Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun.

Koruma tedbiri kararları (halk arasında uzaklaştırma kararı) uygulamada özellikle kadın mağdurların talep etmesi halinde neredeyse mutlaka veriliyor. Sizin aleyhinize koruma tedbiri kararı verilmiş olması sizin suçlu olduğunuz anlamına gelmiyor. Ancak madem karar verilmiş, size kolluk (polis) aracılığıyla tebliğ edilmiştir. Kararı okuyun ve kararın içeriğine göre sizin için yasaklanmış olan durumlara mutlaka dikkat edin. Aksi halde bu karara aykırı davranmanız halde hakkınızda birkaç günlüğüne tazyik hapsi kararı da verilebilir. Tazyik hapisleri klasik bir hapis cezası gibi adli sicilinize işleyen kararlar değildir ama can sıkıcı olur. O yüzden hem verilen kararı içeriğine göre herhangi bir ihlalde bulunmayın hem de dilerseniz verilen karara itiraz edebilirsiniz. Ancak itirazınızın olumlu sonuçlanacağını düşünmüyorum.

Gelelim diğer meseleye. Bahsettiğiniz uygulama hangi uygulama ben anlamadım ama sanırım Instagram, WhatsApp veya Telegram gibi uygulamalardan değil. Yine de şikayetçi olduğu sırada aynı uygulamadan ekran görüntüleri kullandıysa siz de elinizdeki ekran görüntülerini kullanabilirsiniz, neticede kendisi de şikayet ederken bu uygulama üzerinden delil sunuyorsa o uygulamayı kullandığını ikrar ediyor. Haliyle sizin sunacağınız ekran görüntülerine karşı "ben kullanmadım, o mesajları ben atmadım" gibi bir savunma yapamayacaktır.

Öncelikle teşekkür ederim hocam. Daha tam içeriği ben öğrenmedim ama tahmin yolu ile gidiyorum. Çünkü kendisi mesajlarında bu gibi şeylerden şikayetçi olduğunu söylemişti. Uzaklaştırma kararı daha gelmediği için sadece telefon yolu ile bilgi aldım. Daha imza atmak için çağırılmadım. Olay Telegram ve WhatsApp üzerinden oldu. WhatsApp üzerinden olan olayda birden fazla tanımadığım kişiden tehdit hakaret küfür alay içerikli mesajlara maruz kaldım. Örneğin kız resmimi anneme göstermiş ve annesi de teröriste benzediğimi söylemiş. Babası da bana yabancı numara ile zorla ulaşmaya çalışıp küfürler etti. Ve bakın şunu söyleyim ben numaramı kız hariç kimseye vermedim göstermedim. Sağda solda illegal yollarla bile çıkabilecek bir numaram yoktu. Mesaj listesinde bile sadece kız vardı. Anneme babama bile o numarayı vermemişken bir anda her şeyi bilir ve her şeyden gayet haberdar bir şekilde kızı tehdit etmişsin o zaman kendini al şuradan s... Git, ne g...zekalı adamsın tarzında mesajlar almaya başladım. Bir anda doğrulama kodları ve yabancı numaralardan uygunsuz şekilde mesajlar geldi. Ve hala daha gelmeye devam ediyor. E postam ve WhatsApp bunlarla dolu. Normal SMS olarak bile geldi. WhatsApp'ı kaç kere sildiğim halde hala daha da gelmeye devam ediyor. Bu yabancı numaraların kaynağı tespit edilemez mi? Yazan Türk numarası da oldu. Hepsinin ekran görüntüleri var. Toplam 100-150 tane ekran görüntüsü vardır. Belki video kayıtlarını incelesem orada da 20-30 tane ses kaydı çıkar.

