Detaylar
Kim cevapladı?İlk Linux başlangıcım sanırım Ubuntu olmuştu; talihsiz bir başlangıçtı, hataydı. Sonrasında arada başka bir dağıtım denedim mi emin değilim ama Zorin OS denemiştim; hantal bir dağıtımdı, sevmedim. Ardından ya ilk Arch deneyimim oldu ya da arada Arch tabanlı başka bir dağıtım denedim, tam hatırlamıyorum. Neyse, Arch deneyimi diyelim; saf Arch Linux kurmuştum. Zor bir deneyimdi, sevmedim ve bıraktım. Sonrasında CachyOS ve EndeavourOS denedim; akabinde saf Arch Linux’a geçmeye karar verdim. Öncesinde düzgün bir kurulum yapana kadar manuel kurdum, sonrasında ve şimdi ise archinstall ile saf Arch Linux kullanıyorum. Arch serüvenim sanırım 1,5 yılı doldurdu; 1,5 yıldır Arch kullanıyorum. Sırasıyla en sevdiğim dağıtımlar şunlar:
1) Arch Linux: Sistemi kendin kuruyorsun, gereksiz hiçbir şeyi kurmana gerek olmuyor ve özgürsün. Sorunlar yaşayabilirsin ama son zamanlarda öyle ciddi sorunlar olmuyor. Ve Wiki sayfası çok gelişmiş.
2) CachyOS: Arch Linux tabanlı ve kerneli çok başarılı.
3) EndeavourOS: Arch Linux tabanlı ama bazı sorunları var.
4) Zorin OS: Hantal bir dağıtım.
5) Ubuntu: Hantal değil ama kullanıcı dostu da değil.
1) Arch Linux: Sistemi kendin kuruyorsun, gereksiz hiçbir şeyi kurmana gerek olmuyor ve özgürsün. Sorunlar yaşayabilirsin ama son zamanlarda öyle ciddi sorunlar olmuyor. Ve Wiki sayfası çok gelişmiş.
2) CachyOS: Arch Linux tabanlı ve kerneli çok başarılı.
3) EndeavourOS: Arch Linux tabanlı ama bazı sorunları var.
4) Zorin OS: Hantal bir dağıtım.
5) Ubuntu: Hantal değil ama kullanıcı dostu da değil.
Daha önce Mint Mate ve KDE Cachy kullandım. Aktif olarak Batocera ve Gnome Cachy kullanıyorum.
Not: KDE Cachy umarım ölür.
Not: KDE Cachy umarım ölür.
Kanuni Jedi Suleyman
Yetkin
Arch, CachyOS, Garuda, Linux Mint, Fedora, Ubuntu, KDE Neon kullandım. En sevdiğim dağıtım hep Linux Mint oldu. İnsanlar Linux Mint'i sevmediğini söylüyor ama, ben ilk denediğim andan itibaren Mint'e bayılmıştım. Mesa ve Kernel' i, Fedora ile CachyOS' a göre eski olmasına rağmen öyle performans farkı falan hiç hissetmedim. Linux Mint'e selam olsun.
Debian 11, Fedora 40, 41, 42 kullandım.
Eğer bir laptop alırsam ona Debian Sid kuracağım.
Her iki dağıtım süper arkadaşlar.
Eğer bir laptop alırsam ona Debian Sid kuracağım.
Her iki dağıtım süper arkadaşlar.
The Shorekeeper
Üstün
Arch Linux, NixOS, Gentoo, Fedora, Debian, EndeavourOS, ElementaryOS, Artix Linux, Archcraft...
Aslında taban dağıtımların üzerine kurulan dağıtımları saymamak lazım. Çok da farklı sistemler olmuyorlar.
Aslında taban dağıtımların üzerine kurulan dağıtımları saymamak lazım. Çok da farklı sistemler olmuyorlar.
Max Caulfield
Üstün
CachyOS bence o kadar da saf Arch gibi değil. x86-64-v3 ve v4 için yeniden derlenmiş paket depoları sunması inanılmaz bir avantaj. Adamlar tamamen performans odaklı bir dağıtım yapmışlar.Arch Linux, NixOS, Gentoo, Fedora, Debian, EndeavourOS, ElementaryOS, Artix Linux, Archcraft...
Fakat tabii ki CachyOS depolarını saf Arch'ta da kullanmak mümkün olduğu için dediğiniz gibi tamamen bambaşka bir sistem olmuyorlar.
Ben de eskiden saf Arch Linux kullanıyordum, hatta bir keresinde manuel Arch kurulumu bile sorunsuzca yaptım. Fakat şu anda CachyOS kullanıyorum.
Siz hangi dağıtımı kullanıyorsunuz? Arch kullanıyorsanız sisteminize CachyOS depolarını eklemeyi düşündünüz mü?
The Shorekeeper
Üstün
CachyOS bence o kadar da saf Arch gibi değil. x86-64-v3 ve v4 için yeniden derlenmiş paket depoları sunması inanılmaz bir avantaj. Adamlar tamamen performans odaklı bir dağıtım yapmışlar.
Fakat tabii ki CachyOS depolarını saf Arch'ta da kullanmak mümkün olduğu için dediğiniz gibi tamamen bambaşka bir sistem olmuyorlar.
Ben de eskiden saf Arch Linux kullanıyordum, hatta bir keresinde manuel Arch kurulumu bile sorunsuzca yaptım. Fakat şu anda CachyOS kullanıyorum.
Siz hangi dağıtımı kullanıyorsunuz? Arch kullanıyorsanız sisteminize CachyOS depolarını eklemeyi düşündünüz mü?
CachyOS'in bir şeyleri ne kadar farklı yaptığını görmek için mevcut Arch Linux sisteminin üzerinde CachyOS deposunu ekledim.
Max Caulfield
Üstün
Eklediysen bizdensin kardeşimEki Görüntüle 256452
CachyOS'in bir şeyleri ne kadar farklı yaptığını görmek için mevcut Arch Linux sisteminin üzerinde CachyOS deposunu ekledim.