creazy

Başarılı
Arkadaşlar selam,

Birkaç gündür Proton Drive (1 TB) kullanıyordum ancak aylık 250 TL (yıllık 3.000 TL) ödeme yapmak bütçemi zorlar. Sonuçta sadece bulut değil. Discord Nitro, diğer faturalar, diğer abonelikler, kişisel harcamalar vesaire derken her ay sabit yüksek bir gider çıkıyor. Bu yüzden Proton aboneliğimi iptal etme kararı aldım.

Bunun yerine elimde zaten yıllık 300-350 TL gibi çok uygun bir fiyata kullandığım Lifebox (100 GB + 250 GB paketler) üyeliğim var. Ayrıca fiziksel yedekleme için yeni bir 960 GB SATA SSD aldım, kenarda USB belleğim de var.

Arşivimdeki fotoğraf ve videoların büyük çoğunluğu benim için çok kritik/gizli veriler değil. Standart anı fotoğrafları. Lifebox'ın bunları taraması veya sunucularında tutması benim için sorun teşkil etmiyor.

Ancak azınlıkta olan bazı özel/önemli dosyalarım var. Bunları Lifebox'ın veya 3. şahısların görmesini istemiyorum.

Bu "önemli azınlık" için şöyle bir yöntem izlesem olur mu?

Özel dosyaları WinRAR ile arşivleyeceğim.
Şifreyi kafadan değil, Bitwarden ile oluşturduğum 20+ haneli, karmaşık (sayı, sembol, büyük-küçük harf içeren) bir şifre yapacağım.
Bu şifreli RAR dosyasını Lifebox'a atacağım.

Bu kadar karmaşık şifreli bir RAR dosyasının kırılma ihtimali var mıdır?

Fikirlerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler. Saygılar.

Pek kırılmaz diye biliyorum ama bu WinRAR'ı Lifebox atmak yerine PC de veya bir flashda tutmak daha mantıklı olmaz mı?

Hocam zaten o azınlık dosyalar USB bellekte duruyor. Olur da USB bellek kaybolur ya da bir şey olursa diye, USB bellekteki dosyaları WinRAR yapıp hem SSD'ye hem de Lifebox'a atmayı düşünüyorum. Çünkü 1 ay önce 256 GB'lık USB belleğim kaybolmuştu. O kaybolunca yeni USB bellek almak zorunda kaldım. Bu yüzden kendimi garantiye almak istiyorum, o açıdan söylüyorum hocam.

Rar içerisini böyle bir şifre ile hiç bir bulut göremez için rahat olsun. Önemli verileri de 3-2-1 yöntemi ile yedeklemeyi unutma.