Hakaret konusuna gelelim, öncelikle hakaret "ön ödeme" dediğimiz bir kuruma tabii. Savcı hakaret konusunda suçun işlendiğine kanaat getirirse dava açmaktan önce ön ödeme yolunu işletir ve kanuna göre size bir ücret teklif eder. Bu ücret devlete ödenecek bir ücrettir. Kabul eder ve ödemeyi yaparsanız savcı hakkınızda takipsizlik kararı verir. Ancak size karşı da hakaret edildiğini söylemişsiniz, karşılıklı hakaret olduğu tespit edildiğinde kişilere ceza verilmiyor. Bu sebeple karşılıklı hakaret olduğuna kanaat getirirse savcı muhtemelen takipsizlik kararı verecektir, ön ödemeye gitmeden.

Bu kısımı tam anlayamadım. Karşı taraf itibarımı zedeleyecek ailevi küfürler etmiş olsa bile bende buna karşılık vermiş olsam bile yine de iki tarafta eşit şekilde ceza almıyor mu? Karşı taraf itiraf etmiş ve sinirle yazdım söyledim demiş. Sinirle yazmış olması bu durumu değiştirmiyor diye biliyorum.

Tehdit meselesine gelelim. Tehdit konusunda ister karşılıklı olsun isterse tek taraflı olsun fark etmez, bu konuda soruşturma yürütülür. Öyle hakaret suçundaki gibi ön ödeme veya karşılıklı olması halinde ceza verilmemesi durumu yok. Bu yüzden ister tek taraflı olsun ister karşılıklı olsun savcı soruşturmayı yürütmeye, delil toplama, ifade almaya vs. devam eder. Ancak anlattıklarınızdan anladığım şey sanırım olayda söz konusu olan tehdit suçu TCK m.106/1 kapsamında kabaca basit tehdit dediğimiz hali mevcut. Tehdit suçunun bu hali uzlaşma kapsamında. Savcı soruşturma neticesinde eğer tehdit suçunun işlendiğine kanaat getirirse hemen dava açmak yerine dosyayı uzlaştırma bürosuna göndermek zorunda. Uzlaştırma bürosuna gönderildikten sonra dosyaya bir tane uzlaştırmacı atanır ve uzlaştırmacı dosyanın taraflarına ulaşarak sizleri uzlaştırmaya çalışır. Eğer uzlaşırsanız savcı takipsizlik kararı verir. Uzlaşamazsanız ceza davası açılır.

Ben de tehdit etmiştim ancak kendisini bastırmak yani kendimi korumaya almak göz korkutmak için etmiştim de yine de suç olmadığı anlamına gelmiyor sanırım. Karşı taraf ise şu kadar adam toplayacağız seni de s...ğiz tarzında ve bulunduğum ile gelip resimlerimi tecavüzcü olarak asmakla tehdit ediyordu. Ayrıca ben seni yaymam ama seni yayacak insanlar da var diye tehdit etmişti. Bunların da yine ekran görüntüleri mevcut.

Ben en çok şunu merak ediyorum. Bana panellemiş hakkımda iş başvurları yapmış ve hastanelerden randevu almış diye suç atmış. Bunu da arkadaşlarından birisinin VPN ile girip yaptığını düşünüyorum. Ve benim bunu yapmadığımı kanıtlamak için savunmam lazım mı bilmiyorum.

Ben iki tarafta suçlu olduğu için uzlaşmak isteyeceklerini düşünüyorum. Bahsettiğim durum için sizce şikayete devam edip iki tarafında ceza alacak olması mantıksız bir davranış olmaz mı? Karşı taraf belirttiğine göre babası memurdu. Kendisininde yurt dışına çıkma gibi niyeti vardı vize alarak. İki tarafında sicili kirlenmesin sildiremeyiz olay uzamasın kendi aramızda kapatalım dediğim zaman sıkıntı yok neyse parası veririz tarzında açıklaması da mevcut olunca acaba tanıdık devreye sokup kendini mi aklamaya çalışacak doğrusu anlamadım.

