Ben yaşadıklarımı anlatıyorum. İstanbul'dan kalkan uçakla gittim. Hala üniversite eğitimim devam etmekteydi. Doğrudan Moldova vatandaşı olan arkadaşımın evinde kalacaktım, kendilerine söyledim ve fotoğrafıyla telefon numarasını gösterdim. Dönüş uçak biletim mevcuttu.
Bütün bunlardan sonra ne oldu? Sıranın arkasına geçmem ve beklemem söylendi. O esnada başka uçaklar da geldi, onların yolcularını da bekledim. Kimse kalmayınca yan tarafa, güvenlik odalarına götürüp detaylı aramadan geçtim. Ne kadar param olduğunu, cüzdanımı bile kontrol ettiler. Hediye paketini X-Ray'den geçirdiler. Sorular sordular.
En son tekrar gümrüğe döndüm, arkadaşımı benim telefonumdan aradılar, çağırdılar. Kimliğini kontrol ettiler, imzasını aldılar ve içeri girmeme izin verdiler.
2006'da Türkiye gri listede değildi, bu bir sebep. Yeşil pasaportlulara daha çok soru sorsalar da "en arkaya git bekle" tarzı muameleler yapacaklarını, kaçakçıymış gibi cüzdanına kadar arama yapacaklarını sanmıyorum. Sonuç olarak yeşil pasaportun diplomatik ağırlığı var. Ben sıradan vatandaşım.