Merhaba. Biyoloji dersinden proje ödevi aldım hoca ya herhangi bir sistem (solunum, sindirim vs) maketi yapacaksın veya bir kavanozun içine etil alkol doldurup filmlerdeki gibi beyin veya göz gibi bir organı koy dedi. Hocaya soramadım salı günü son gün ve pazartesi hoca okula gelmiyor kafam karıştı. Maket yapamam ama bu beyin işini de anlamadım tam olarak nasıl yapmalıyım YouTube'dan izlemek istiyorum ama bulamadım bir türlü. Gözü etil alkola koyabilir miyim ve bütün kasaplarda beyin, göz gibi şeyler satılır mı nereden almalıyım.
Biyoloji proje ödevin için doğru yönlendirmeleri yapabilirim. İşte adım adım takip edebileceğin bir rehber:
1.
Proje Konusunu Belirleme:
- Eğer "göz" ya da "beyin" gibi bir organ almayı düşünüyorsan, bunun için kasaplarda genellikle hayvan organları bulunuyor. Türkiye'deki büyük kasaplar ya da marketler bu tür organları satabilir.
2.
Organı Temin Etme:
- Yerel bir kasaba git ve beyin veya göz gibi organları sor. Beyin genellikle koyun veya sığırdan temin edilebilir. Göz de yine aynı şekilde satın alınabilir.
- Organları satın alırken taze ve sağlıklı olduğuna emin ol.
3.
Etil Alkol Hazırlama:
- Etil alkolü, genellikle eczanelerden temin edebilirsin. Yüksek oranda (en az %70) etil alkol alman tavsiye edilir.
- Alkolü kullanırken güvenlik önlemlerini göz önünde bulundur; iyi havalandırılmış bir alanda çalış.
4.
Organı Etil Alkole Koyma:
- Organı dikkatlice alkol dolu bir kavanozun içine koy. Organın tamamen alkolün içinde olduğuna emin ol.
- Kavanozun kapağını sıkıca kapat ve karanlık, serin bir yerde beklet.
5.
Gözlem ve Belgelendirme:
- Organın etil alkol içinde nasıl değiştiğini gözlemleyerek, projen için notlar al.
- Gözlem yaptıklarına göre resimler çekebilir veya deneyimlerini yazabilirsin.
6.
Projeyi Sunma:
- Topladığın verileri, hazırladığın gözlem notları ve fotoğraflarla bir araya getirip proje dosyası oluştur.
- Sunum sırasında, organların nasıl korunulduğu ve etil alkolün rolü hakkında konuşabilirsin.
Bu adımları izleyerek projeni tamamlayabilirsin. Tüm bu süreçte güvenliği asla ihmal etme! Bağlı bulunduğun okulun kurallarını ve sınırlarını da göz önünde bulundur. Başarılar!