Öncelikle ifade vermeden önce karakoldaki polislerle konuşun ve karşı tarafın ifadesini okumak istediğinizi belirtin. Bu sizin hakkınız. Maalesef avukatınızın olmadığı senaryoda polisler bazen bu konuda yardımcı olmayabiliyorlar, avukatınız olduğu senaryoda zaten kendisi sizin ifadenizden önce her türlü belgeyi inceledikten sonra sizinle ön görüşme yapıp ondan sonra ifadeye geçiyorsunuz.

Elinizdeki delilleri ister bir çıktı haliyle ister CD ile sunun fark etmez. Çıktı ile sunacaksanız karakolda polislere teslim edebilirsiniz veya genel itibarıyla adliyede bir soruşturma dosyası oluşturulacak ve oluşturulduktan sonra doğrudan adliyeye gidip o dosyaya çıktıları veya CD gibi dijital materyalleri sunabilirsiniz.

Şikayet önce kolluk (polis) aracılığıyla yapıldıysa maalesef hemen adliyede soruşturma dosyası oluşturulmuyor. Polis ifadeleri alıp savcıya gönderdikten sonra soruşturma dosyası oluşturuluyor. Bu da ortalama 1 ay içerisinde gerçekleşebilir. Ancak ilk şikayet doğrudan adliyede yapıldıysa, yani doğrudan savcılığa yapıldıysa hemen soruşturma dosyası oluşturulmuştur. Dolayısıyla elinizdeki delilleri doğrudan adliyede soruşturma dosyasına sunabilirsiniz.

Delilleri olduğu gibi sunun. Delillere yönelik açıklama yapmak isterseniz, sunma şeklinize göre eğer adliyede sunacaksanız bir dilekçe ile sunun ve açıklamalarınızı o dilekçede yapın, eğer karakolda sunacaksanız açıklamalarınızın karakoldaki ifadede yazıyor olmasına dikkat edin.

İfadeye çağırılmadan önce tüm kanıtları toplayıp öyle mi gitmem mantıklı olur hocam? Ama ne ile suçlandığımı da bilmiyorum. İfadeye göre kanıtlarımı sunmak istemekte art niyetli gibi mi gösterir onu da bilmiyorum. Direkt ifadeye çağırıldığım gibi okuyup ifade versem ilk defa ifadeye gittiğim için ne söyleyeceğimi bile şaşırıp ifade bile veremeyedebilirim. Kendim çıktı alıp sunsam daha iyi gibi olur diye düşünüyorum. Benim cihazlarımın toplanması gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Karşı taraf birkaç günlüğüne belki telefonsuz kalırım ama telefonu bırakıyorum deyip engelleyip gitmişti. Bazı konuşmaların olduğu ekran görüntülerinde Samsung kullanırken navigasyon çubuğu ve durum çubuğunu gizle aktif olduğu için maalesef saat gözükmemiş kırpılmış gibi gözükmesi sorun yaratır mı? Bu bahsettiğim durum sadece 4-5 ekran görüntüsünde olmuş. Diğerlerinde gözüküyor. Diğer geçmiş konuşmaları da ekran görüntüsü olarak eklemem doğru olur mu?

Elimde bazı yarım yamalak sohbet aktarımları var ve burada söylediği şeyler duruyor. Telegram'ın sohbeti iki taraf içinde sil seçeneği sağ olsun ve kendisinin hesabı da kapatıp çekilmesi biraz karışık hale getirdi durumu. Karşı tarafın avukatı var mı bilmiyorum ama karşı tarafın avukatının olması suçlardan suçu olduğu halde aklanacağı anlamına gelmiyordur umarım. Çünkü kendim barodan çağıracağım karşı taraf kimleri şahit olarak gösterdi onlarla bile birebir diyaloğum olmadığı ve tanımadığım halde böyle bir şeye şahitlik etmesi de ne kadar doğru bilmiyorum. Kafam çok karıştı.

