- Makaleler
- 1
Öncelikle hepinize selamlar
Öncelikle dizi ustası değilim ve hiç anime izlemedim. Ve bu diziyi de animeden saymıyorum zaten. Bu konu tamamen kişisel görüşler.
Her neyse geçen günlerde Arcane Subreddit'indeki bir yorumuma "Bro I think Blue Eye Samurai has a better story." diye bir yorum geldi ve ben de hadi bakalım izleyelim diye dün gece saat 11 sularında başladım ve sabah 6 sularında bitirdim. Genelde bir dizinin ilk bölümünü seversem o diziyi tek oturuşta bitirmem aşırı mümkün. Her neyse ben hala adamın yorumuna katılmıyorum Arcane'in bendeki üstünlüğünü geçebilecek dizi varlığı olduğunu sanmıyorum. Neyse ama yine de dizi rahatça 7/10 verebileceğim bir dizi. Fragmanını buraya bırakıyorum:
Öncelikle dizi sürükleyici ve izlerken insanı içine çeken bir dizi, pek mantık aramadım çok mantık ararsanız batabilir gözünüze ama bana dokunmadı. Dizi kendi içinde çelişmesin yeter. Ama rahatça diyebilirim ki Netflix elinden çıkan sayılı güzel içeriklerden biri. İzlemediyseniz kesinlikle izleyin derim.
Blue Eye Samurai 1633 sonrası doğan Mizu adı verilen ve annesinin intikamını almaya yemin eden bir adamın hikayesini anlatıyor. Bu Mizu dediğimiz kişi cidden ilginç sırlara sahip ve dizi boyunca bunlar ortaya çıkıyor. Ustaca kılıç kullanan ve tanıdığı insanlar tarafından şeytan/hortlak diye nitelendirilen Mizu sosyal hayattan da dışlanmış biri. Sebebi ise Japonya'da çok nadir görülen mavi ve yuvarlak gözlü olması. Bu onu ayrı yapıyor fakat insanlar bunu kusur, utanç kaynağı olarak görüyor. Dizinin teması kimlik arayışı, intikam ve toplumsal yaşantılar diyebilirim. Dizi 18+ zatem ama çok bariz 15-16 yaşın altında izlenecek bir yapım değil. Çok açık sahnesi var. Çok... Genel bir anlatım yapmış olmakla beraber spoiler vermemek adına detaylı anlatım için şuraya buyur edeyim sizleri:
Dizi dediğim gibi Mizu adı verilen karakteri merkeze alıyor. Dizide Mizu'nun babası o dönemde Japonya'daki 4 Batılıdan biri ve annesi ise bir fahişe sayılır. Melez kanlı olması sebebiyle insanlar onu şeytan olarak görmektedir. Mavi ve yuvarlak gözü onu hemen ele vermektedir. Çocukluktan beri zorbalanan ve aranan biri sayılır. Bir kaç kritik nokta var hepsini yazmıyorum ama sadece dizinin gidişatı Mizu'nun bildiklerinin gerçeklik açısından sorgulanabilir olduğunu gösteriyor. Bizim de bilgimiz az sadece 2. sezonda bazı doğru bildiklerimiz yanlış olabilir. Her neyse Mizu aslında bir kız ama kadınlığını saklaması söyleniyor o da hep saklıyor. Kadın olduğunu bilen çok az kişi var. Kadın olduğunu bilip yaşayan daha da az kişi var 
Mizu dizide görmediğimiz bir zamanda 4 adamdan birini öldürüyor. Sırada Fowler var. Ve hikaye bunu temel alıyor. İlk bölümde bir dojoya Fowler'ı koruyan adamı bulmak için gidiyor ve dojodaki herkesi yeniyor. Bunlardan biri de Taigen denen kişi, Mizu ile hemşeri sayılır. Aynı köyde büyüdüler ama Taigen çocukken Mizu'yu zorbalayanlardan biriydi. Bu Taigen çok büyük bir samuray ve usta biri. Mizu onu da yenince onuru kırılmış olarak hissediyor ve o da Mizu'nun peşinden intikam için gidiyor. Aynı biçimde Fowler'ı aradığını öğrenince onu koruyan adam Heiji peşine 4 usta suikastçı takıyor Mizu'nun. Mizu bunları yeniyor ama ağır