Reddit’te Brave’in 2021 yılında Tor özellikli sekmesinde DNS sızıntısı tespit edildiğini ve bu hatanın geniş tepki aldıktan sonra düzeltildiğini okudum. Paylaşılan listede bunun dışında başka sorunlardan da bahsediliyordu. Brave’i kullanma sebebim reklam ve çerez engellemesi; ancak bu kadar fazla sistem kaynağı kullanan bir yazılımın geçmişinde böyle olayların olması rahatsız edici. Daha yeni bir gizlilik ihlaline rastlamadım. Sizce Brave’in Tor sekmesi ve diğer güvenlik odaklı özellikleri hâlâ güvenilir mi?
Detaylar
Kim cevapladı?Reend
Başarılı
Tor kullanacaksanız zaten bi zahmet Tor Browser indirip kullanın. Sistem kaynağı kullanması normal, her modern tarayıcı fazla kaynak kullanıyor. Onun haricinde ben bir eksisi olduğunu düşünmüyorum.
yusufumm07
Üstün
Geçmişinde olması günümüzde devam ettiği anlamına gelmez .Zaten olsa sayfa sayfa yazılırdı Reddit'te diye düşünüyorum.Reddit’te Brave’in 2021 yılında Tor özellikli sekmesinde DNS sızıntısı tespit edildiğini ve bu hatanın geniş tepki aldıktan sonra düzeltildiğini okudum. Paylaşılan listede bunun dışında başka sorunlardan da bahsediliyordu. Brave’i kullanma sebebim reklam ve çerez engellemesi; ancak bu kadar fazla sistem kaynağı kullanan bir yazılımın geçmişinde böyle olayların olması rahatsız edici. Daha yeni bir gizlilik ihlaline rastlamadım. Sizce Brave’in Tor sekmesi ve diğer güvenlik odaklı özellikleri hâlâ güvenilir mi?
Brave'deki Tor sekmesini hiç kullanmadım ve kullanmayı da düşünmüyorum. Çünkü Brave üzerinden Tor ağına bağlanmak bana göre pek mantıklı değil, bunun yerine Windows'a resmi Tor tarayıcısını indirip kullanmak çok daha güvenli ve etkili bir yaklaşım. Güvenlik konusuna gelince, bence şu anda günlük kullanım için en iyi seçeneklerden biri Brave tek potansiyel dezavantajı Chromium tabanlı olması. Ama bunu ben şahsen göz ardı ediyorum; pratikte büyük bir sorun yaratacağını sanmıyorum.Reddit’te Brave’in 2021 yılında Tor özellikli sekmesinde DNS sızıntısı tespit edildiğini ve bu hatanın geniş tepki aldıktan sonra düzeltildiğini okudum. Paylaşılan listede bunun dışında başka sorunlardan da bahsediliyordu. Brave’i kullanma sebebim reklam ve çerez engellemesi; ancak bu kadar fazla sistem kaynağı kullanan bir yazılımın geçmişinde böyle olayların olması rahatsız edici. Daha yeni bir gizlilik ihlaline rastlamadım. Sizce Brave’in Tor sekmesi ve diğer güvenlik odaklı özellikleri hâlâ güvenilir mi?
EFF "Cover your tracks" üzerinden yaptığım Brave tarayıcısının test sonucu;
Mobilde bile en iyisidir mesela;Brave'deki Tor sekmesini hiç kullanmadım ve kullanmayı da düşünmüyorum. Çünkü Brave üzerinden Tor ağına bağlanmak bana göre pek mantıklı değil, bunun yerine Windows'a resmi Tor tarayıcısını indirip kullanmak çok daha güvenli ve etkili bir yaklaşım. Güvenlik konusuna gelince, bence şu anda günlük kullanım için en iyi seçeneklerden biri Brave tek potansiyel dezavantajı Chromium tabanlı olması. Ama bunu ben şahsen göz ardı ediyorum; pratikte büyük bir sorun yaratacağını sanmıyorum.
EFF "Cover your tracks" üzerinden yaptığım Brave tarayıcısının test sonucu;
Eki Görüntüle 202351
Yıllardır mobilde "varsayılan tarayıcı" olarak kullanmaya devam ediyorum. Brave şuanda gelmiş geçmiş en iyi tarayıcı bence.Mobilde bile en iyisidir mesela;Eki Görüntüle 202355
The Shorekeeper
Üstün
Brave oldukça iyi durumda şu an. Bir sorunu bulunmuyor.