Şu hakkında 3 konudan şikayet ver dediği ne acaba onu anlamadım. Karşı taraf olay büyümesin diye tehditi falan katmak istemeyip sadece beni sağa sola yaydı ve adıma şunları yapmış çevremi de rahatsız etmiş deyip çekilip gitti mi bilmiyorum. Ben olayı karşılıklı olduğunu söyledim yapay zekâ bile o kadar diyalogtan en az 5-6 tane suç saydı. İfade birden fazla mı bilmiyorum ama sorduğum yerde tek bir monitörde tek bir sayfa dolusu bir şey yansıyordu onu anlamadım.

Karşı taraf uzlaşmayı kabul etmek zorunda değil.

Sizin şu cümle ile karşı tarafın dediği şeyleri düşündükten sonra bir korku geldi çünkü adaletli geçmeyecek bir duruşma olacakmış gibime geliyor. Karşılıklı şu kadar şeyin olduğu bir yerde kim olsa siz de olsanız uzlaşma teklif eder hatta belki şikayetçi bile olmazdınız diye düşünüyorum. Şu neyse parasını veririz mevzusunu rüşvet suçundan sayarlar mı diye düşünüyorum şu an.

Son düzenleme:
Öncelikle teşekkür ederim hocam. Daha tam içeriği ben öğrenmedim ama tahmin yolu ile gidiyorum. Çünkü kendisi mesajlarında bu gibi şeylerden şikayetçi olduğunu söylemişti. Uzaklaştırma kararı daha gelmediği için sadece telefon yolu ile bilgi aldım. Daha imza atmak için çağırılmadım. Olay Telegram ve WhatsApp üzerinden oldu. WhatsApp üzerinden olan olayda birden fazla tanımadığım kişiden tehdit hakaret küfür alay içerikli mesajlara maruz kaldım. Örneğin kız resmimi anneme göstermiş ve annesi de teröriste benzediğimi söylemiş. Babası da bana yabancı numara ile zorla ulaşmaya çalışıp küfürler etti. Ve bakın şunu söyleyim ben numaramı kız hariç kimseye vermedim göstermedim. Sağda solda illegal yollarla bile çıkabilecek bir numaram yoktu. Mesaj listesinde bile sadece kız vardı. Anneme babama bile o numarayı vermemişken bir anda her şeyi bilir ve her şeyden gayet haberdar bir şekilde kızı tehdit etmişsin o zaman kendini al şuradan s... Git, ne g...zekalı adamsın tarzında mesajlar almaya başladım. Bir anda doğrulama kodları ve yabancı numaralardan uygunsuz şekilde mesajlar geldi. Ve hala daha gelmeye devam ediyor. E postam ve WhatsApp bunlarla dolu. Normal SMS olarak bile geldi. WhatsApp'ı kaç kere sildiğim halde hala daha da gelmeye devam ediyor. Bu yabancı numaraların kaynağı tespit edilemez mi? Yazan Türk numarası da oldu. Hepsinin ekran görüntüleri var. Toplam 100-150 tane ekran görüntüsü vardır. Belki video kayıtlarını incelesem orada da 20-30 tane ses kaydı çıkar.

Bu kısımı tam anlayamadım. Karşı taraf itibarımı zedeleyecek ailevi küfürler etmiş olsa bile bende buna karşılık vermiş olsam bile yine de iki tarafta eşit şekilde ceza almıyor mu? Karşı taraf itiraf etmiş ve sinirle yazdım söyledim demiş. Sinirle yazmış olması bu durumu değiştirmiyor diye biliyorum.

Ben de tehdit etmiştim ancak kendisini bastırmak yani kendimi korumaya almak göz korkutmak için etmiştim de yine de suç olmadığı anlamına gelmiyor sanırım. Karşı taraf ise şu kadar adam toplayacağız seni de s...ğiz tarzında ve bulunduğum ile gelip resimlerimi tecavüzcü olarak asmakla tehdit ediyordu. Ayrıca ben seni yaymam ama seni yayacak insanlar da var diye tehdit etmişti. Bunların da yine ekran görüntüleri mevcut.

