EmirhanRadicus
Üstün
- Makaleler
- 1
Konu Başlıkları Gizle
Giriş
Hepinize selamlar,Türkiye’de arattığımda neredeyse hiç örneğini bulamadığım ama yurtdışında ara sıra örneklerini görebileceğiniz Brief Case PC. Yani kısaca çanta bilgisayar veya taşınabilir masaüstü bilgisayar. Ben bu şekilde isimlendirdim.
Bu işe girişme sebebim tamamen bütçe meselesiydi. Köyde, bahçede telefonla vakit geçirmekten sıkıldım. Mobilde de PSP veya Switch emülatöründeki oyunlar dışında düzgün oyun yok. İlk aklıma laptop almak geldi ama bütçem 10 bin TL civarıydı. İkinci el baktığım en güçlü laptop GTX 1050’liydi ve bana çok yetersiz geldi. Hem pahalı hem performans düşük olunca, daha önce wall PC yapmış olmanın verdiği gazla yeni bir projeye başlıyım bari dedim. Böylece Türkiye’nin ilk elle tutulur briefcase PC denemelerinden biri başlamış oldu.
Bir çanta bilgisayarın temelini oluşturacak ve her şeye karar verecek olan tek bir şey var o da çanta. Yurt dışındaki örneklerin %50 si plastik takım çantası %50 si hardcase denilen daha sert yapıya sahip çantalardan yapılıyor ancak ben 1 hafta boyunca aralıksız olarak facebook, sahibinden, letgo, her türlü 2. El sitesine girdim, şehirdeki tüm hırdavatçıları dolaştım ancak istediğim tarzda bir çanta bulamadım. Bulduklarım ise neredeyse 2000 3000tl civarındaydı. Bu yüzden yapılacak en mantıklı şeyi yapıp sanayide bir marangoza gittim ve ölçülerimle uygun bir çanta yapmasını istedim.
Çanta Ölçüsü Süreci
Başta aklımda 20 21 inç ekran sığabilecek kareye yakın bir çanta vardı. Ama 21" monitörler ya çok kötü ya da taşınabilir OLED modeller.. Planım bir Mac paneli + driver board kullanmaktı, fakat satıcı işi bırakınca iş yattı. Benim için en önemli konu güneş altında da görülebilmesi. Bu yüzden normal kaliteli bir monitör sığdırmaya karar verdim. KTC H25T7 modelini seçtim, çantanın ölçüsünü de ona göre ayarladım. Sonuç: 60x35 cm. (Monitör tercihinde yardımcı olduğu için @BerkayZ87 Hocama teşekkürler.)
İkilem
60cm çok büyük bir ölçü, en büyük özelliği taşınabilirlik olan bir proje için bu denli büyük bir boyut, ancak sonradan kendi bedenime göre çokta anormal durmayacağını 2 metre birisi 60cm çanta taşısa çokta sırıtmaz diye düşündüm ve işe koyuldum. Ancak elimde olsaydı muhtemelen paneli satan adamın işe dönmesini ve 21" ekranı almayı beklerdimÇantayı kaplama
Sevgili marangoz abi çantayı çok güzel bir şekilde yaptıktan sonra gözüme çantanın çok fazla babanne evindeki sandıkları andırdığı ve hiç modern durmadığını farkettim. Bu yüzden internetten 5 metrelik mobilya kaplama folyosu aldım ve tüm çantayı siyah folyo ile kapladım. (Maalesef sadece bu karşılaştırma fotoğrafı var)Parçaların Alınması
Günün sonunda tüm bütçem yaklaşık 12.000 TL oldu ve bu parayı iyi harcamam lazımdı. Ana hedefim AM4 veya 12. nesil bir Intel sistem dizmekti. Ancak şansıma internette birisi bozuk olduğu iddiasıyla ASUS B450M-K II satıyordu. Muadillerine göre aşırı ucuzdu, hemen aldım. Satan kişi PCIe slotu temassızlık yapıyor diyordu ama test ettiğimde sorun çıkmadı, bu benim için mükemmel haberdi. Aynı kişiden ASUS TUF 2x8 GB 3600 MHz RAM de aldım. Anakart ve RAM toplam 1500 TL civarına geldi.İşlemci olarak kafamda 5500 vardı, ama maalesef onu alsaydım ekran kartına bütçe kalmıyordu. Bu yüzden akıllıca davranıp şehirdeki birisinden 800 TL’ye 2600X aldım. Bence gayet yeterli bir işlemci.
