user427696a 12

Başarılı
Yazıyı üslup ve Türkçeyi düzeltsin diye yapay zekâ kullandım ondan yazılar biraz robot gibi.

Bisikletimde Shimano U4000 1x9 vites sistemi bulunuyor. Sanırım arka aktarıcı kulağı hafif yamuldu ve ilk başta sadece 2. viteste ses problemi yaşıyordum. Daha sonra vites ayarı da bozulunca kendim düzeltmeye çalıştım ancak durum daha da kötü hale geldi.

Başlangıçta yalnızca vites düşürürken sorun vardı. Bunu düzeltmeye çalışırken neredeyse ayarlanabilecek her yere müdahale ettim. L, H ve B vidalarıyla (b vidasının adını tam bilmiyorum, aktarıcının konumunu ayarlayan vida olduğunu öğrendim), ayrıca hem vites kolundaki hem de tel gerginliği ayarlarındaki ayarlarla uğraştım.

Şu anki durum şu şekilde:

• 4. ve 5. viteslerde zincir sürtme sesi geliyor.
  • 3. viteste, arka aktarıcının alt kısmı 1. rubleye sürtmeye başlıyor.
  • Bunu düzeltmek için tel gerginliğini artırdığımda 6, 7 ve 8. viteslerde "çıt çıt" şeklinde ses oluşuyor, 9. viteste ise zincir belirgin şekilde sürtüyor.
  • Teli tekrar gevşettiğimde üst vitesler düzeliyor ancak bu sefer 3, 4 ve 5. viteslerde sorun geri geliyor.
  • Arka aktarıcı sürtmesin diye b vidasını ayarlayıp alt makaranın 1. rubleden biraz daha aşağıda durmasını sağladığımda ise farklı sesler oluşuyor ve yine 6, 7, 8 ve 9. vitesler bozuluyor.

İnternette izlediğim vites ayarı videolarının çoğu sadece L ve H vidalarının ayarlanmasını anlatıyor ancak benim sorunumda bunlar işe yaramıyor. Bulunduğum bölgede gidebileceğim bir bisikletçi de yok, bu nedenle her şeyi kendim çözmek zorundayım.

Bu ayarlardan pek anlamıyorum ve son iki gündür toplamda 6-8 saat uğraşmama rağmen bir sonuca ulaşamadım. Acaba aranızda bu konuda yardımcı olabilecek veya nasıl ilerlemem gerektiğini söyleyebilecek biri var mı?

Şimdiden teşekkür ederim.

L, h vidaları ve gerginlik ile olmuyorsa ya siz yapamadınız ya da aktarıcıda sorun var. Dediğiniz gibi zaten aktarıcı yamulmuşsa sorun tüm sorunlar ondan kaynaklanıyordur büyük ihtimal.

Arka aktarıcı hasar aldığı zman da sadece 2.vites bozulmuştu tekrar hasar almadı ancak ayarlar karıştı ve bu duruma geldi ayar olarak b vidası ve vites kolundaki ayar ile de oynadım biraz sanırım sürtme onunla alakalı olabilir ama doğru ayarı yapmam yani b vidası ve vites kolundaki ayarıda gösteren bir video bulamadım ve kendim yapayım derken bu berbat hale getirdim.