Merhabalar, büyüme hormonu eksikliğim var doğuştan bu yüzden yaşıtlarıma göre her zaman en kısa ve en küçük gözüken bendim. Şu an 16 yaşındayım ve boyum güncel olarak 1.55. Geçen doktora gittik daha uzayacağımı düşünüyordum aslında ama kemik aralarının kapandığını, kemik yaşımın 17 hatta 18’e gelmesine az kaldığını söylediler. Kısacası büyüme işi durmuş.
Bu zamana kadar büyüme hormonu takviyesi alıyordum kalem iğne ile. Bunun dışında yapabileceğim hiçbir şey olmadı. İnternette yok şu esnetmeyi yapın şunu yapın bunu yapın diye paylaşılanların %95’i yalan, uzatsa da 2-3 cm falan katkı sağlıyor.

1,69’u bırak, 1.70 diyelim biz ona bence o kadar kafaya takılacak bir boy değil.

Ha bu arada boyumu ölçeli 4 ay oldu, hafif sanki uzamışım gibi hissediyorum en azından 4-5 cm gibi. Bundan sonrası imkansız zaten.

İnternette değişik ne olduğu belli olmayan sayfaların uyguladığı 3-5 kafadan uydurma metodlar falan var, güldürüyor insanı.
Hocam hangi kliniğe gittiniz? Direkt aile hekimine mi?

Boy uzatma, kilo verme tavsiye ile olacak işler değil. Doktorunuz ile görüşerek en sağlıklı yanıtı alabilirsiniz. Buradaki her şey "yorum" olacak çünkü. En mantıklı ve "görerek" yanıtları doktordan almak daha iyi olacaktır.

Hocam hangi kliniğe gittiniz? Direkt aile hekimine mi?
Özel bir tane hastaneye gittim çocuk klinikliği bölümünde muayene ettiler 10 yaşından beri gidiyordum hormon takviyesini de alıyordum ama artık gına geldi 5-6 aydır hiç gitmiyorum takviyeyi de kullanmıyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam Medical park gibi bir şeydi adı hastanenin.

Evet burası.

Boy uzatmanın tek yolu ameliyat kanka. Diğer bütün yöntemler palavra hiçbirine inanma. Boy uzatma hormonu denilen bir zımbırtı var, onu da çocukluk çağında kullanabiliyorsun sadece. Çocukluk çağından kasıtta 13 yaş ve altı. Tabii, 13 yaşında veya 12 yaşında bu hormonu kullanmaya başlasaydın bile aşırı bir etkisini görememe ihtimalin yüksek, çünkü bu hormon 2 yaşında mı, 5 yaşında mı ne kullanılmaya başlanılıyor normalinde. 15 veya 16 yaşına gelince de bu büyüme hormonunu kullandırmayı bırakıyorlar. Daha sonra bu konuya girip okuyacak arkadaşlar için de fazladan biraz bilgi ekliyorum buraya: Sanılanın aksine, insan boyu 18 yaşına kadar veya 20 yaşına kadar kesin uzar gibi bir kaide yoktur. Epifiz plağınız kapandıktan sonra uzamazsınız, bu epifiz plağı da genelde şu yaş aralıklarında kapanır: Erkeklerde bu aralık 16-20 yaş arasıdır, Kızlarda 14-18 yaş arasıdır. Tabii, bazı istisnalar olabilir; mesela bazı erkeklerin 22 yaşında bile uzadığı görülmüştür ama bu tarz durumlar çok çok nadirdir.
Büyüme hormonu eksikliğim var doğuştan ve bunun için gerekli hormonları 10 yaşımdan beri eksiksiz almama rağmen hala 1.55 boyunda kaldım hocam 😀
Doktora gittik, kemik aram kapanmış.

Bu arada o iğneyi 13 yaş altı değil, kemik aran kapanana kadar kullanırsan etkisini görüyor ama cidden eksiklik varsa yapılmalı. Genetiğin öyle diye gidip hormon basarsan kanser hücrelerini uyandırma ihtimalin çok yüksek.

