Yatırımcıyım diyorsunuz.
Ama sabah borsa açılmadan “bugün tahtacı ne yapar?” diye tweet bakıyorsunuz.
Akşam kapanınca da “bu ne biçim piyasa, resmen oyun oynanıyor!” diye story atıyorsunuz.

Kardeşim siz yatırımcı falan değilsiniz.
Siz sinir bozucu birer fantastik mağdur rolüne saplanmış, yatırımın yanından geçmiş, borsayı çocuk parkına çevirmiş bir ekipsiniz.
Ve ne yazık ki her düşüşte aynı nakarat:

Yok ya?
Sen borsada değil de Tombala Turnuvasında mısın?
Üç kuruşla girmişsin, eline bilanço alsan panik atak geçirirsin ama hâlâ oyundan bahsediyorsun.

Sadece Kayıp mı Var? Hemen Komplo!​

Dikkat edin, bu tayfa sadece düşüşte ortaya çıkar.
Yükselirken ses yok.
Sessizlikte RSI bile kıskanır.

Ama %3 düşüş görsün…
Anında YouTube başlığı gibi konuşurlar:

• “Yine oyun döndü!”
  • “Yatırımcıyı tuzağa çektiler.”
  • “Bu işin içinde bir iş var!”

Yahu evladım…
Bu işin içinde “bir iş” falan yok, bu işin içinde sen yoksun.
Senin analiz yok.
Sabrın yok.
Sermayen küçük, egon büyük.

Ve her kaybı "dış güçlere" bağlaman da çok komik.
Borsa senin kişisel dram sahnen değil, kimse senin stop seviyene göre kumpas kurmaz.

Cehalet = Oyun Algısı​

Bak açık konuşacağım:
Borsa sana oyun gibi geliyorsa, çünkü başka türlü açıklayacak bilgin yoktur.
Yani özetle:

“Bilmediğim şeyi şeytanlaştırayım” kafası.

Tıpkı ilk çağ insanı gibi…
Şimşek çakınca “tanrılar kızdı” derlerdi ya,
Sen de %5 düşüş görünce “tahtacı oynadı” diyorsun.

Modern çağın mağdur yatırımcısı…
Yalnızsın, bilgisizsin ama çok haklısın değil mi?

Mizah Gibi Yatırımcılar​

Bir de şu tiplere ne demeli:

• 5.000 TL ile girip “küçük yatırımcıyı eziyorlar” diye ağlayanlar…
  • Elon Musk tweet attığında “bizi yönlendiriyor” diye trip atanlar…
  • Sabahtan akşama Telegram’dan sinyal kovalayan ama “ben teknik bilirim” diyenler…

Yani sizle dalga geçmeye kalksak, mizah programı çıkar.
Ama bu trajikomediye gülmekle ağlamak arasında kalıyoruz.

Yatırım bir disiplin işidir.
Bir sistem, bir sabır, bir öğrenme yolculuğudur.
Ama siz sabırsız, sistemsiz, araştırmasız...
Ve üstüne üstlük her şeyi biliyor gibi davranıyorsunuz.

Kusura bakmayın ama siz yatırımcı değilsiniz, yatırım turisti bile değilsiniz.
Siz sadece geçerken uğrayan birer “borsa yorumcusu” olmuşsunuz.

Sert Gerçek: Borsa Size Değil, Siz Borsaya Ayak Uydurmak Zorundasınız​

Bakın…
Borsa sizin psikolojinize göre hareket etmeyecek.
Sizin sinir sisteminize göre trend çizgisi çizilmeyecek.
Sizin kaldıramadığınız dalga boylarına göre algoritma yazılmayacak.

Siz hâlâ “bu piyasa oyun” diyorsanız...
Ya çocuk parkına geri dönün, ya da öğrenmeye başlayın.

Çünkü bu piyasa, yatırımcıyı büyütür…
Ama yatırımcı gibi davranmayanı acımasızca siler.

Son Söz: Hak Edene Nezaket Borcumuz Yok​

Borsa, “bana göre değilmiş” diyenlere değil…
“Ben neyi yanlış yaptım?” diyebilenlere kazandırır.

Küçük yatırımcı değil mesele.
Küçük zihniyet.
Sorun budur.

O yüzden hâlâ kendinize oyun kurbanı hikâyeleri yazıyorsanız…
İki seçenek var:

1. Ya bırakın bu piyasayı.
  2. Ya da artık büyüyün.

Çünkü bu piyasa kimsenin duygusal gelişimini beklemez.

