Merhaba,

Hepimiz borsa piyasalarında doğru zamanda alım ve satım yapmanın ne kadar kritik olduğunu biliyoruz.
Peki ya bu süreçte en büyük yardımcımız yapay zeka (YZ) olursa? Son zamanlarda aklıma takılan bir soru var:

Hisse senedi giriş ve çıkış noktalarını belirlemede YZ'yi nasıl daha etkin kullanabiliriz?

Sadece temel ve teknik analizin klasik göstergeleriyle kalmak istemem.
YZ sistemimize Türkiye borsasındaki kritik yıllara ait tüm verileri (krizler, önemli olaylar, yükseliş dönemleri vb.) beslesem.

Buna ek olarak, borsanın duayenlerinin, ekonomistlerin ve finans uzmanlarının geçmişte yaptıkları önemli uyarıları, öngörüleri ve "ben demiştim" dedikleri kritik anlardaki yorumlarını da YZ'nin veri tabanına eklesek nasıl olur?

Bu şekilde zengin bir veri tabanıyla, YZ'nin temel ve teknik analizin ötesinde, daha derin ve karmaşık örüntüler keşfetmesi mümkün olmaz mı? Örneğin, belirli makroekonomik olaylar veya jeopolitik gelişmelerle hisse senedi hareketleri arasındaki gizli korelasyonları ortaya çıkarabilir miyiz? Ya da piyasa psikolojisinin, uzman görüşlerinin ve geçmiş krizlerin hisse fiyatları üzerindeki etkilerini analiz edebilir miyiz?

Eğer ben bir işlem açmaya karar verirsem, YZ'nin bana bu derinlemesine analizlerden elde ettiği "giriş" ve "çıkış" noktalarını önermesi, riskleri ve potansiyel getirileri de göz önünde bulundurarak karar vermeme yardımcı olabilir mi?

Sizlerin bu konudaki fikirleri nelerdir? Yapay zekanın bu alandaki potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
Böyle bir sistem kurmak sizce ne kadar gerçekçi ve etkili olur?

Teşekkürler.

22.webp

Bunla ilgili bir haber herhalde çıkmıştı. Adamın birisi ChatGPT'de dediklerinin hepsi olmasa da hisse analizine göre yapay zekayı ayarlamıştı

Bu sorunun 2 boyutu var,
1- Yapay Zeka olsun olmasın teknik analiz ne kadar mantıklı?
2- Yapay zeka yatırım analizi yapabilir mi?
1- Cevabı Yapay zeka olsun olmasın zaten teknik analize güvenerek yatırım yapılmasını kesinlikle tavsiye etmem. Teknik analizdeki bir çok formasyon varsayım üzerine kurulu ve çoğunlukla traderlara yöneliktir. Yaklaşık 5 senedir Borsada yatırımcı olarak teknik analizin hikaye olduğunu düşünüyorum bu da şahsi yorumum (YTD)
2- Cevabı, Yapay zekalar kodlanır iken insani duygular ve piyasa nabzını kontrol edecek şekilde kodlanmazlar daha çok bilimsel veriler üzerinden kodlanırlar. Her ne kadar gayrimenkul yatırımlarım da yapay zeka yardımı kullansam da bence menkul kıymetler borsaları için daha yolu var gibi YZ'nin
YTD şahsi fikirlerimdir.

Bu sorunun 2 boyutu var,
1- Yapay Zeka olsun olmasın teknik analiz ne kadar mantıklı?
2- Yapay zeka yatırım analizi yapabilir mi?
1- Cevabı Yapay zeka olsun olmasın zaten teknik analize güvenerek yatırım yapılmasını kesinlikle tavsiye etmem. Teknik analizdeki bir çok formasyon varsayım üzerine kurulu ve çoğunlukla traderlara yöneliktir. Yaklaşık 5 senedir Borsada yatırımcı olarak teknik analizin hikaye olduğunu düşünüyorum bu da şahsi yorumum (YTD)
2- Cevabı, Yapay zekalar kodlanır iken insani duygular ve piyasa nabzını kontrol edecek şekilde kodlanmazlar daha çok bilimsel veriler üzerinden kodlanırlar. Her ne kadar gayrimenkul yatırımlarım da yapay zeka yardımı kullansam da bence menkul kıymetler borsaları için daha yolu var gibi YZ'nin
YTD şahsi fikirlerimdir.
"Bana göre teknik analiz, temel analizle birlikte kullanıldığında oldukça mantıklı bir yaklaşımdır — eğer ki böyle bir şeyden söz edeceksek. 'Yapay zekâ' derken, burada bir işlem botu gibi kullanmaktan bahsetmiyorum. Daha çok bir veritabanı gibi; yani bilmesi gereken bilgileri ona öğretip analiz yapmasını sağlamaktan söz ediyorum. Teknik analize göre kimse doğrudan tahmin yürütmez zaten; bu süreç, kar-zarar durumu ve portföy yönetimiyle senkronize şekilde işler. Genellikle 80/20 kuralı çerçevesinde işlem yapılır ve işin içinde psikolojik faktörler de oldukça fazladır — FOMO gibi etkiler buna örnek verilebilir. Benim ilk etapta yapmak istediğim şey, geçmiş verileri yapay zekâya verip, onun yaptığı değerlendirmeleri teyit etmekti. Sanırım konu yanlış anlaşıldı.