3-4 ay sonra 17 olacağım ve boyum 1.59 civarı doktora gittiğimde plaklarin kapanmaya başladığı ve %5 civarı bir uzamam kaldığı söylendi. Polis olmak istiyordum ve 1.67 olmam lazım o kadar uzayamayacağımı söyledi. Sende uzayamazsin muhtemelen tek yapmanız gereken güncel halinize şükür etmek, kafadan "180 civarı olsam yeter" diye bir şey yok.
Büyüme hormonu eksikliği teşhisiniz var mı hocam? Konu sahibi anladığım kadarıyla böyle bir sıkıntısı yok, tamamen genetik. Ben de büyüme hormonu eksikliğinden dolayı 1.55’im bunlar genetikten de öte hormon bozukluklarından kaynaklanıyor.

Son düzenleme:
Özel bir tane hastaneye gittim çocuk klinikliği bölümünde muayene ettiler 10 yaşından beri gidiyordum hormon takviyesini de alıyordum ama artık gına geldi 5-6 aydır hiç gitmiyorum takviyeyi de kullanmıyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam Medical park gibi bir şeydi adı hastanenin.

Evet burası.

Büyüme hormonu eksikliğim var doğuştan ve bunun için gerekli hormonları 10 yaşımdan beri eksiksiz almama rağmen hala 1.55 boyunda kaldım hocam 😀
Doktora gittik, kemik aram kapanmış.

Bu arada o iğneyi 13 yaş altı değil, kemik aran kapanana kadar kullanırsan etkisini görüyor ama cidden eksiklik varsa yapılmalı. Genetiğin öyle diye gidip hormon basarsan kanser hücrelerini uyandırma ihtimalin çok yüksek.

Büyüme hormonu eksikliği teşhisiniz var mı hocam? Konu sahibi anladığım kadarıyla böyle bir sıkıntısı yok, tamamen genetik. Ben de büyüme hormonu eksikliğinden dolayı 1.55'im bunlar genetikten de öte hormon bozukluklarından kaynaklanıyor.

Ben sizin gibi doğduğumdan beri kısayım. Anaokulundan tutun şimdiye kadar girdiğim ortamda hep en kısa insandım. Aileme söyledim pek umursamadılar. 19'um artık iş işten geçti. Geçmiş olsun hocam. Zaman geçince pek bir şey etki etmeyecek gibi ama hiçbir şey denememekte koyuyor insana. Kilo gibi bir şey olsa ben kendimi böyle seviyorum diye yalan söyler geçersin. Gerçekçi mi bilmiyorum ama

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben sizin gibi doğduğumdan beri kısayım. Anaokulundan tutun şimdiye kadar girdiğim ortamda hep en kısa insandım. Aileme söyledim pek umursamadılar. 19'um artık iş işten geçti. Geçmiş olsun hocam. Zaman geçince pek bir şey etki etmeyecek gibi ama hiçbir şey denememekte koyuyor insana. Kilo gibi bir şey olsa ben kendimi böyle seviyorum diye yalan söyler geçersin. Gerçekçi mi bilmiyorum ama

Aynı hocam vallahi.
Anne karnında bir anda gelişimim durduğu için az daha doğmayacaktım, o kadar yani 😀 doktorlar beni annemin karnından direkt almayı düşünüyordu, şans vere vere azıcık gösterdiğim gelişim sayesinde şu an buradayım.
Neyse, doğduğumda da normalden çok küçük doğmuşum zaten. 7 yaşındayken yaşıtlarımdan çok daha küçük olduğum için hastane hastane gezip durmuştuk. Saçma sapan ilaçlar verip uzar deyip geçiştiriyorlardı. En son Medical Park’ta olduğum muayene sonrası 4 tüp kan aldılar ve büyüme hormonu eksikliğim olduğu ortaya çıktı. Anne karnında o zamanlar teknoloji yine çok iyi olmadığı için şüpheleniliyordu ama tam olarak tanı koyulmamıştı.
Büyüme hormonu takviyesine başladım 10 yaşında, 15 yaşına kadar da kullandım. Ekim doğumluyum, eylülden beri hiç hormon kullanmıyorum. Daha kullanmamın da bir katkısı olmayacak zaten.

Aynı şekilde kilolu olsam ben böyle mutlu deyip geçiştirmek kolay ama üstüne zayıfız be hocam. Spora gidiyorum, en azından ağırlıklarım boy kiloma göre fazla çıkıyor o yönde bir problem yok. Yine de kendini eksik hissetmek koyuyor. Birkaç kişinin laf etmesine alışıyorsunuz hatta gülüp geçiyorsunuz ama sevdiklerinizi “Ya koruyamazsam” (Özellikle kız kardeş) derdiyle yaşayıp gidiyorsunuz. Başlarına bir şey gelmesin diye elinizden geleni yaparsınız ama eksik hissediyorsunuz.