Ben en çok şunu merak ediyorum. Bana panellemiş hakkımda iş başvurları yapmış ve hastanelerden randevu almış diye suç atmış. Bunu da arkadaşlarından birisinin VPN ile girip yaptığını düşünüyorum. Ve benim bunu yapmadığımı kanıtlamak için savunmam lazım mı bilmiyorum.

Ben iki tarafta suçlu olduğu için uzlaşmak isteyeceklerini düşünüyorum. Bahsettiğim durum için sizce şikayete devam edip iki tarafında ceza alacak olması mantıksız bir davranış olmaz mı? Karşı taraf belirttiğine göre babası memurdu. Kendisininde yurt dışına çıkma gibi niyeti vardı vize alarak. İki tarafında sicili kirlenmesin sildiremeyiz olay uzamasın kendi aramızda kapatalım dediğim zaman sıkıntı yok neyse parası veririz tarzında açıklaması da mevcut olunca acaba tanıdık devreye sokup kendini mi aklamaya çalışacak doğrusu anlamadım.

İfadeye çağırılmadan önce tüm kanıtları toplayıp öyle mi gitmem mantıklı olur hocam? Ama ne ile suçlandığımı da bilmiyorum. İfadeye göre kanıtlarımı sunmak istemekte art niyetli gibi mi gösterir onu da bilmiyorum. Direkt ifadeye çağırıldığım gibi okuyup ifade versem ilk defa ifadeye gittiğim için ne söyleyeceğimi bile şaşırıp ifade bile veremeyedebilirim. Kendim çıktı alıp sunsam daha iyi gibi olur diye düşünüyorum. Benim cihazlarımın toplanması gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Karşı taraf birkaç günlüğüne belki telefonsuz kalırım ama telefonu bırakıyorum deyip engelleyip gitmişti. Bazı konuşmaların olduğu ekran görüntülerinde Samsung kullanırken navigasyon çubuğu ve durum çubuğunu gizle aktif olduğu için maalesef saat gözükmemiş kırpılmış gibi gözükmesi sorun yaratır mı? Bu bahsettiğim durum sadece 4-5 ekran görüntüsünde olmuş. Diğerlerinde gözüküyor. Diğer geçmiş konuşmaları da ekran görüntüsü olarak eklemem doğru olur mu?

Elimde bazı yarım yamalak sohbet aktarımları var ve burada söylediği şeyler duruyor. Telegram'ın sohbeti iki taraf içinde sil seçeneği sağ olsun ve kendisinin hesabı da kapatıp çekilmesi biraz karışık hale getirdi durumu. Karşı tarafın avukatı var mı bilmiyorum ama karşı tarafın avukatının olması suçlardan suçu olduğu halde aklanacağı anlamına gelmiyordur umarım. Çünkü kendim barodan çağıracağım karşı taraf kimleri şahit olarak gösterdi onlarla bile birebir diyaloğum olmadığı ve tanımadığım halde böyle bir şeye şahitlik etmesi de ne kadar doğru bilmiyorum. Kafam çok karıştı.

Şu hakkında 3 konudan şikayet ver dediği ne acaba onu anlamadım. Karşı taraf olay büyümesin diye tehditi falan katmak istemeyip sadece beni sağa sola yaydı ve adıma şunları yapmış çevremi de rahatsız etmiş deyip çekilip gitti mi bilmiyorum. Ben olayı karşılıklı olduğunu söyledim yapay zekâ bile o kadar diyalogtan en az 5-6 tane suç saydı. İfade birden fazla mı bilmiyorum ama sorduğum yerde tek bir monitörde tek bir sayfa dolusu bir şey yansıyordu onu anlamadım.

Sizin şu cümle ile karşı tarafın dediği şeyleri düşündükten sonra bir korku geldi çünkü adaletli geçmeyecek bir duruşma olacakmış gibime geliyor. Karşılıklı şu kadar şeyin olduğu bir yerde kim olsa siz de olsanız uzlaşma teklif eder hatta belki şikayetçi bile olmazdınız diye düşünüyorum. Şu neyse parasını veririz mevzusunu rüşvet suçundan sayarlar mı diye düşünüyorum şu an.