Ve tabii ki en önemli parça: ekran kartı. Önce RX580, sonra 1060–1070 derken en son dayanamayarak RTX 2060 Super aldım. Türkiye’de 2. el piyasası zaten kötü değilmiş gibi bu eski parçaların piyasası daha da berbat. Aynı kartı birisi 4000 TL’ye satarken bir diğeri 2000 TL’ye koyuyor. Bu yüzden piyasası daha oturaklı ve güçlü olduğu için RTX 2060S bana çok daha mantıklı geldi. Ufak bir pazarlıkla 4000 TL’ye aldım.
PSU olarak da FSP Hyper Pro’nun 550W modelini 700 TL civarına aldım.
Bilgisayar Parçalarının Montajı
Parçalar elime geçtiğinde montaja başladım. İlk önce PSU’nun yerine karar vermem gerekiyordu çünkü her şey PSU’nun yerine göre şekillenecekti. Kullanım senaryolarını düşündüğümde en mantıklı tercih PSU’yu sol tarafa koymak oldu. PSU’nun kablosunu takmak ve hava çıkışını sağlamak için panç ile 54 mm’lik 3 delik açtım.PSU solda olduğu için diğer parçaları da ona göre hizaladım. Anakart en ortada, GPU en solda olacak şekilde montajladım. Ekran kartını çantaya vidalamamın hiçbir yolu yoktu, ama PCIe Riser kablosunun ucunda tam bu iş için biçilmiş 2 delik vardı. Oralara vida koyarak sabitledim. Anakart zaten sabitlemesi en kolay parçaydı.
Ayrıca USB’leri takmak ve bilgisayarı açmak için kullanılmayan bilgisayarımdan bir I/O panel söktüm, ancak o panel sonradan bozuldu. Bunun üzerine Facebook’ta I/O panel satan birisini ararken, biri bana parçayı ücretsiz olarak gönderdi.
En son olarak bilgisayarın içi bana çok boş geldiği ve her zaman kulaklık kullanamayacağım için 500 TL’ye Mikado marka 6W soundbar aldım ve çift taraflı bantla yapıştırdım. Bass kalitesi her ne kadar berbat olsa da oyunlarda gayet iş görüyor.
Monitör montajı
Monitör 100x100 mm VESA destekliyordu. Kafamda yeri belirleyip 100x100 mm ölçülerinde 4 delik açtım, şansıma hepsi tam oturdu.Monitör 12V 3A (36W) ile çalışıyor, DC girişine sahip ve kendi adaptörü var. Ama estetiği bozmamak ve taşınabilirliği artırmak için molex’ten 12V DC dönüştüren bir kablo aldım, kusursuz şekilde çalıştı. En yüksek parlaklıkta ve 200 Hz modunda 7 saat boyunca sorunsuz çalışıyor.
Çanta üst kapağı ve alt kapağı arasına menteşe
Açık konuşmam gerekirse bu projede beni en çok uğraştıran ikinci konu buydu. Monitörün duracağı üst kapağın sonuna kadar açılmasını nasıl önleyeceğim ve istediğim açıda sabitleyeceğim kısmı. Bu iş için sayısız menteşe baktım, yaklaşık 4 gün boyunca araştırdım, ama bulamadım.Arkadaşımla konuşurken aklıma zincir fikri geldi. 2 adet askılık ve 70 cm zincir aldım. İlk başta güzeldi ama aldığım askılıklar kendinden yapışkanlıydı, 5 dakika bile dayanmadan fırladı.
Artıları Ve Eksileri
+Taşınabilir (Doğal olarak+Sessiz olması (Herhangi bir gaming laptop düşündüğümüzde kesinlikle 10 kat daha sessiz olduğunu söyleyebilirim. Fanlar max %60 hızda çalışıyor)
+Aynı fiyattaki laptoplardan 6 kat daha güçlü
+Uygun fiyatlı
+500nit 200hz 24" muazzam kalitede bir ekrana sahip olması
+İstenildiği zaman işlemci, ekran kartı, ram yükseltmesi yapılabilir
-Biraz ağır (10kg, taşıdıkça hafif gelmeye başladı)
-Ortalama bir laptopa göre %60 daha büyük olduğu için birazcık büyük ve kaba durabilir
-Bataryası yok (Ancak ileride ekleme planlarım var)
-Sokakta yürürken içinde silah olduğu sanılması
Final
Şimdilik sadece bunlar var maalesef ama yine de çok hoş durduğu kesin.