Tek çocuk olsam tamam ama kardeşlerim var, en büyük benim ve ailemden sonra tüm sorumluluk bende.

Kız derdine de zaten belli bir hevesten sonra hiç düşmedim, yalnız olmak daha iyi olur.

Aynı hocam vallahi.
Anne karnında bir anda gelişimim durduğu için az daha doğmayacaktım, o kadar yani 😀 doktorlar beni annemin karnından direkt almayı düşünüyordu, şans vere vere azıcık gösterdiğim gelişim sayesinde şu an buradayım.
Neyse, doğduğumda da normalden çok küçük doğmuşum zaten. 7 yaşındayken yaşıtlarımdan çok daha küçük olduğum için hastane hastane gezip durmuştuk. Saçma sapan ilaçlar verip uzar deyip geçiştiriyorlardı. En son Medical Park’ta olduğum muayene sonrası 4 tüp kan aldılar ve büyüme hormonu eksikliğim olduğu ortaya çıktı. Anne karnında o zamanlar teknoloji yine çok iyi olmadığı için şüpheleniliyordu ama tam olarak tanı koyulmamıştı.
Büyüme hormonu takviyesine başladım 10 yaşında, 15 yaşına kadar da kullandım. Ekim doğumluyum, eylülden beri hiç hormon kullanmıyorum. Daha kullanmamın da bir katkısı olmayacak zaten.

Aynı şekilde kilolu olsam ben böyle mutlu deyip geçiştirmek kolay ama üstüne zayıfız be hocam. Spora gidiyorum, en azından ağırlıklarım boy kiloma göre fazla çıkıyor o yönde bir problem yok. Yine de kendini eksik hissetmek koyuyor. Birkaç kişinin laf etmesine alışıyorsunuz hatta gülüp geçiyorsunuz ama sevdiklerinizi “Ya koruyamazsam” (Özellikle kız kardeş) derdiyle yaşayıp gidiyorsunuz. Başlarına bir şey gelmesin diye elinizden geleni yaparsınız ama eksik hissediyorsunuz.

Tek çocuk olsam tamam ama kardeşlerim var, en büyük benim ve ailemden sonra tüm sorumluluk bende.

Kız derdine de zaten belli bir hevesten sonra hiç düşmedim, yalnız olmak daha iyi olur.
Her kelimesine katılıyorum. Noktalama işaretleri dahil.

Yalnız kalmak daha iyi kısmı hariç :) @1589

15-20 cm istemiyorsun ama 11 cm gibi olağanüstü bir değer istiyorsun. Bu saatten sonra taş çatlasın 1.72 filan olursun.

Kilo alınır verilir mesele değildir ancak boy öyle değil maalesef ki, kafanıza takarak ruh sağlığınızdan olursunuz, ameliyat hariç çözüm yok, kaldı ki 1.69 ameliyat olacak riske değecek bir değer değil, aman aman kısa değilsiniz hocam, misal ben 1.76'yım ayakkabımın tabanı uzun bir tık 3 cm falan var rahat dışarıda 1.79 falan oluyorum ve mutsuz değilim, sizde airmax tarzı bir ayakkabı giyseniz 1.72 falan olsanız dışarıda neredeyse TR ortalamasında olacaksınız bu kadar kafaya takmaya değmez.

18 yaşındayım. 5 ay sonra 19 olcağım ancak boyum 1.69 cm. Çok kısa duruyorum çevremdeki çoğu kişi benden uzun. Ortaokula giden çoğu çocuklar bile benden uzun hiç memnun değilim bu durumdan, uzun zamandır (7-8 yıldır) spor yapmıyordum. Bunun için basketbol kursuna yazıldım 2 gündür gidiyorum öyle 15 20 cm uzamak istemiyorum. 1.80 civarı olsam yeterli sizin bir tavsiyeniz var mı? Genelde tembel biriyim hiç spor yapmam ancak az da olsa boyumu uzatmak istiyorum.
Maalesef, artık çok geç.