Ekstra olarak bunu kullanabilirsiniz.
Ekstra olarak bunu kullanabilirsiniz.
Amaç anonimlik ise yeterli değil. Amaç yasal onion sitelere girmek ise yeterli. Amaç eğer sansürü aşmak ise daha kolay yöntemleri var. Kısaca böyle açıklanabilir.Reddit’te Brave’in 2021 yılında Tor özellikli sekmesinde DNS sızıntısı tespit edildiğini ve bu hatanın geniş tepki aldıktan sonra düzeltildiğini okudum. Paylaşılan listede bunun dışında başka sorunlardan da bahsediliyordu. Brave’i kullanma sebebim reklam ve çerez engellemesi; ancak bu kadar fazla sistem kaynağı kullanan bir yazılımın geçmişinde böyle olayların olması rahatsız edici. Daha yeni bir gizlilik ihlaline rastlamadım. Sizce Brave’in Tor sekmesi ve diğer güvenlik odaklı özellikleri hâlâ güvenilir mi?
Brave, gizlilik ve güvenlik konusunda iyi sayılır ama gözlemlediğim kadarıyla yeni bir şey pek eklemiyorlar gibi. Mesela, Canvas Fingerprint konusunda neden önlem alınmıyor? Çok dikkatimi çekiyor. Tarayıcı parmak izi konusunda en önemlilerden birisi Canvas Fingerprint, ama Chrome tarafında nasıl engelleniyor bilmiyorum.
Firefox tarafında Canvas Fingerprint Blocker ile canvas rastgele yapılıyor, bu bayağı bir iyi oluyor. Ya da Cookie Autodelete benzeri bir ayar neden yok bilmiyorum. Yani esasında iyi ama gizlilik ve güvenlik için tam performans aranıyorsa Firefox yolu mutlak gözüküyor. Mobil tarafta Firefox kullanıcıya işkence çektirdiği için aktif olarak Brave kullanıyorum.
Amaç anonimlik ise yeterli değil. Amaç yasal onion sitelere girmek ise yeterli. Amaç eğer sansürü aşmak ise daha kolay yöntemleri var. Kısaca böyle açıklanabilir.
Brave, gizlilik ve güvenlik konusunda iyi sayılır ama gözlemlediğim kadarıyla yeni bir şey pek eklemiyorlar gibi. Mesela, Canvas Fingerprint konusunda neden önlem alınmıyor? Çok dikkatimi çekiyor. Tarayıcı parmak izi konusunda en önemlilerden birisi Canvas Fingerprint, ama Chrome tarafında nasıl engelleniyor bilmiyorum.
Firefox tarafında Canvas Fingerprint Blocker ile canvas rastgele yapılıyor, bu bayağı bir iyi oluyor. Ya da Cookie Autodelete benzeri bir ayar neden yok bilmiyorum. Yani esasında iyi ama gizlilik ve güvenlik için tam performans aranıyorsa Firefox yolu mutlak gözüküyor. Mobil tarafta Firefox kullanıcıya işkence çektirdiği için aktif olarak Brave kullanıyorum.
Brave her ne kadar izleme önlüyor olsa da her şeyi tarayıcı üzerine yapmak mümkün değil. Google ve Meta ile kesişen her yolda verilerimiz toplanmıyor mu? Ben bunu dediğimde “İstihbarat için çalışmıyorsan sorun yok.” minvalinde cevap alıyorum. İzlenmemeyi ve kategorize edilememeyi istemek sıradan vatandaş için çok mu? Benim asıl engellemek istediğim ya da azaltmak istediğim şey bu. Buna yönelik tavsiyeleriniz var mı?
Burayı tavsiye ederim.Brave her ne kadar izleme önlüyor olsa da her şeyi tarayıcı üzerine yapmak mümkün değil. Google ve Meta ile kesişen her yolda verilerimiz toplanmıyor mu? Ben bunu dediğimde “İstihbarat için çalışmıyorsan sorun yok.” minvalinde cevap alıyorum. İzlenmemeyi ve kategorize edilememeyi istemek sıradan vatandaş için çok mu? Benim asıl engellemek istediğim ya da azaltmak istediğim şey bu. Buna yönelik tavsiyeleriniz var mı?