Mehmet bey gerçekten iyi birisi. Wikipedia'dan hayatını okumanızı tavsiye ederim. Referansı yüksek, çok deneyimli ve aynı zamanda hayatını finansa adamış birisi. Zamanında Mehmet Şimşek'in kıymetini bilmeyip Berat'ı getirdiler. Ondan sonrası zaten malum. :D
Bence de diğerlerinden zaten iyidir ama verdiği demeçler gerçeklikten biraz uzak.

Değişik bir teori olmuş. :D Ancak bir nebze olsun doğru söylüyor olabilirsiniz. Eğer bir yerlere dayandırabilecekseniz makale olarak yazmanızı öneririm. Bakarsınız 2 cümle yazıdan koca bir kitap çıkar. :D Hakikaten bu işler böyle oluyor ama.
Ben de internetten bir videoda izledim, oradan aklımda kaldı, sizlere söyledim.

Bence de diğerlerinden zaten iyidir ama verdiği demeçler gerçeklikten biraz uzak.
O kadar da olacak canım. :D Malum TÜİK verileri gerçeklikten çok uzak. E adamın önüne koyuyorlar enflasyon verilerini. Konuş diyorlar, TÜİK yeşil diyor. ENAG kırmızı diyor. Mehmet bey de ne yapsın bir şekilde konuşma yapıyor işte. Ancak gerçekten deneyimli ve iş bilir birisi. Önceki bakanlarımızın çoğunda ne deneyim vardı ne bir bilgi vardı. Örnek olarak Nebati beyi gösterebilirim sanırsam. Eski bakan Nebati bey ne demişti, "Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır." :D Bence bu dedikleri bile onun ne kadar kötü bir bakan olduğunun kanıtı. Ancak Mehmet bey öyle değil. Gerçekten deneyimli ve tahsilli birisi.

O kadar da olacak canım. :D Malum TÜİK verileri gerçeklikten çok uzak. E adamın önüne koyuyorlar enflasyon verilerini. Konuş diyorlar, TÜİK yeşil diyor. ENAG kırmızı diyor. Mehmet bey de ne yapsın bir şekilde konuşma yapıyor işte. Ancak gerçekten deneyimli ve iş bilir birisi. Önceki bakanlarımızın çoğunda ne deneyim vardı ne bir bilgi vardı. Örnek olarak Nebati beyi gösterebilirim sanırsam. Eski bakan Nebati bey ne demişti, "Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır." :D Bence bu dedikleri bile onun ne kadar kötü bir bakan olduğunun kanıtı. Ancak Mehmet bey öyle değil. Gerçekten deneyimli ve tahsilli birisi.
Tabi ki Mehmet Şimşek onlara göre 10 kat daha iyidir. Neyse devam edemeyeceğim cümleye malum. :D

Ben coinmühendisi youtube kanalını izliyordum, her önerdiğimiz proje minimum 10x yaptı diyorlardı. Her söylediklerine allah söylemiş gibi inanıyordum. Bir de baktım ki batan tavsiye videolarını siliyorlarmış. :hahaha:
Geçmiş olsun valla ne diyeyim. :D Asla birine körü körüne inanmayın. Bu şekil elemanlardan piyasada çok var. Önceki yazımda da o tür elemanlardan bahsetmiştim. Hem borsada, hem kriptoda çok fazla bu tarz eleman türedi insanların hızlı para isteği yüzünden. Coinmühendisi'ne ara sıra ben de bakıyorum. Gerçekten güzel paylaşımları var ancak tabii doğal olarak attığı da çok şey var. Bunu sadece Coinmühendisi olarak düşünmeyin. Bu tarz bütün elemanlar böyle yapıyor. Hiçbir zaman birine körü körüne inanmayın. Ben bir projeye yatırım yapmadan önce o projeyi iyice araştırıp mümkünse çalışanlarına veya sahiplerine ulaşıp beğenirsem yatırım yaparım. Size de kendi araştırmanızı yapmanızı tavsiye ederim. Bu insanlar, kendilerini izleyenlerin üşengeçliğini kullanıp böyle iddialarda bulunuyorlar. Halbuki yatırım dünyasında asla hiçbir şeye üşenmeyin. Üşenecekseniz yatırım yapmayın zaten.

Değişik bir teori olmuş. :D Ancak bir nebze olsun doğru söylüyor olabilirsiniz. Eğer bir yerlere dayandırabilecekseniz makale olarak yazmanızı öneririm. Bakarsınız 2 cümle yazıdan koca bir kitap çıkar. :D Hakikaten bu işler böyle oluyor ama.
İstanbul'da ev fiyatları gördükten sonra, düşüncelerim daha da netleşti. Normal evlere 30-60 K arası para istiyorlar :D.