiyor. Gitmemesi gerekse bile gidiyor.

Dava mevzusu dışında- Bir yerin, durumun Cimer-Belediye ye şikayeti gibi durumlarda bu konun muhattaplarına şikayet edenin bilgileri veriliyor mu?Merhaba,
Örneğin: Bir işletmeyi, ses gürültüsünden dolayı şikayet etmek istiyorum. Ama tekin tipler değil. Benim şikayet ettiğim bilgisi gider mi? veya öğrenebilirler mi?
Bilgilerinizin gizli tutulmasını talep edebilirsiniz.Dava mevzusu dışında- Bir yerin, durumun Cimer-Belediye ye şikayeti gibi durumlarda bu konun muhattaplarına şikayet edenin bilgileri veriliyor mu?
Örneğin: Bir işletmeyi, ses gürültüsünden dolayı şikayet etmek istiyorum. Ama tekin tipler değil. Benim şikayet ettiğim bilgisi gider mi? veya öğrenebilirler mi?
Genel anlamda bilgiler paylaşılmaz diye bir kural yok. Muhatap dilerse yapacağı bir başvuru ile ihbar edenin veya şikayet edenin kim olduğunu öğrenebilir. Bu konuda muhataba bilgi verilmesi gerekir, verilmediği takdirde muhatabın bu bilgileri öğrenmek için de dava açma hakkı bulunmakta. O yüzden genel bir cevap vermek gerekirse, esasen bu konuda da kimin şikâyet ettiği bilgisi öğrenilebilir.Dava mevzusu dışında- Bir yerin, durumun Cimer-Belediye ye şikayeti gibi durumlarda bu konun muhattaplarına şikayet edenin bilgileri veriliyor mu?
Yapacağınız şikâyetlerin veya ihbarların sonuçları var. Genel olarak bu şikâyet veya ihbarlar sebebiyle muhataplar birtakım hukuki işlemlere maruz kalabiliyor. Bu hukuki işlemlerin sonucunda belki de yapılan şikâyet veya ihbarın gerçek olmadığı sonucuna ulaşılacak ve muhatabın iftiraya maruz kaldığı ortaya çıkacak. İftara da TCK kapsamında bir suç olduğundan muhatabın da bu sebeple şikâyet etmeye hakkı bulunuyor.
Dolayısıyla muhatap böyle bir senaryoda kendisi hakkında asılsız şikâyet veya ihbarda bulunup haksız bir şekilde birtakım hukuki işlemlere maruz kalmasını neden olan kişiyi öğrenecek ki bu kişi hakkında şikâyetçi olabilsin.
Umarım anlatabilmişimdir.
Bilgilerinizin gizli tutulmasını talep edebilirsiniz.
Bunun bir önemi yok. Yukarıda açıkladım.
Anladım. Ben olayı direkt özetliyim, fikir belirtirseniz sevinirim.Genel anlamda bilgiler paylaşılmaz diye bir kural yok. Muhatap dilerse yapacağı bir başvuru ile ihbar edenin veya şikayet edenin kim olduğunu öğrenebilir. Bu konuda muhataba bilgi verilmesi gerekir, verilmediği takdirde muhatabın bu bilgileri öğrenmek için de dava açma hakkı bulunmakta. O yüzden genel bir cevap vermek gerekirse, esasen bu konuda da kimin şikâyet ettiği bilgisi öğrenilebilir.
Yapacağınız şikâyetlerin veya ihbarların sonuçları var. Genel olarak bu şikâyet veya ihbarlar sebebiyle muhataplar birtakım hukuki işlemlere maruz kalabiliyor. Bu hukuki işlemlerin sonucunda belki de yapılan şikâyet veya ihbarın gerçek olmadığı sonucuna ulaşılacak ve muhatabın iftiraya maruz kaldığı ortaya çıkacak. İftara da TCK kapsamında bir suç olduğundan muhatabın da bu sebeple şikâyet etmeye hakkı bulunuyor.
Dolayısıyla muhatap böyle bir senaryoda kendisi hakkında asılsız şikâyet veya ihbarda bulunup haksız bir şekilde birtakım hukuki işlemlere maruz kalmasını neden olan kişiyi öğrenecek ki bu kişi hakkında şikâyetçi olabilsin.
Umarım anlatabilmişimdir.
