Bulaşıkçı ilanına başvurup servis görevlisi pozisyonu teklif edilmesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan meraklıadam
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 111

meraklıadam

Becerikli
Normalde bulaşıkçı pozisyonuna başvurmuştum, ilanda da öyle yazıyordu. Sonrasında İK ekibi, "Direkt bulaşıkçı olarak başlatmıyoruz. Seni servis görevlisi olarak başlatabiliriz." dedi. Garsonluk yapmayacağımı, sipariş almayacağımı; masalardaki çöpleri atacağımı, kirli ve boş tabakları toplayıp bulaşıkhaneye götüreceğimi söylediler.

Bana sanki beni kandırmışlar gibi geldi. İlanda bulaşıkçı pozisyonu olduğu yazıyordu ancak sırf başka bir pozisyonda acil ihtiyaçları olduğu için beni bulaşıkçı olarak almadılar gibi hissediyorum. Bir de sırf bu görev tanımı için ayrı bir personel olur mu, o da bana mantıksız geldi.

Daha işe başlamadım ama durumu sorgulayasım geldi. Normalde kabul etmeyecektim ama anksiyetem sağ olsun, o an "Evet." dedim.

Bir iş başvurusuna gittiğinizde başka pozisyon teklif edilmesi olayı olabiliyor. Hem bahsettiğiniz masalardan boşları ve çöpleri toplama işi bulaşıkçılıktan daha kolay bana sorarsanız. Ücret konusunda bir şey söylendi mi mesela? Bazı işletmeler böyle yapıp asgari ücretin bile altında ücret teklif ediyorlar mesela. Öyle bir durum varsa kabul etmeyin sakın.

Hem bahsettiğiniz masalardan boşları ve çöpleri toplama işi bulaşıkçılıktan daha kolay bana sorarsanız.
Sadece onları yapacaksam ben de sizin gibi düşünüyorum. Ama bir de dedikleri gibi olmazsa? Mesela hem onları yaptırıp hem sipariş aldırırsa, hem de hazır yemekleri servis ettirirse, yani her işi yaptırırsa diye düşünüyorum. İşyerlerinde anlatılanla gerçeğin uyuşmadığı çok oluyormuş, öyle duydum.

Ücret konusunda bir şey söylendi mi mesela? Bazı işletmeler böyle yapıp asgari ücretin bile altında ücret teklif ediyorlar mesela. Öyle bir durum varsa kabul etmeyin sakın.

O Konu da sıkıntı yok.

Öyle bir şey yapamaz, yasaya aykırı. Size imzalatacakları şeyleri tek tek okursanız tabii.
Mesela sözleşmede "kişi garson olarak başlayacaktır" tarzı bir şey yazarsa durdurup bana böyle bir şey söylememiştiniz şunu şunu demiştiniz diyeceksin.

Şimdi şöyle, ben de aynı fikirdeyim Yüksek ihtimalle yaptırırlar. Sizin çalışacağınız pozisyon daha çok komi gibi oluyor. Garsonlara ve mutfağa yardım etmenizi bekleyebilirler. Hani boştaysan sipariş al, sipariş götür, bardak sil, tabak sil, toptancı geldiğinde malları taşı gibi gibi. Ama bulaşıkçı olsaydınız da bu sefer o ayrı yorucu bir iş olacaktı ve yine bu işleri isteyebilirlerdi. Maalesef yemek sektöründe kimse sadece pozisyonunun işlerini yapmadığı gibi iş yükü de düzgün dağıtılmıyor.

O Konu da sıkıntı yok.
Bence maaş konusunda sıkıntı yoksa devam edin. İleride baktınız yapamıyorsunuz ya da işi sevmediniz, başka pozisyona geçmek isteyebilirsiniz.

Öyle bir şey yapamaz, yasaya aykırı.
Kanuna göre yapabilirler mi? Yapamazlar.
Yapabilirler mi? Yapabilirler.
Durum bu maalesef. Aşırı kurumsal bir işletmeyse sorun olmaz ama genelde oluyor. Tecrübeyle sabit.

Garson ve Komi imzalamadım. Okudum servis görevlisi yazıyordu.

Yazdıktan sonra benim de aklıma o video geldi; lakin şikayet halinde başları yanabilir ve bununla uğraşmak istemeyebilirler.
Yine de muhtemelen yaptıracaklar, arkadaş yine de bir şansını denesin, olmadı istifa eder, zorla mı?

Garson ve komi imzalamadım. Okudum servis görevlisi yazıyordu.

Hayırlı uğurlu olsun hocam, hem sipariş alacaksınız hem masa toplayacaksınız hem sipariş götüreceksiniz. Bol şans.

Ha pardon garson ve komi imzaladım olarak okudum. Ama yine de muhtemelen dediklerimi yapacaksınız.

Yine de muhtemelen yaptıracaklar, arkadaş yine de bir şansını denesin, olmadı istifa eder, zorla mı?
Aynı fikirdeyim. Olmadı başka pozisyona geçmeyi isteyebilir, yok derlerse de bırakır yani. Bu tarz işler zor bulunmuyor zaten.

lakin şikayet halinde başları yanabilir ve bununla uğraşmak istemeyebilirler.

Bu arada arkadaş nerede yaşıyor bilmiyorum ama İstanbul, Ankara, İzmir değil ise çoğu işletme bu işleri denetleyenler ile ahbaptır. Sürekli görüştükleri ve birden fazla işletmeleri olduğu için birbirlerini tanırlar, emmim dayım ilişkisi içindedirler. Çok büyük bir şey olmadıkça başları ağrımaz Böyle durumlarda en mantıklısı işi beğenmediyseniz bırakıp gitmektir.

E tabii küçük şehirlerde polislerle bile ahbap olabiliyorlar. Kaç kilo bozuk tavuk yakalandı restoranlarda geçen ya görmediniz mi? O tavuklar oraya kadar sokulabildiyse zaten güvenlik açığı çoktan var demektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…