yaralanıyor. Sonra Taigen bunla düello sözleşmesi imzalıyor ve Mizu'nun ölmemesi lazım çünkü onu öldüren o olmalı. Bu yüzden de Taigen sürekli Mizu'yu koruyor. Bir de Ringo var, çok sevmesem de sempatik biri. Bir yarışmayı kazanması sonrası tuttuğu bir işte başarılı olmak istiyorum dileği gerçek olmaya başlıyor. Mizu'nun çırağı olarak süreki ona yardımcı oluyor. Ama ciddi yardımcı oluyor bazen. Hayatını kurtarıyor Mizu'nun. Bi de Akemi var, pek detaylı anlatsam mı bilemedim. Olaylara etkisi var, Taigen'a aşık ve Taigen ona aşık ama son anda fırsatı varken Taigen'ı geri çeviriyor. Taigen uğruna genel eve düşen kadın neden son anda vazgeçer ki? Onun dışında karakterlerde Mizu'nun ustası sayılabilecek Kılıç Baba (Sword Father/ Master Eiji) var. İyi bir karakter. Fowler'ı buluyor Mizu ama binbir zorlukla ve en sonda Taigen'ın hayatını kurtarmak için öldürmüyor ve öldürme işini daha sonra hallediyor. Ha yine öldürmüyor ama onu boş verin. Shogun ailesi var, Japonya'nın kraliyeti. Fowler denen adam bunları devirmek ve Japonya'yı Batıya açmak istiyor. Sömürgeleştirmek gibi gibi... Bunun üzerine de epey olaylar gelişiyor. Daha da detay verince özet olmaktan çıkıyor. Unuttuğum çok şey olabilir saat gece 3 şuan
Mizu dizide görmediğimiz bir zamanda 4 adamdan birini öldürüyor. Sırada Fowler var. Ve hikaye bunu temel alıyor. İlk bölümde bir dojoya Fowler'ı koruyan adamı bulmak için gidiyor ve dojodaki herkesi yeniyor. Bunlardan biri de Taigen denen kişi, Mizu ile hemşeri sayılır. Aynı köyde büyüdüler ama Taigen çocukken Mizu'yu zorbalayanlardan biriydi. Bu Taigen çok büyük bir samuray ve usta biri. Mizu onu da yenince onuru kırılmış olarak hissediyor ve o da Mizu'nun peşinden intikam için gidiyor. Aynı biçimde Fowler'ı aradığını öğrenince onu koruyan adam Heiji peşine 4 usta suikastçı takıyor Mizu'nun. Mizu bunları yeniyor ama ağır yaralanıyor. Sonra Taigen bunla düello sözleşmesi imzalıyor ve Mizu'nun ölmemesi lazım çünkü onu öldüren o olmalı. Bu yüzden de Taigen sürekli Mizu'yu koruyor. Bir de Ringo var, çok sevmesem de sempatik biri. Bir yarışmayı kazanması sonrası tuttuğu bir işte başarılı olmak istiyorum dileği gerçek olmaya başlıyor. Mizu'nun çırağı olarak süreki ona yardımcı oluyor. Ama ciddi yardımcı oluyor bazen. Hayatını kurtarıyor Mizu'nun. Bi de Akemi var, pek detaylı anlatsam mı bilemedim. Olaylara etkisi var, Taigen'a aşık ve Taigen ona aşık ama son anda fırsatı varken Taigen'ı geri çeviriyor. Taigen uğruna genel eve düşen kadın neden son anda vazgeçer ki? Onun dışında karakterlerde Mizu'nun ustası sayılabilecek Kılıç Baba (Sword Father/ Master Eiji) var. İyi bir karakter. Fowler'ı buluyor Mizu ama binbir zorlukla ve en sonda Taigen'ın hayatını kurtarmak için öldürmüyor ve öldürme işini daha sonra hallediyor. Ha yine öldürmüyor ama onu boş verin. Shogun ailesi var, Japonya'nın kraliyeti. Fowler denen adam bunları devirmek ve Japonya'yı Batıya açmak istiyor. Sömürgeleştirmek gibi gibi... Bunun üzerine de epey olaylar gelişiyor. Daha da detay verince özet olmaktan çıkıyor. Unuttuğum çok şey olabilir saat gece 3 şuan
Bölüm 1: 10 üzerinden 9. Çok diyecek bir şey yok. Karakterlerin tanıtımından hikayenin işleyişine kadar muhteşem.