Bunun bir önemi yok. Yukarıda açıkladım.
Binanın bitişiğinde düğün salonu var. İşletme senelerdir yalıtım yaptırmıyor ve saçma derecede de ses kirliliği var. Odamda halay çekebilirim o derece. Bilirsiniz ki bu tarz kişiler anlaşıp konuşabileceğin insanlar olmuyor (bunu da 1 senedir deniyorum). Tekin insanlar değiller ve çete gibiler. Geçmiş zamanlarda bir sebepten ötürü belediye denetime gelmiş ve ceza kesmiş. İşletme sahibi de yöneticiye, tehditvari konuşmuş.
Şimdi ben bunları şikayet edeceğim ve yetkililer gelip duruma bakacak. Burada iftira veya gerçekdışı gibi bir durum yok (zannımca). Zaten gelen memurlar bunu denetlemekten sorumlu değil midir? Aslında ben işletmeyle alakalı denetim istiyor olmuyor muyum? Dediğiniz gibi işletme sahibi iftira/gerçek dışı ayağına yatıp bilgilere ulaşabilir mi yani? Eğer öyleyse ben sonsuza kadar bunlara maruz kalacağım mı oluyor? Malımız var canımız var.
Kişi-Kişi üzerinden dediğinizi anladım. Benim bahsettiğim durum farklı değerlendirilebilir mi?
Şikâyetiniz sonrasında yetkililer gelip inceleme yaptığı sırada muhtemelen o an kimin şikâyetçi olduğunu söylemeyecekler elbette. Anlatmak istediğim şey, bu senaryoda bile muhatap esasen yapacağı başvuru ile kimin şikâyetçi olduğunu öğrenebilir, hatta öğrenmelidir de. O bilgiyi vermezlerse, yalnızca o bilginin öğrenilmesine yönelik bile olsa dava açar, kazanır, yine öğrenir. Bir önceki mesajda açıkladığım şey, muhatabın bunu neden öğrenmesi gerektiğinin genel bir sebebiydi.Anladım. Ben olayı direkt özetliyim, fikir belirtirseniz sevinirim.
Binanın bitişiğinde düğün salonu var. İşletme senelerdir yalıtım yaptırmıyor ve saçma derecede de ses kirliliği var. Odamda halay çekebilirim o derece. Bilirsiniz ki bu tarz kişiler anlaşıp konuşabileceğin insanlar olmuyor (bunu da 1 senedir deniyorum). Tekin insanlar değiller ve çete gibiler. Geçmiş zamanlarda bir sebepten ötürü belediye denetime gelmiş ve ceza kesmiş. İşletme sahibi de yöneticiye, tehditvari konuşmuş.
Şimdi ben bunları şikayet edeceğim ve yetkililer gelip duruma bakacak. Burada iftira veya gerçekdışı gibi bir durum yok (zannımca). Zaten gelen memurlar bunu denetlemekten sorumlu değil midir? Aslında ben işletmeyle alakalı denetim istiyor olmuyor muyum? Dediğiniz gibi işletme sahibi iftira/gerçek dışı ayağına yatıp bilgilere ulaşabilir mi yani? Eğer öyleyse ben sonsuza kadar bunlara maruz kalacağım mı oluyor? Malımız var canımız var.
Kişi-Kişi üzerinden dediğinizi anladım. Benim bahsettiğim durum farklı değerlendirilebilir mi?
Karşı tarafın tekin olup olması, size zarar verme ihtimalinin olup olmaması ayrı bir konudur ve bu konuda da o kişileri şikâyet etmeye hakkınız var. Yapacağınız şikâyet sebebiyle size karşı bir saldırı, tehdit, hakaret veya suç teşkil edecek herhangi bir eylem yöneltirlerse buna yönelik olarak da o kişiyi/kişileri şikâyet edebilirsiniz.
Hukuki işlemler öyle tamamen oturduğumuz yerden ve tamamen gizli saklı şekilde yapılmıyor ve çözülmüyor.
Orası ayrı bir mevzu hocam, doğrudur.
İftira/asılsız olduğu tespit edilirse zaten kimlik bilgilerinin gizli tutulması söz konusu değil.
Yeni konular
-
-
-
-
-
Sisteme GTX 1660 Super takınca ekran donma ve BIOS'a atma sorunu
- Murathan_2311
-