Kendinizi şimdiden kötü senaryolara sokmayın hocam. Uzlaşmayı reddetmesi birilerine güvendiği veya sürecin adaletsiz ilerleyeceği anlamına gelmez. “neyse parasını veririz” sözü de tek başına rüşvet sayılmaz; mesajı bağlamıyla saklayıp süreci beklemeniz yeterli.

Kendinizi şimdiden kötü senaryolara sokmayın hocam. Uzlaşmayı reddetmesi birilerine güvendiği veya sürecin adaletsiz ilerleyeceği anlamına gelmez. “neyse parasını veririz” sözü de tek başına rüşvet sayılmaz; mesajı bağlamıyla saklayıp süreci beklemeniz yeterli.

Annesi de bizim adalet bakanlığında çok üst düzey tanıdıklarımız var diye telefonda söyleyince o yüzden demiştim. O zaman reddetse benim ceza alacağıma güvenerek sanırım böyle bir şey yapmaya çalışıyor gibi.

Annesi de bizim adalet bakanlığında çok üst düzey tanıdıklarımız var diye telefonda söyleyince o yüzden demiştim. O zaman reddetse benim ceza alacağıma güvenerek sanırım böyle bir şey yapmaya çalışıyor gibi.

Bu tür “üst düzey tanıdık” lafları genelde göz korkutmak için söylenir hocam. Uzlaşmayı reddetmesi sizin ceza alacağınız anlamına gelmez, kararı tanıdıklar değil dosyadaki deliller belirler. Mesajı saklayıp sakin şekilde süreci bekleyin.

@Dagster3532 size karşı gerçekleştirilen eylemler nedeniyle siz de şikayetçi olabilirsiniz. Normalde karakolda ifade verirken aynı ifade içinde de şikayetinize yönelik beyanlarınızı tutanağa geçirebilirsiniz ancak yine maalesef polisler sizi ayrı bir şekilde şikayetçi olmanız yönünde yönlendirmeye çalışabilir. Bu doğru değil ama uygulamada maalesef böyle davranabiliyorlar. Yine de ayrı bir başvuru yapıp şikayetçi olmanızda da bir zarar yok haberiniz olsun.

Karşılıklı hakarette kesin olarak ceza verilmez diye bir kural yok ama uygulamada böyle davranıyorlar. Kanunda da geçiyor bu, TCK m.129/3 sebebiyle böyle yapıyorlar.

TCK m.129/3:
Ekran Görüntüsü - 2026-07-25 10-18-45.webp

Kanun açıkça emir vermiyor, "vazgeçilebilir" diyor ama uygulamada ceza vermemeyi tercih ediyorlar.

İş başvuruları, hastane randevuları vs. konularındaki iddiaları kendisi ispat etmek zorunda. İddia sahibi iddiasını ispat etmelidir. Yalnızca iddia etti diye kabul edileceği anlamına gelmiyor.

Bir tarafın avukatı var diye o taraf haklıdır diye bir kural yok.

Hakkınızda gerçekten şikayet olup olmadığını öncelikle hem sizi şikayet edenin yerleşim yerinin bağlı olduğu hem de sizin yerleşim yerinizin bağlı olduğu adliyeye gidip savcılık ön bürodan T.C. kimlik numaranız ile kendinizi sorgulayıp öğrenebilirsiniz. Ancak şikayet kolluk (polis) aracılığıyla yapıldıysa henüz polis adliyeye evrak göndermediği için soruşturma dosyası oluşturulmamış da olabilir. Bu senaryoda ise beklemek dışında başka çareniz yok.

Gerek hakkınızdaki şikayetin/şikayetlerin detaylarını öğrendiğinizde bunun içeriğini gerekse de elinizdeki delillerin içeriğini zamanı geldiğinde avukatınızla değerlendirip hukuki destek almanız daha sağlıklı olur.

Tekrar geçmiş olsun.