Bölüm 2: 10 üzerinden 8. Güzel bir bölümdü. Aksiyonu bol.
Bölüm 3: 10 üzerinden 7. Yine güzeldi, sadece hikayenin kurgusu zayıflamaya başlıyor burada biraz. Bu bölümde Taigen ile Mizu arasındaki ilişki şekilleniyor ve Mizu'nun zekasını görüyoruz.
Bölüm 4: 10 üzerinden 6. Aslında bölüm hikayeyi işleyişi nedeniyle güzel, yoksa çok sade. Ve ağırlıklı olarak açık sahnelerle dolu, ya pek sevmiyorum öyle olunca.
Bölüm 5: 10 üzerinden 10. Mizu'nun geçmişini Ronin hikayesi ile benzerlikleri ile anlatan mükemmel bir bölüm. Mizu'nun evliğini konu alan geçmişi ile şuanını çok iyi harmanlamış bir bölüm. Aşırı iyiydi. Mizu'nun gerçek yüzünü de gördüğümüz bir bölümdü.
Bölüm 6: 10 üzerinden 8. Mantıksal hatalara takılmazsanız (ölmesi gerektiği gibi) çok iyi bölüm. Yaşadıklarının sürekli kendisini takip etmesi ve hedefine o kadar yakın olmasına rağmen son anda Taigen'ı kurtarmayı seçmesi çok iyiydi.
Bölüm 7: 10 üzerinden 7. Kalite biraz düşüyor burada. Evet izleniyor ama düşmeye başlıyor. Mizu ile Taigen'ın güreş sahnesi çok garipti. Taigen niye bi an Mizu'ya yükseldi abi onu erkek sanıyordu. Allah Allah ya...
Bölüm 8: 10 üzerinden 5. Daha aksiyon beklerdim, evet merak uyandırıyor. Bol bol ama bu merak bölümün sonunda puf oluyor. Karakterler bir anda 7 bölümdür uğraştıkları çabalarına ihanet eder gibi oluyor. Ulan Mizu Fowler'ı öldürmek için koca şehri yaktı ama en sonda iki lafına kanıp kesmedi. Akemi ise abi madem senin için sorun değildi ne diye 7 bölüm Taigen diye ağlandın. Karakter gelişimi olur ama bu kadar da hızlı olmasın. Mizu güzel güzel giderken bir anda batırmış gibi oldu. Ya aslında iyi bölüm de adam full 2. sezona göre yazmışlar.
Genel Notum: 10 üzerinden 7. Karakterlerin hikayeleri olsun, animasyon stili ve çizimi olsun güzel bir dizi ama yok kıyaslanamaz abi Arcane ile. Başka bir şey Arcane. Hikayesi falan çok daha iyi Arcane'in. Ama şuna katılırım hikayeyi işleyişi ve anlatışı Arcane'nden daha iyi olabilir ama bende aynı etkiyi asla yaratmadı. Niye Arcane ile kıyaslıyorum diziye başlama sebebim çünkü Arcane ile kıyaslamaktı
Ama izleyin, kesin izleyin yani izleyin iyi dizi. Ben izlerken aşırı zevk aldım.